Κόσμος

Ρούμι αντί για μετρητά προσφέρει η Κούβα στην Τσεχία για αποπληρωμή χρέους 276 εκατ. $

newego_large_t_1101_55073109_type13145Έναν ασυνήθιστο τρόπο για την αποπληρωμή ενός χρέους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην Τσεχική Δημοκρατία, βρήκε η Κούβα. Αποφάσισε να πληρώσει σε είδος και μάλιστα με χιλιάδες μπουκάλια του διάσημου ρούμι της, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι στην Πράγα.

Το υπουργείο Οικονομικών της Τσεχικής Δημοκρατίας δήλωσε πως η Αβάνα πρότεινε αυτή τη δυνατότητα κατά την διάρκεια των πρόσφατων διαπραγματεύσεων για το θέμα.

Η Κούβα οφείλει στις τσεχικές αρχές 276 εκατομμύρια δολάρια και αν η προσφορά γίνει αποδεκτή, οι Τσέχοι θα έχουν αρκετό ρούμι για πάνω από έναν αιώνα.

Ωστόσο, η Πράγμα δήλωσε πως προτίμησε να πάρει τουλάχιστον ένα μέρος του χρέους σε μετρητά.

Το συγκεκριμένο χρέος χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Κούβα και η τότε Τσεχοσλοβακία ήταν μέρη του κομμουνιστικού μπλοκ.

Η Κούβα αυτή την περίοδο δεν έχει πολλά μετρητά αλλά διαθέτει άφθονο ρούμι – γι’ αυτό και έκανε αυτή την ασυνήθιστη πρόταση.

Το υπουργείο Οικονομικών της Τσεχίας, δήλωσε πως η πρόταση της Κούβας ήταν η αποπληρωμή είτε με ρούμι είτε με φαρμακευτικά προϊόντα. Αλλά τα φάρμακα της Κούβας στερούνται την πιστοποίηση της ΕΕ.

Πηγή: BBC

ethnos.gr

περισσότερα
Back to top button