Ελλάδα

Μπατζίνα: Η τέλεια συνταγή από τις «Πίτες της Σοφίας»

badzinafb.jpg_dda1605db5acd279cc7e3f78e582ed0bΈνα κομμάτι είναι λίγο πολύ λίγο… Πάναπλη, πανεύκολη και πολυαγαπημένη μικρών και μεγάλων, η “μπατζίνα” είναι από τις γνωστότερες “αλευρόπιτες” της παραδοσιακής μας κουζίνας. Και η συνταγή με φέτα και ανθότυρο που μας έδωσαν Οι πίτες της Σοφίας χιλιοδοκιμασμένη!

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι
  • ελάχιστο μπέικιν (στη μύτη του κουταλιού – προαιρετικά, δεν χρειάζεται να φουσκώσει)
  • ένα ποτήρι γάλα (300ml)
  • μισό ποτήρι νερό
  • κάτι λιγότερο από 1/4 ποτηριού ελαιόλαδο (περίπου 30ml)
  • λίγο αλάτι
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 250 γρ. φέτα τριμμένη στο χέρι
  • 200 γρ. ανθότυρο
  • ελάχιστο πιπέρι
  • Για το τέλος
  • 100 γρ. φέτα τριμμένη για την επιφάνεια
  • 80 γρ. βούτυρο σε κομμάτια για το ταψί και την επιφάνεια

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε σε ένα μπολ τη φέτα, το ανθότυρο (θρυμματισμένα), τα αυγά, το λάδι, το μπέικιν, λίγο αλάτι και πιπέρι, το γάλα, το νερό και σιγά σιγά το αλεύρι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός (όχι πολύ αραιός).
  2. Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο, το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι (για να μην
    κολλήσει η πίτα μας) και ρίχνουμε το χυλό. Σκορπίζουμε από πάνω τριμμένη τη φέτα με το χέρι (τα 100 γρ.) και το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια σε όλη την επιφάνεια.
  3. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190° C για 45′ περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, και στο τέλος ανεβάζουμε το ταψί ψηλά στη σχάρα ψήνοντας για άλλα 5΄(στους 200° C) να «αρπάξει» η φέτα.

Συμβουλή

Οι «Πίτες της Σοφίας» (διά της Ματίνας) έχουν και δυο συμβουλές να μοιραστούν μαζί μας: 1.Μπορούμε να προσθέσουμε κολοκύθι ή να αφαιρέσουμε το ανθότυρο και να συμπληρώσουμε φέτα, αναλόγως τις προτιμήσεις μας. 2. Το πάχος καλό είναι να μην ξεπερνάει τα 2 εκατοστά.

Λίγα λόγια…

Τρία αδέρφια από την Κρανιά Γρεβενών μάζεψαν μνήμες, ευωδιές, γεύσεις και τις παραδοσιακές συνταγές της μητέρας τους, Σοφίας, και ξαναζωντάνεψαν το γευστικό παράδεισο των παιδικών τους χρόνων –αυτή τη φορά για χάρη όλων μας. Ζητήσαμε απ’ τη Ματίνα, «ψυχή» της κουζίνας, να μοιραστεί μαζί μας τη φοβερή συνταγή της για μπατζίνα, την πανεύκολη αυτή παραδοσιακή ζυμαρόπιτα με την τέλεια γεύση. Δοκιμάστε την! Θα τη λατρέψετε, όπως κι εμείς.

Μάθετε περισσότερα για τις «Πίτες της Σοφίας» κάνοντας κλικ εδώ.

 

icookgreek.com

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button