Κόσμος

Μηχανή του Χρόνου: Το βρέφος που μεγάλωσε στην ίδια οικογένεια με συνομήλικο χιμπατζή (εικόνες)

1 (1)Το πείραμα που εμπνεύστηκε επιστήμονας από το μύθο του Μόγλη και το οποίο αποφάσισε να αναπαράγει αντίστροφα, βάζοντας ως πειραματόζωο το γιο του. Ο χιμπατζής αναπτυσσόταν πιο γρήγορα και είχε καλύτερα αντανακλαστικά. Δείτε το βίντεο που κατέγραψε ο επιστήμονας

Από τη mixanitouxronou.gr: Καθώς ήταν αδύνατο να τοποθετήσει ένα νεογέννητο στη ζούγκλα για να μελετήσει τη συμπεριφορά του, αποφάσισε να κάνει το ακριβώς αντίθετο. Να πάρει ένα νεογέννητο ζώο στη δική του οικογένεια και να το μεγαλώσει σαν άνθρωπο. Μάλιστα θα συνέκρινε την ανάπτυξη του ζώου με αυτή του γιου του, Ντόναλντ.

AdTech AdΗ Γκούα και ο Ντόναλντ

Ο Γουίνθροπ και η σύζυγός του συμπεριφέρονταν στη Γκούα, ακριβώς όπως και στον γιο τους. Τους τάιζαν μαζί, έπαιζαν με τα ίδια παιχνίδια, τους έντυναν με τα ίδια ρούχα και τους μιλούσαν κανονικά. Ταυτόχρονα, τους έκαναν συνεχόμενα τεστ για να συγκρίνουν την εξέλιξή τους. Αρχικά, η Γκούα φάνηκε να αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα απ’ τον Ντόναλντ. Έμαθε αμέσως να χρησιμοποιεί κουτάλι για το φαγητό και σε κάθε τεστ, αντιδρούσε πιο γρήγορα από το ανθρώπινο μωρό. Στο βίντεο που δημιούργησε το ζευγάρι με τα δύο μωρά, είναι εμφανές ότι ο μικρός χιμπατζής δεν υστερούσε σε τίποτα. Αντιθέτως, τα αντανακλαστικά του ήταν καλύτερα, όπως φαίνεται από το τεστ με τον δυνατό ήχο.

Η Γκούα τινάχτηκε και έτρεξε να προστατευτεί, ενώ ο Ντόναλντ έμεινε στη θέση του, χωρίς να αντιλαμβάνεται τι γίνεται. Το ίδιο συνέβη και στα τεστ που εξέταζαν την ικανότητά τους να βρουν εναλλακτική οδό. Η μητέρα του Ντόναλντ κρυβόταν και ζητούσε απ’ τα μωρά να τη βρουν. Και τα δύο κατάφεραν να την εντοπίσουν, παρά τις προσπάθειές της να τα μπερδέψει. Διέφεραν μόνο στο ότι ο Ντόναλντ μπορούσε να κάτσει ήρεμος και ακίνητος για περισσότερη ώρα, ενώ η Γκούα συνεχώς κινούνταν. Επίσης, σύμφωνα με παρατηρήσεις του Κέλογκ, η Γκούα είχε περισσότερη ανάγκη για σωματική επαφή και υποστήριξη από ανθρώπους σε σχέση με τον Ντόναλντ.

Το πείραμα διήρκεσε εννιά μήνες. Αρχικά, ο Κέλογκ σκόπευε να κρατήσει την Γκούα για χρόνια, αλλά σταδιακά, η κατάσταση τον ανησύχησε. Η συμπεριφορά της Γκούα είχε γίνει πολύ ανθρώπινη, δεν διέφερε σε τίποτα από ένα ανθρώπινο μωρό, εκτός από έναν τομέα: την ομιλία. Δεν έκανε καμία προσπάθεια να επικοινωνήσει με λέξεις, ούτε φαινόταν να έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό. Αντιθέτως, ο Ντόναλντ, που έτσι κι αλλιώς καθυστερούσε στην ανάπτυξή του σε σχέση με την Γκούα, είχε αρχίσει να μιμείται τις κραυγές της, ειδικά όταν ζητούσε φαγητό.

Ο Κέλογκ θεώρησε ότι το πείραμα έπρεπε να τελειώσει, καθώς υπήρχε κίνδυνος για την ανάπτυξη του γιου του. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Γκούα αναπτύχθηκε σε όλους τους τομείς σαν άνθρωπος, μέχρι το σημείο που της επέτρεπαν ο εγκέφαλος και το σώμα της. Το πείραμα του Κέλογκ είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα τη δεκαετία του ’30 και πολλοί έκριναν ότι ήταν λάθος να πάρει την Γκούα απ’ τη μητέρα της, να της δώσει «ανθρώπινα» χαρακτηριστικά και μετά να την επιστρέψει στους χιμπατζήδες. Βέβαια, μετά τον Κέλογκ, ακολούθησαν πολλοί που θέλησαν μάθουν σε χιμπατζήδες να ζουν και να επικοινωνούν σαν άνθρωποι, με πιο διάσημη περίπτωση αυτή της Λούσι, τη δεκαετία του ’60, που έμαθε να επικοινωνεί με νοήματα.

Διαβάστε ακόμη στη Μηχανή του Χρόνου:

Το τέλος της πριγκίπισσας Νταϊάνα μετά από τροχαίο δυστύχημα με Μερσεντές σε σήραγγα στο Παρίσι. Γιατί ο πατέρας του συντρόφου της, Ντόντι Αλ Φαγιέτ, αμφισβήτησε το πόρισμα. Βίντεο με την αναπαράσταση

Στάθης Χατζής, ο Έλληνας δύτης που βούτηξε σε βάθος 88 μέτρων για 3 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα για να βοηθήσει ένα ιταλικό θωρηκτό. Πληρώθηκε με μια λίρα αν και συνέτριψε κάθε όριο ανθρώπινης αντοχής

news247.gr

περισσότερα
Back to top button