Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριά

Στην τελική ευθεία για το Αργείτικο Καρναβάλι! (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Ένα από τα πιο αγαπημένα και πιο παλιά έθιμα του Δήμου Άργους Ορεστικού είναι το Αργείτικο Καρναβάλι. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος από τις 31 Δεκεμβρίου  καρναβαλιστές ξεχύνονται στους δρόμους προκειμένου να υποδεχθούν το νέο χρόνο. Την αμέσως επόμενη, (1 Ιανουαρίου) πραγματοποιείται η καθιερωμένη παρέλαση των καρναβαλιστών, που σκοπό έχει να προσφέρει απλόχερα τη σάτιρα, αλλά και το θέαμα.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Ο Δήμαρχος Άργος Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, ενημέρωσε πως για τη φετινή χρονιά, θα υπάρξ03ουν ορισμένες αλλαγές σε ό,τι αφορά στο φετινό πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων του Αργείτικου Καρναβαλιού.

Ειδικότερα, η γουρουνοχαρά του Δήμου, που παλιότερα γίνονταν ανάμεσα στα Χριστούγεννα και στην Πρωτοχρονιά, φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 31 Δεκεμβρίου, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε πως  «Ξεκινώντας με τα παραδοσιακά εδέσματα το μεσημέρι, θα καταλήξουμε με πάρα πολύ κέφι και χορό στο  να υποδεχθούμε το νέο χρόνο. Τα μπουλούκια των καρναβαλιστών, θα έχουν κλείσει τους δρόμους της πόλης μας και όλοι μαζί συγκεντρωμένοι στην πλατεία μας, θα απολαύσουμε ένα υπέροχο θέαμα με δεκάδες πυροτεχνήματα».

Ο κ. Κεπαπτσόγλου, δεν δίστασε να πει πως φέτος το θέαμα  των πυροτεχνημάτων θα είναι κάτι το πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του Άργους Ορεστικού  «Φροντίσαμε να είναι κάτι το  ιδιαίτερο  και το ξεχωριστό,  εφόσον βέβαια   το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες,  καθώς  δεν είναι μόνο η ποιότητα των πυροτεχνημάτων και το στήσιμό τους, αλλά θα πρέπει να έχουμε και σύμμαχό μας τον καιρό, έτσι ώστε να αποδοθεί όλη αυτή η μαγεία  στον αέρα και στην ατμόσφαιρα. Ευελπιστώ πως θα πάνε όλα καλά, όσον αφοράhqdefault στο κομμάτι αυτό».

Επιπρόσθετα, ο Άγιος Βασίλης ο οποίος μοίραζε τα δώρα του λίγες ημέρες πριν από τη Πρωτοχρονιά, για πρώτη φορά φέτος, θα τριγυρνάει στους δρόμους της πόλης στις 2 Ιανουαρίου, την ημέρα δηλαδή που πραγματοποιείται η γνωστή σε όλους “Πατερίτσα”. Η αλήθεια είναι πως το έθιμο της “Πατερίτσας”, είχε ατονήσει κατά τα τελευταία χρόνια, καθώς λιγόστευαν οι μεταμφιεσμένες γυναίκες που ήθελαν να πάρουν μέρος στο δρώμενο.

