Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», οι ελληνικές Αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επαναπατρισμού της σορού του διπλωμάτη, ώστε να κηδευτεί στον τόπο καταγωγής του. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Αρχές έχουν να κάνουν με την αγριότητα που επέδειξαν οι δράστες του εγκλήματος, καθώς στην προσπάθειά τους να εξαφανίσουν το πτώμα, αλλά και τα ίχνη τους, έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητο με τον νεκρό πρέσβη.
Η σορός του 59χρονου διπλωμάτη είναι απανθρακωμένη σε τέτοιο βαθμό που δεν είναι δυνατόν να ταυτοποιηθεί μέσω της οδοντοστοιχίας. Γι’ αυτόν τον λόγο απεστάλη στη Βραζιλία δείγμα γενετικού υλικού από την 95χρονη μητέρα του διπλωμάτη, ώστε να καταστεί δυνατή -μέσω της μεθόδου του DNA- η ταυτοποίηση της σορού. Μολονότι οι Αρχές της Βραζιλίας εμφανίζονται βέβαιες ότι η σορός ανήκει στον 59χρονο πρέσβη, ωστόσο, πρέπει να ταυτοποιηθεί και επισήμως, ώστε να εκδοθεί πιστοποιητικό θανάτου για να ακολουθήσει ο επαναπατρισμός. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι ίσως και να μην είναι εφικτή η ταυτοποίηση και με τη μέθοδο του DNA. Και αυτό γιατί ο δερματικός ιστός του διπλωμάτη έχει καταστραφεί πλήρως και η λήψη γενετικού υλικού θα πρέπει να γίνει από τα οστά. Ομως, και αυτά έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές από τη φωτιά, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την εξαγωγή ασφαλούς γενετικού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί για την ταυτοποίηση της σορού. Δημοσιεύματα ανάφεραν ότι η λήψη δείγματος DNA από τη μητέρα του 59χρονου διπλωμάτη αποσκοπούσε στο να διακριβωθεί αν το παιδί είναι δικό του.
Ωστόσο, όπως εξηγούν στο «Εθνος της Κυριακής» αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν γνώση του θέματος αναφέρουν ότι το δείγμα DNA εστάλη στις βραζιλιάνικες Αρχές για την ταυτοποίηση της σορού. «Πρώτο μέλημα του κλιμακίου των τριών Ελλήνων αξιωματικών είναι ο γρήγορος επαναπατρισμός της σορού του πρέσβη, για να κηδευτεί. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να εκδοθεί πιστοποιητικό θανάτου, που θα επιτρέψει να παραλάβουμε τη σορό και στη συνέχεια οι οικείοι του να μπορέσουν να κηδεύσουν τον εκλιπόντα. Λαμβάνουμε άτυπη ενημέρωση για την πορεία των ερευνών, αλλά οι Βραζιλιάνοι αστυνομικοί δεν είναι πολύ εξοικειωμένοι με τη διεθνή συνεργασία και έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα γλωσσικά εμπόδια. Οι Βραζιλιάνοι διατηρούν μία… χαλαρή σχέση με τις διεθνείς συνεργασίες και την Ιντερπόλ και παρόλο που ο επικεφαλής του γραφείου της υπηρεσίας στην Ελλάδα έχει ταξιδέψει στη Βραζιλία, μαζί με δύο αξιωματικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, αντιμετωπίζουμε προβλήματα στη συνεργασία», υποστηρίζει στο «Εθνος της Κυριακής» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Την ίδια στιγμή, δικαστικές και αστυνομικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητηθεί η έκδοση της Φρανσουάζ ντε Σόουζα Ολιβέιρα και του 29χρονου αστυνομικού Σέρζιο Μορέιρα στην Ελλάδα. Το κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθεί στενά τις έρευνες των βραζιλιάνικων Αρχών, χωρίς να έχει λάβει γνώση του προανακριτικού υλικού. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η Ελλάδα έχει την αρμοδιότητα να ζητήσει την έκδοση των φερόμενων ως δραστών. Ομως, το πιο πιθανό είναι να αρνηθούν οι Αρχές της Βραζιλίας καθώς τόσο η Φρανσουάζ όσο και ο Μορέιρα είναι Βραζιλιάνοι υπήκοοι.
Το ζήτημα της κατοικίας
Διπλωματικές πηγές ξεκαθαρίζουν στο «Εθνος της Κυριακής» το καθεστώς ασυλίας που ισχύει για τις πρεσβευτικές κατοικίες, που πυροδότησε τη φημολογία. Εάν έχουν δηλωθεί επίσημα στο κράτος που «φιλοξενεί» τον πρέσβη, τότε έχει το ίδιο ακριβώς καθεστώς με εκείνο της πρεσβείας. Οπως εξηγούν, έξω από την πρεσβευτική κατοικία υπάρχει, κατά κανόνα, πινακίδα στην οποία αναγράφεται: «Embassy Of Greece – Residence». Επίσης, η θεωρία περί «ελληνικού εδάφους» δεν είναι πλέον τόσο ισχυρή όσο στο παρελθόν.
Σε κάθε περίπτωση όμως, το σπίτι στο οποίο δολοφονήθηκε ο Ελληνας πρέσβης δεν είχε δηλωθεί επίσημα στις Αρχές της Βραζιλίας, ενώ η πρεσβεία της Ελλάδας στην Μπραζίλια αποτελεί και την πρεσβευτική κατοικία. Οπότε, δεν θα μπορούν να ισχυριστούν οι ελληνικές Αρχές ότι το έγκλημα τελέστηκε σε «ελληνικό έδαφος» και να ζητήσουν να ισχύσουν όσα προβλέπονται από το διεθνές Δίκαιο.
ΨΑΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΙΝΗΤΡΑ
«Οι Ελληνες αστυνομικοί θα παραμείνουν στη Βραζιλία μέχρι να φωτιστούν όλες οι πτυχές του εγκλήματος. Δεν έχουμε πειστεί ότι τα κίνητρα της δολοφονίας ήταν μόνο ερωτικά», σημειώνει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