Σεμινάρια mix media πραγματοποιούνται εδώ και λίγο καιρό στην Π.Ε. Καστοριάς, που σκοπό έχουν πέρα από τη δημιουργία τέχνης, τη διαφυγή από τα καθημερινά μας προβλήματα.
Οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε, η τρέχουσα δυσμενής οικονομική κατάσταση και πολλά ακόμα θέματα της καθημερινότητας έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία. Για το λόγο αυτό, όλοι μας ψάχνουμε μια διέξοδο, έτσι ώστε να καταφέρουμε να νιώσουμε καλύτερα.
Η κα Σεβαστή Παυλίδη, έχει μυηθεί στον κόσμο του ντεκουπάζ και του mix media και δήλωσε στους “Ορίζοντες” πως ενώ ξεκίνησε εντελώς συμπτωματικά να ασχολείται με αυτού του είδους την τέχνη, όλο αυτό έχει εξελιχθεί σε μεγάλη αγάπη και λατρεία «Ξεφεύγουμε από την καθημερινότητά μας μέσω αυτής της ασχολίας. Όλη αυτή η χαρά που εσωκλείεται στη μυρωδιά των αντικειμένων που χρησιμοποιείς, όπως είναι το ξύλο, και έπειτα παίρνουν τη μορφή που θέλεις, δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις. Πέρα από τη χαρά της δημιουργίας, επειδή έχει σχέση με το χειροποίητο, μπορεί εύκολα να αναπτυχθεί και επαγγελματικά. Πιστεύω πως εάν κάποιος ξεκινήσει το ντεκουπάζ δεν το σταματάει εύκολα».
Το mix media, αφορά στις διάφορες τεχνικές που συνδυάζονται πάνω σε ένα έργο. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί και εκφράζεται μέσω αυτής της μορφής τέχνης, όπως ο ίδιος το επιθυμεί. Μάλιστα, κατά καιρούς πραγματοποιούνται διάφορα σεμινάρια mix media στην Καστοριά, που σκοπό έχουν αφενός να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους για την τέχνη αυτή και αφετέρου να τους μάθουν τις νέες τεχνικές.
Το mix media ηρεμεί την ψυχή
Ο καταξιωμένος δάσκαλος του mix media Αντώνης Τζανιδάκης, προ ημερών παρέδωσε μαθήματα τεχνικής σε διήμερο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά. Ο ίδιος, δήλωσε την ικανοποίησή του, για την ανταπόκριση που είχε από τις γυναίκες της Π.Ε. Καστοριάς, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο κ. Τζανιδάκης, ξεκίνησε την ασχολία του με αυτή τη μορφή τέχνης ως χόμπι. Το έναυσμα του δόθηκε από μια δασκάλα την οποία θαύμαζε, τη Μάλια. Άρχισε να παρακολουθεί πιο έντονα τις τάσεις, τις εξελίξεις και τις τεχνοτροπίες του mix media, και με οδηγό τη φαντασία του εξελίχθηκε σε αυτό που είναι σήμερα και δηλώνει περήφανα αυτοδίδακτος. Με την πάροδο του χρόνου, ο κόσμος, άρχισε να παρακολουθεί τη δουλειά του και του ζητούσε τη γνώμη του και τη συμβουλή του. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ταξίδεψε στο εξωτερικό, προκειμένου να διδάξει τους ενδιαφερόμενους. Ο ίδιος ωστόσο, δεν το βλέπει ως επάγγελμα «Το mix media ηρεμεί την ψυχή των γυναικών. Θεωρώ, μιας και έχω επισκεφτεί πολλές χώρες και είμαι γνώστης της κατάστασης, ότι στην Ελλάδα είναι πιο έντονα τα προβλήματα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι. Έτσι λοιπόν, ασχολούνται με την τέχνη αυτή ή παρακολουθούν τα σεμινάρια, με σκοπό να χαλαρώσουν. Η ιδιαιτερότητα τού mix media, είναι ότι είναι σχετικά πιο εύκολη τέχνη σε σχέση με κάποιες άλλες, όπως π.χ. με τη ζωγραφική, για αυτό και βλέπουμε ένα πιο έντονο ενδιαφέρον».
Για το γεγονός, ότι ασχολείται με το mix media κατά συντριπτική πλειοψηφία ο γυναικείος πληθυσμός, ο κ. Τζανουδάκης σχολίασε πως οι άντρες, βρίσκουν άλλους τρόπους ψυχοθεραπείας, όπως είναι η άθληση, η γυμναστική, το ψάρεμα και το κυνήγι «Ανά διαστήματα, υπάρχουν και άντρες μαθητές, αλλά το ποσοστό τους είναι πολύ μικρό. Κατά την άποψή μου, το 80% των γυναικών που παρακολουθεί τέτοιου είδους σεμινάρια, το κάνει καθαρά για ψυχοθεραπεία».
Ποιο είναι το κόστος;
Όπως κάθε χόμπι, έτσι και το mix media έχει τις ιδιαιτερότητες του. Μπορεί είτε με πολύ οικονομικά υλικά, είτε με ακριβότερα, να ασχοληθεί κάποιος με αυτό. Τα υλικά ποικίλουν, ανάλογα με τη μορφή ή με την εικόνα που έχει ο δημιουργός στη σφαίρα της φαντασίας του. Συνήθως, χρησιμοποιούνται ως βάση το ξύλο, το πλαστικό, το μέταλλο, το γυαλί και το κερί «Δεν χρειάζονται βαριά εργαλεία για να διαχειριστείς την πρώτη ύλη, καθώς μπορούν να αγοραστούν έτοιμα. Επίσης, δεν χρειάζεται να ξοδευτούν ένα σωρό λεφτά. Με λίγα, απλά και οικονομικά υλικά μπορείς να δημιουργήσεις», ενημέρωσε ο κ. Τζανιδάκης και συνέχισε λέγοντας πως «Από την άλλη, εάν κάποιος θέλει να αυτοσχεδιάσει και να δημιουργήσει κάτι πιο έντονο, τότε ναι, το κόστος ανεβαίνει. Είναι αλήθεια πως για να μπορέσεις να ανέβεις επίπεδο, χρειάζονται χρήματα».
Χρύσα Κοσμίδου