Τέσσερα νέα προγράμματα που θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, έχει εκπονήσει και αναμένεται να υλοποιήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 η Διοίκηση του ΟΑΕΔ. Τα προγράμματα θα απευθύνονται σε ανέργους πολλών ηλικιακών ομάδων με κεντρικό στόχο την επανένταξη στην αγορά εργασίας.
Για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί και η δράση για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επιταγή επανένταξης», την οποία έχουν σπεύσει ήδη να χαιρετήσουν μια σειρά από εργοδοτικές οργανώσεις.
Επίσης θα υλοποιηθεί πρόγραμμα για ανθρώπους που βρίσκονται μεγάλο διάστημα εκτός της παραγωγικής διαδικασίας και βρίσκονται κοντά στο στάδιο της συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τέσσερα νέα προγράμματα που θα «τρέξουν» τους πρώτους τρεις μήνες του 2017, είναι:
ΠΡΩΤΟ: Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών για την απασχόληση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας».
Η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών, απομένει για να μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ, σε επίδομα εργασίας για 10.000 επιδοτούμενους ανέργους.
Η ΚΥΑ αναμένεται να εκδοθεί εντός του Ιανουαρίου και στη συνέχεια ο ΟΑΕΔ θα προχωρήσει στην σχετική προκήρυξη. Όπως μας ανέφεραν αρμόδιες πηγές, οι προκήρυξη θα αφορά ανέργους και εργοδότες.
Οι άνεργοι θα πρέπει να δηλώσουν την επιθυμία τους να ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι εργοδότες το ενδιαφέρον τους, προκειμένου να προχωρήσουν σε προσλήψεις.
Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα έχει ήδη εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ. Η έγκριση δόθηκε μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της Διοίκησης του ΟΑΕΔ και της ηγεσίας του υπουργείου, είναι το πρόγραμμα να υλοποιηθεί τον πρώτο μήνα του 2017.
Η «επιταγή επανένταξης», όπως θα ονομαστεί η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας, θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση πιλοτικά και θα έχει πολύ αυστηρό πλαίσιο προστασίας, αφού στόχος του υπουργείου, είναι να μην υπάρξει περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Πώς θα εφαρμοστεί
Οι άνεργοι, θα συνεχίσουν λαμβάνουν κανονικά από τον ΟΑΕΔ τα 360 ευρώ του επιδόματος, μόλις προσληφθούν με βάση των κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, η επιχείρηση θα του καταβάλει το ποσό των 226 ευρώ μεικτά, αφού θα καλύπτει και τις ασφαλιστικές εισφορές του.
Βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει το πρόγραμμα, θα είναι η σύμφωνη γνώμη του ανέργου, καθώς στην πράξη το επίδομα ανεργίας του (έως 360 ευρώ τον μήνα) θα συμπληρώνεται από τον εργοδότη, προκειμένου ο ωφελούμενος να λαμβάνει τουλάχιστον τον κατώτατο μισθό.
Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχουν προβεί κατά το τρίμηνο πριν από την αίτηση υπαγωγής τους σε αυτό σε καμία μείωση προσωπικού, ενώ σε περίπτωση απόλυσης θα πρέπει να έχουν προβεί σε αντικατάσταση του μισθωτού έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Διάρκεια – Προϋποθέσεις για επιχειρήσεις
Η διάρκεια επιχορήγησης του προγράμματος θα οριστεί σύμφωνα με τους σχεδιασμούς υποχρεωτικά στους 12 μήνες και θα αφορά όλους τους ανέργους που βρίσκονται σε καθεστώς επιδότησης ανεργίας, με την προϋπόθεση να έχουν δικαίωμα για 6 ακόμα μήνες επιδότησης της ανεργίας, κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης στο πρόγραμμα.
Για τους μήνες μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, κατά τους οποίους έχει λήξει η επιδότηση, το κόστος θα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, καθώς πρόκειται για πρόγραμμα με εθνική χρηματοδότηση. Οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας (παλαιές και νέες) καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, ενώ θα πρέπει να απασχολήσουν τους ωφελούμενους στην επιχείρηση για 3 μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης.
Επίσης, στις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα προταθεί να διατηρήσουν τους εργαζόμενους που θα έχουν προσλάβει μέσω ΟΑΕΔ, ακόμα και μετά τη λήξη της επιδότησης, καλύπτοντας ο Οργανισμός τις ασφαλιστικές τους εισφορές, σε ποσοστό έως και 90%.
Σε πρώτη φάση δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα θα έχουν μόνο επιχειρήσεις που έχουν μέγεθος από 1 μέχρι 10 εργαζομένους. Ωστόσο, όπως μας ανέφεραν έγκυρες πηγές το πρόγραμμα αργότερα θα επεκταθεί και σε μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους.
Υπενθυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή οι επιδοτούμενοι άνεργοι – όσοι δηλαδή λαμβάνουν επίδομα ανεργίας – που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέρχονται σε 136.123 άτομα.
ΔΕΥΤΕΡΟ: Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση.
Με το πρόγραμμα θα επιχορηγηθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., και γενικά εργοδότες που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα για την πρόσληψη ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του Οργανισμού για χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών.
Ο ακριβής αριθμός των θέσεων δεν έχει καθοριστεί ακόμα, αν και σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμανθεί ανάμεσα στις 8.000 με 10.000 θέσεις.
Στο πρόγραμμα θα δικαιούνται να συμμετάσχουν επιχειρήσεις που κατά το 12μηνο πριν τον μήνα υποβολής της αίτησής τους για την συμμετοχή στην δράση δεν θα έχουν προβεί σε μείωση προσωπικού, ενώ οι προσλήψεις ανέργων, μέσω του προγράμματος, πρέπει να αντιπροσωπεύουν καθαρή αύξηση του αριθμού εργαζομένων της επιχείρησης.
Το ύψος της επιχορήγησης, σύμφωνα με πληροφορίες θα ανέρχεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ.
Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης θα είναι εννέα μήνες, ενώ πιθανά θα μπορεί να επεκταθεί για επιπλέον χρονικό διάστημα εφόσον ο εργοδότης υποβάλει σχετική αίτηση.
Επίσης οι εργοδότες δεσμεύονται να διατηρήσουν τις επιχορηγούμενες θέσεις εργασίας καθώς και το προϋπάρχον προσωπικό τους για το οποίο έχουν δεσμευθεί τουλάχιστον για τρεις μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης, έστι ώστε να συμπληρώνεται ένα 12μηνο εργασίας για τους άνεργους δικαιούχους.
ΤΡΙΤΟ: Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και άλλων Δημοσίων Φορέων για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55-67 ετών.
Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα επιχορηγούνται επιχειρήσεις των ΟΤΑ αλλά και υπηρεσίες άλλων δημοσίων φορέων προκειμένου να προχωρούν στην πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών.
Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε μακροχρόνια ανέργους που τους υπολείπονται λίγα χρόνια για τη θεμελίωση του δικαιώματος πλήρους συνταξιοδότησης λόγω γήρατος.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρόγραμμα θα εντάσσονται άνεργοι που βρίσκονται στο μητρώα του ΟΑΕΔ τουλάχιστον επί δώδεκα (12) μήνες πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης υπαγωγής.
Θα εξακολουθούν να είναι άνεργοι και να κατέχουν κάρτα ανεργίας ανανεούμενη ανά μήνα.
Θα έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης εργασίας και να μην έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας τους κατά την ίδια ημερομηνία.
ΤΕΤΑΡΤΟ: Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας σε 274 Δήμους θύλακες υψηλής ανεργίας – Νέα Γενιά Κοινωφελούς Εργασίας για 24.291 ανέργους
Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η δημιουργία 24.291 θέσεων πλήρους απασχόλησης μέσω της τοποθέτησης προσωπικού για χρονικό διάστημα 8 μηνών σε Δήμους και θύλακες υψηλής ανεργίας.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), για τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος έχει δημοσιευτεί ήδη σε ΦΕΚ και απομένει μόνο να εκδοθεί η σχετική προκήρυξη από τον ΟΑΕΔ. Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας κ. Ράνια Αντωνοπούλου είχε προαναγγείλει, από τις 14 Δεκεμβρίου ότι η προκήρυξη θα είχε εκδοθεί πριν τα Χριστούγεννα, ωστόσο σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, υπήρξε μια μικρή χρονική μετάθεση, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμάσια των πληροφοριακών συστημάτων του ΟΑΕΔ αλλά και να καθοριστούν ορισμένες λεπτομέρειες στην κατάρτιση του τελικού κειμένου της προκήρυξης.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, με το πρόγραμμα «προωθείται η απασχόληση ανέργων μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στους Δήμους της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης των συμμετεχόντων, με συγχρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Ν. 4152/2013 ως ισχύει».
Η παρούσα δράση, κατά το συγχρηματοδοτούμενο οκτάμηνης διάρκειας σκέλος της απευθύνεται στο σύνολο των Δήμων της χώρας εκτός
α) των Δήμων που συμμετέχουν στις Δημόσιες Προσκλήσεις του ΟΑΕΔ με αριθ. 7/2016 και 10/2016 και
β) των Δήμων της χώρας που υπάγονται στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.