Πανελλήνιες διαστάσεις έχει πάρει το Αργείτικο Καρναβάλι

Ίσως για πρώτη φορά φέτος, το καρναβάλι του Άργους Ορεστικού, έχει πάρει πανελλήνιες διαστάσεις.  Η προβολή του στα εγχώρια  Μ.Μ.Ε. δίνει άλλον αέρα στο έθιμο αυτό «Ο Δήμος προσπαθούσε για την προώθηση και την προβολή του Αργείτικου Καρναβαλιού από παλιά. Απλώς, παρατηρήσαμε ότι  η φετινή χρονιά, ήταν πολύ κρίσιμη για όλους μας. Από τη μια μεριά υπάρχει μια πανελλαδική κρίση με όλα της τα επακόλουθα, από την άλλη όμως,  υπάρχει η πεποίθηση όλων των συνεργατών του Δήμου πως αυτό το οποίο θα μπορούσε να μας κρατήσει όρθιους είναι ο ίδιος μας ο πολιτισμός, αλλά και η παράδοση. Μια παράδοση μοναδική στην Ελλάδα και θεωρήσαμε ότι θα έπρεπε να πάρει πλέον αυτή τη μορφή εξωστρέφειας που δεν είχε τόσα χρόνια. Πρέπει να προβάλλουμε αυτά τα έθιμα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας», ήταν τα λόγια του κ. Κεπαπτσόγλου. Άλλωστε το Αργείτικο Καρναβάλι είναι το μοναδικό του είδους του. Σε καμία περιοχή της χώρας, δεν γιορτάζετ2αι η έλευση του νέου χρόνου με καρναβαλιστές να χορεύουν στους δρόμους,   «Προβήκαμε σε κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να προβληθεί αυτή η ιδιαιτερότητα, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τουριστικού προορισμού που λέγεται καρναβάλι Άργους Ορεστικού», συμπλήρωσε ο Δήμαρχος.

Αισιόδοξα τα μηνύματα του Δημάρχου

Η διάθεση των πολιτών του Άργους Ορεστικού είναι έκδηλη παρόλο που οι συγκυρίες είναι δύσκολες. Η γιορτινή ατμόσφαιρα δεν θα μπορούσε να αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο. Άλλωστε, ο στόχος αυτός των εκδηλώσεων είναι διττός, καθώς μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης και μαζικότητας  οι δύσκολες καταστάσεις αντιμετωπίζονται πιο εύκολα και παράλληλα θα υπάρξει η συναισθηματική αναγέννηση με τον ερχομό του νέου χρόνου  μέσα σε κλίμα χαράς και ευφροσύνης «Παρόλη την πίεση και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, το χρειάζεται ο καθένας μας να ξεφύγει από αυτή την καθημερινότητα και να δει με μια διαφορετική νότα όλες αυτές τις ημέρες. Σε αυτό συμβάλλουμε, και για αυτό παροτρύνουμε όλους μας τους δημότες να αλλάξουν αυτή τη διάθεση και να μπει ο καινούργιος χρόνος με περισσότερη αισιοδοξία, αλλά  και με την  ελπίδα, ότι όσο δύσκολο και να είναι το 2017, όλοι μαζί θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες μέρες τις οποίες διανύουμε και θα διανύσουμε», είπε κλείνοντας ο Δήμαρχος.

17570_275010225389_3827523_n

Αναλυτικά το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων του Αργείτικου Καρναβαλιού:

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

20:30 Γουρουνοχαρά στην κεντρική πλατεία του Άργους Ορεστικού με τη συμμετοχή όλων των συλλόγων. Παραδοσιακή ζωντανή μουσική, τσιγαρίδες στη λαδόκολλα, κρασί, άφθονο κέφι και χαμόγελα. Μπουλούκια καρναβαλιστών στους δρόμους της πόλης.

00:00 Υποδοχή της νέας χρονιάς γύρω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της κεντρικής πλατείας με χορό, dscn4269ευχές για καλή χρονιά και αισιοδοξία.

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

15:00 Παρέλαση καρναβαλιστών  στο Άργος Ορεστικό. Ακολουθεί γλέντι στην κεντρική πλατεία της πόλης, με κρασί (προσφορά του Δήμου), κέφι και χορό.

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

15:00 Αναβίωση του εθίμου της πατερίτσας. Τσιγαρίδες και κρασί, προσφορά του Δήμου. Συγκέντρωση όλων στις 3 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία. Μαζί και οι μικροί μας φίλοι και ο Άγιος  Βασίλης που θα τους μοιράσει τα δώρα του στο Πνευματικό Κέντρο.

orizontespress.gr

 

περισσότερα
Back to top button