«Κάσιου» στα βλάχικα είναι το τυρί, γι΄αυτό κασιόπιτα. Λέγεται και αλευρόπιτα ή της στιγμής ή κουσμέρι ή ζαρκόπιτα (=γυμνή, δηλαδή χωρίς φύλλο, από το ζαρκός που στα ηπειρώτικα σημαίνει γυμνός). Εμείς εδώ θα φτιάξουμε της Λίλας, όπως την κατέγραψε και δημοσίευσε στο www.greekgastronomyguide.gr ο Γιώργος Πίττας.
Είναι η πιο συνηθισμένη ηπειρώτικη πίτα, πεντανόστιμη και πανεύκολη να τη φτιάξεις (αν και το μυστικό να την καλοψήσεις κρύβεται στις λεπτομέρειες…) έχει μακραίωνη ιστορία, γίνεται με απλά υλικά και συνοψίζει τη επινόηση της μαγείρισσας που θέλει να ταίσει γρήγορα, εύγευστα και χορταστικά όλη την οικογένεια. Εμείς τη δοκιμάσαμε σε πολλές εκδοχές και κάθε μια είχε την τσαχπινιά της. Εδώ θα σας παρουσιάσουμε την κασιόπιτα, έτσι όπως μάς την έφτιαξε η Λίλα, ένα κρύο πρωινό του Δεκέμβρη, στον ξενώνα Ανέμη, στα Κάτω Πεδινά. Με θέα απέναντι τις χιονισμένες κορφές της Τύμφης απολαμβάνουμε τη ζεστασιά της κουζίνας της, στο πατάρι του πανέμορφου ξενώνα που έφτιαξαν μαζί με τον άντρα της Παύλο Σακκά, όταν το 2007, αποφάσισαν να τα αφήσουν όλα στην Αθήνα και να έρθουν να εγκατασταθούν εδώ.
Τα υλικά για την κασιόπιτα της Λίλας είναι:
• 4 χούφτες (πλόχερα) αλεύρι
• 2 αυγά για το μείγμα + 1 αυγό για από πάνω
• Λάδι 1 φλυτζανάκι + 1-2 σφηνάκια λάδι για το ταψί
• 1 κομματάκι βούτυρο (προαιρετικά)
• 1 ποτήρι γάλα φρέσκο
• 2 ποτήρια νερό
• Αλάτι
• Περίπου 300 γρ. φέτα ή κατσικίσιο τυρί (ή και παραπάνω τυράκι αν θέλετε)
Εκτέλεση: Αλοίφω το ταψί με βούτυρο και ρίχνω τα σφηνάκια το λάδι. (Προσοχή: θέλει ταψί χαμηλό και ορθογώνιο. Στην Ήπειρο έχουν ειδικό γανωμένο ταψί για τις πίτες που το λένε σινί). Βάζω το ταψί στο φούρνο να κάψει καλά. Στο μεταξύ φτιάχνω το μείγμα. Αναμειγνύω όλα τα υλικά (εκτός από το 1 αυγό που θα βάλω από πάνω, και το βούτυρο που θα βάλω σε κομματάκια επίσης από πάνω). Τελευταίο στο μείγμα βάζω το τυρί, που το θρυμματίζω. Ρίχνω το μείγμα – που είναι χυλός – στο ταψί που καίει. Προσθέτω κομμάτια τυρί, όπου λείπει, το βούτυρο κομματάκια και το 1 αυγό χτυπημένο. Την ψήνω στο maximum του φούρνου για περίπου 50′-1 ώρα (ανάλογα με τον φούρνο). Είναι έτοιμη όταν το γύρω-γύρω είναι πολύ ξεροψημένο.
Και όπως μάς λέει η Λίλα: Να την καλοφτιάξεις, να την καλοψήσεις και να την καλοφάτε!
ΠΗΓΗ: Απολαύστε περισσότερες φωτογραφίες του Γιώργου Πίττα ανατρέχοντας στο www.greekgastronomyguide.gr