Υλικά συνταγής
- φύλλο κρούστας για πίτες: 500 γρ.
- βούτυρο: 80 γρ., φρέσκο για τη γέμιση και επιπλέον 100 γρ. για το άλειμμα των φύλλων
- πράσα: 5 μεγάλα (τα λευκά και τα τρυφερά πράσινα μέρη)
- αυγά: 6
- γιαούρτι: 200 γρ. στραγγιστό
- γραβιέρα: 250 γρ. τριμμένη
- μυζήθρα μαλακή: 200 γρ. κομματιασμένη με πιρούνι
- φέτα: 200 γρ. τριμμένη
- αλάτι: λίγο
- πιπέρι μαύρο: φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση συνταγής
- Πλένετε, καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα πράσα. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε τα 80 γρ. βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα πράσα, ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν διάφανα, για 6’ – 7’ περίπου.
- Τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Χτυπάτε τα 5 αυγά και τα αναμειγνύετε με το γιαούρτι. Προσθέτετε το μείγμα στα πράσα μαζί με τα τυριά και ανακατεύετε καλά.
- Πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 °C. Βουτυρώνετε ελαφρά ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί. Τοποθετείτε πρώτα δύο φύλλα στον πάτο του ταψιού, αφήνοντας τις άκρες τους να προεξέχουν. Τα αλείφετε με βούτυρο.
- Απλώνετε λίγη γέμιση ομοιόμορφα επάνω στο δεύτερο φύλλο. Στρώνετε κατόπιν το τρίτο φύλλο, αφήνοντας και πάλι τις άκρες να προεξέχουν. 5. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά της γέμισης και τα φύλλα. Στο τέλος γυρίζετε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν. Αλείφετε την πίτα με βούτυρο και το έκτο αυγό χτυπημένο με λίγο νερό ή γάλα. Την ψήνετε 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
Mix & Match
Οι πιτούλες αποπνέουν κάτι το πολύ ελληνικό. Κάτι το παραδοσιακό και οικείο. Συνήθως προτιμώ να τις συνοδεύω με τις παραμελημένες ποικιλίες του αττικού αμπελώνα, το Σαββατιανό και το Ροδίτη, μόνες τους, σε συνοινοποιήσεις ή ακόμα και ενδεδυμένες τη φορεσιά της ρετσίνας, με την οποία δένουν πολύ αρμονικά.