ο μοναδικός της πόθος | μετά τις 10 το βράδυ
Διαβάζοντας κάποιος αδαής την εισήγηση, δεν αργεί να αντιληφθεί ότι η πόλη της Καστοριάς εξακολουθεί να θυμίζει την άσχημη μάγισσα του παραμυθιού που καθρεπτίζεται στην λίμνη της -ως καθρέπτη- και το θεωρεί αξιακό αυτονόητο, ότι είναι πανέμορφη. Καλλονή στην κυριολεξία, που μοναδικό της πεπρωμένο και ο μοναδικός της πόθος είναι η αναγνώριση του κάλλους της από τους άλλους. Και εν προκειμένω τους τουρίστες. Που σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, αποτελούν το δικαιωματικό κεκτημένο της πόλης.
Διαβάστε επίσης:
ΝΩΝΤΑ ΤΣΙΓΚΑ:
«Απομνημονεύματα Γερμανού Καραβαγγέλη» [ΙII] (Αμφιβολίες «πιστότητας» και αντινομίες «επιμέλειας»…)
Προφανώς οι «Εθνικές» και οι λοιπές προτεραιότητες της Εταιρείας ήταν άλλες και το γεγονός πως ο Καραβαγγέλης παρέμενε θαμμένος στο ήσυχο Κεντρικό Νεκροταφείο της Βιέννης βόλευε πολλούς.
ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΟΡ. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ:
Από τη Ζαγκορίτσανη στο Τσάνιγκραντ [VΙ] Σλαβόφωνοι Δυτικομακεδόνες στην Κωνσταντινούπολη
Ο Αθ. Χαλκιόπουλος αναφέρει στα 1910 ότι το Μοναστήρι κατοικείτο από 14.000 Έλληνες, 18.000 Μουσουλμάνους, 4.000 σχισματικούς, 4.000 Εβραίους και 2.000 διαφόρους.
ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:
Καναρίνια στο ορυχείο
Παραφράζοντας την αξέχαστη Μελίνα, θα λέγαμε ότι η σημερινή Ευρώπη, χάνει ραγδαία την παλιά λάμψη της, γιατί «έπαψε πια να αρέσει».
Λόγος & Αντίλογος
ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΟΡ. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ:
Περί του μακεδονικού αγώνα [ΙΙ] Βεβαίως δεν μπορούμε να συζητούμε ούτε για συμψηφισμό ωμοτήτων, ούτε για διαγωνισμό για το ποιος έκανε τις μεγαλύτερες σφαγές.
Λόγος & Αντίλογος
ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
Περί του μακεδονικού αγώνα [ΙΙΙ] Έτσι γράφει ο Παγιαρές και είναι αλήθεια πως κι εμείς λυπόμαστε βαθιά, γιατί η φρίκη πονάει ακόμη και τώρα. Όμως εξίσου πολύ πονάει και η μονόπλευρη λήθη.
Το Σκάκι
Άναψαν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και φώτα, που μας δίνουν μια “σανίδα σωτηρίας” (έτσι φαντάζει) για τις γιορτινές μέρες και μετά ξεχνιούνται και έρχεται η προσγείωση στην πραγματικότητα, «απ’ έξω κούκλα κι από μέσα πανούκλα».
Βιβλίο:
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ:
Ιστορία της νεότερης Ελλάδας
Α’ τόμος της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας (1897-1941) – πολιτική και στρατιωτική,
ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
ήτοι περί του ορθώς γράφειν τε και λέγειν.
Λόγος & Αντίλογος
Είπαν… και ακροβολισμοί
Η συνθηματική δήλωση του πρωθυπουργού άμα τή αναχωρήσει για Κούβα, με άρωμα Τσε μου θύμιζε τον έφηβο της ΚΝΕ του 1980-1990.
ΟΔΟΣ:
Συμφωνία να μη γίνει κανένας διαχειριστικός έλεγχος;
Υπέβαλαν τελικά τις παραιτήσεις τους οι δημοτικοί σύμβουλοι του πλειοψηφικού συνδυασμού κ.κ. Ζαχαρίας Παύλου και Διονύσης Λίτσκας,
-Ο ορφανός φιλελευθερισμός
-«Κρίσιμοι διάλογοι Αθήνα-Αμβέρσα»
…κι άλλα.
ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 15.12.2016 | 864