Η κρίση στον κλάδο της γουνοποιίας έχει επηρεάσει και τις φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων, που τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς και του Βοϊου, με στόχο την άντληση εσόδων και από αυτό το κομμάτι της παραγωγής. “Μέχρι πέρυσι υπήρχαν περίπου 120 φάρμες, ενώ σήμερα εξακολουθούν να λειτουργούν 80”, διευκρίνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών “Ο Προφήτης Ηλίας”, Ιωάννης Κορεντσίδης.
Στις φάρμες έχουν επενδυθεί τα τελευταία χρόνια πολλά εκατομμύρια ευρώ, όπως και στη δημιουργία μεγάλων βιοτεχνικών χώρων, που συνδυάζουν το παραγωγικό κομμάτι με τη δημιουργία εκθέσεων για τους πελάτες λιανικής. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Καστοριά μαζί με την ευρύτερη περιοχή του Βοϊου αποτελούν τα μοναδικά παραγωγικά κέντρα γούνας στον δυτικό κόσμο.
Κατά τον κ.Κορεντσίδη, στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς παράγονται σήμερα περίπου 1,5 εκατ. γουνοδέρματα, όταν οι ανάγκες των γουνοποιητικών επιχειρήσεων της περιοχής ανέρχονται σε περίπου 3-4 εκατ.
Ωστόσο, τα τοπικά παραγόμενα γουνοδέρματα, στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν καταλήγουν στις γουνοποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής, αλλά στα τέσσερα – πέντε μεγάλα δημοπρατήρια που λειτουργούν σε όλον τον κόσμο σαν “χρηματιστήρια γουνοδερμάτων”, μέσω των οποίων πωλούνται σε διεθνείς επενδυτές. Επιπλέον, η ποιότητα των δερμάτων που παράγονται δεν καλύπτει πάντα τις ποιοτικές απαιτήσεις των γουνοποιητικών επιχειρήσεων.