Κατά το επίσης οκτάμηνης διάρκειας σκέλος που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους η παρούσα δράση απευθύνεται:
α) στους Δήμους της χώρας που υπάγονται στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, εκτός των Δήμων που συμμετείχαν στις Δημόσιες Προσκλήσεις του ΟΑΕΔ με αριθ. 7/2016 και 10/2016 και
β) στους 51 Δήμους που συμμετείχαν στις Δημόσιες Προσκλήσεις του ΟΑΕΔ με αριθ. 7/2016 και 10/2016 μόνο στις ειδικότητες που εμπίπτουν στους τομείς αρμοδιότητας των υπουργείων Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας του ΥΠΕΚΑΑ.
Η δράση αυτή αποσκοπεί:
α) στην επανασύνδεση των μακροχρονίως ανέργων και ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας,
β) στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ανέργων, γ) στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών και
δ) στη σύζευξη των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Ωφελούμενοι της δράσης: είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε., Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (Ν.δ. 3832/1958), οι οποίοι ανήκουν σε τουλάχιστον μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα.
Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών.
Εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.
Εγγεγραμμένοι άνεργοι δικαιούχοι «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), άλλοτε «Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος».
Κριτήρια επιλογής και κατάταξης των ωφελουμένων αποτελούν τα ακόλουθα και οι ωφελούμενοι κατατάσσονται σε πίνακες κατά κλάδο και ειδικότητα με βάση τα κατωτέρω αναφερόμενα κριτήρια:
Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τους εξήντα (60) μήνες: ένα (1) μόριο ανά πλήρη μήνα, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.
Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/ης συζύγου των ανέργων της ανωτέρω κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους εξήντα μήνες (60): ένα (1) μόριο ανά πλήρη μήνα
Αναπηρία ωφελούμενου σε ποσοστό 50% και άνω: δεκαπέντε (15) μόρια
Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό, ως εξής: Α) Ατομικό 0-3.500 ευρώ Τριάντα (30) μόρια Β) Οικογενειακό 0-7.000 ευρώ Α) Ατομικό 3.501-5.000 ευρώ Είκοσι πέντε (25) μόριαΒ) Οικογενειακό 7.001-10.000 ευρώ Α) Ατομικό 5.001-8.000 ευρώ Είκοσι (20) μόρια Β) Οικογενειακό 10.001-16.000 ευρώ Α) Ατομικό 8.001- 12.000 ευρώ Δέκα (10) μόρια Β) Οικογενειακό 16.001-26.000 ευρώ Α) Ατομικό άνω των 12.000 ευρώ Μηδέν (0) μόρια Β) Οικογενειακό άνω των 26.000 ευρώ V. Ηλικία 18 έως 29 ετών Δεκαπέντε (15) μόρια 30 έως 44 ετών Τριάντα (30) μόρια 45 ετών και άνω Σαράντα πέντε (45) μόρια
Αριθμός ανηλίκων τέκνων: δέκα (10) μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο
Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω: δέκα (10) μόρια, ανεξαρτήτως συνολικού αριθμού τέκνων.
Εντοπιότητα βάση της έδρας της μόνιμης κατοικίας του ωφελουμένου: δεκαπέντε (15) μόρια. IX. Δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης: είκοσι (20) μόρια.
Το σύστημα επιλογής θα βασίζεται στη μοριοδότηση των παραπάνω κριτηρίων, στον καθορισμό τυχόν δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν από τους δυνητικά ωφελουμένους, στον ορισμό μηχανισμού ελέγχου των δικαιολογητικών αυτών και στη βαθμολόγηση, κατάταξη και τοποθέτηση των υποψηφίων σε αντίστοιχες θέσεις με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού.
Όλα τα παραπάνω εξειδικεύονται στις σχετικές Προσκλήσεις του ΟΑΕΔ, οι οποίες εκδίδονται κατόπιν έγκρισης του ΑΣΕΠ.
Οι άνεργοι, κατόπιν σχετικής Δημόσιας Πρόσκλησης του ΟΑΕΔ, όπως αναφέρει το aftodioikisi.gr, καλούνται να υποβάλουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στον ΟΑΕΔ μία αίτηση συμμετοχής για την απασχόλησή τους στις προκηρυσσόμενες θέσεις, για μία ειδικότητα, επιλέγοντας από έναν (1) μέχρι τρεις (3) επιβλέποντες φορείς, όπως προβλέπει η εκάστοτε Πρόσκληση.
Η ηλεκτρονική αίτηση θα βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) και μετά τη συμπλήρωσή της οι δυνητικοί ωφελούμενοι θα την αποστέλλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων (http://ait.oaed.gr/) στον ΟΑΕΔ.