Καστοριά

Κότορι: Πανηγυρική θεία Λειτουργία στην Ι. Μ. Αγίας Παρασκευής για την εορτή του Αγίου  Σεβαστιανού

monastiriagiaparaskeuhvasileiada

Θα τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο  Ιερού λειψάνου του Αγίου

Πανηγυρική θεία Λειτουργία θα τελεσθεί την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής (Κότορι) για την εορτή του Αγίου  Σεβαστιανού καθώς εορτάζει το παρεκκλήσι  της Μονής αφιερωμένο στον Άγιο Σεβαστιανό .

Θα τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο  Ιερού λειψάνου του Αγίου.

Να σημειώσουμε ακόμα οτι το όνομα του Αγίου Σεβαστιανού φέρει ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτης Σεβαστανιός Αμανατίδης.

 

 

Η Αγία Παρασκευή (Κότορι) είναι οικισμός 34 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού έτους 2011 και ανήκει στην Τοπική Κοινότητα Βασιλειάδας, του Δήμου Καστοριάς. Οικίες διάσπαρτα κτισμένες στους ΒΔ πρόποδες του Μουρίκιου, το Κότορι περιβάλλεται από κατάφυτη έκταση δασώδη, με βελανιδιές και γάβρους.

Στη κατάφυτη περιοχή δεσπόζει το κοινόβιο Μοναστήρι Αγίας Παρασκευής. Εγκαταβιούντες στην Ιερά Μονή σήμερα είναι πέντε Μοναχοί με Ηγούμενο τον Γέροντα Σεβαστιανό. Μέχρι τις 23 Ιουνίου έτους 1991 αποτελούσε μετόχι και εκκλησιαστικό παράρτημα της Ιεράς Μονής των Αγίων Αναργύρων Μελισσότοπου, η οποία παραχώρησε αυτοτέλεια και έκτοτε έγινε ανεξάρτητη η Ιερά Μονή.

Η παράδοση θέλει τους χώρους της ιεράς Μονής να είναι μέχρι την απελευθέρωση της Μακεδονίας (1912-1913) τσιφλίκι Τούρκου μπέη, ο οποίος είχε στη δούλεψη του πολλούς Χριστιανούς, που είχαν δημιουργήσει δικό τους οικισμό. Αυτός ήταν και ο λόγος που έχτισε έναν μικρό Ιερό Ναό, ο οποίος και καταστράφηκε. Η αλήθεια είναι πως ίχνη κτισμάτων σώζονται έως σήμερα σε απόσταση 200 μέτρων από το Μοναστήρι, ενώ πρόσφατες εργασίες για την διάνοιξη του αύλειου χώρου, έφεραν στο φως παλαιές ταφόπλακες και οστά, ενισχύοντας την άποψη πως υπήρχε εκεί κοιμητήριο.

Από επιγραφή που έγραψε ο αγιογράφος, που δημιούργησε εικόνες και τοιχοποιίες για τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος δεν υπάρχει σήμερα, γνωρίζουμε πως ο Ιερός Ναός τιμάται «επ’ ονόμασι της Αγίας Οσιομάρτυρος του Χριστού Παρασκευής». Μητροπολίτης Καστοριάς ήταν ο πανιερότατος Νικηφόρος. Τα έξοδα αγιογράφησης του καταβλήθηκαν «από τους Χριστιανούς και Επιτρόπους Γιώργο Γιοβάνε και τον Εφημέριο, τον αιδεσιμότατο του κυρίου Γεώργιο, ιερέα Κλεισούρας». Αγιογραφήθηκε «δια χειρός Μιχαήλ» το έτος 18Ν2 τον Ιούνιο έτους 1852. Από αυτή την επιγραφή βγαίνει το συμπέρασμα, πως κατά την περίοδο αγιογράφησης του ιερού Ναού, στην περιοχή υπήρχαν Χριστιανοί που οι λατρευτικές ανάγκες τους εξυπηρετούνταν από αυτόν τον Ιερό Ναό. Τα πρόσωπα των ιερών εικόνων και των τοιχογραφιών, μαρτυρούν ότι ο δημιουργός τους ήταν λαϊκός ζωγράφος.

Πνευματικός γεννήτορας υπήρξε ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Στεφανόπουλος, ο οποίος και θεμελίωσε την πρώτη πτέρυγα της Ιεράς Μονής, είκοσι πέντε μόλις μέτρα από το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Το 1970 η πτέρυγα ήταν έτοιμη, ενώ ο πλινθόκτιστος μικρός Ιερός Ναός κατεδαφίστηκε για να πάρει την θέση του ένας μεγαλύτερος τρισυπόστατος Ιερός Ναός. Το καθολικό βρίσκεται στο κέντρο του Μοναστηριού, είναι σε ρυθμό σταυροειδούς βασιλικής με τρούλο και θεμελιώθηκε από το Μητροπολίτη Καστοριάς Γρηγόριο Γ’ στις 20 Μαΐου έτους 1991. Ο τρισυπόστατος, κύριος Ιερός Ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα, στο Γενέσιο του Τιμίου Προδρόμου και στην Αγία Αικατερίνη.

 

περισσότερα
Back to top button