Ετοιμάζουμε μία από τις πιο κλασικές κι αγαπημένες τούρτες!
Υλικά
- ζάχαρη: 250 γρ.
- αυγά: 6
- αλεύρι: 100 γρ.
- κακάο: 50 γρ.
- βούτυρο: 150 γρ. λιωμένο και λίγο επιπλέον
- Για το σιρόπι
- ζάχαρη: 200 γρ.
- νερό: 350ml
- Kirsch: λίγο
- Για την κρέμα και τη γέμιση
- σοκολάτα κουβερτούρα: 200 γρ., σε φλούδες
- κρέμα γάλακτος: 800ml
- ζάχαρη άχνη: 80 γρ.
- βανίλια: λίγη
- κερασάκια ή βύσσινα: 1 κονσέρβα, σε ελαφρύ σιρόπι, στραγγισμένα
- κεράσι ή βύσσινο γλυκό κουταλιού: για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Ετοιμάζετε πρώτα το παντεσπάνι ως εξής: Χτυπάτε σε μπολ με το μίξερ τη ζάχαρη και τα αυγά μέχρι να φουσκώσουν. Κοσκινίζετε μαζί με το αλεύρι και το κακάο και τα προσθέτετε στο μείγμα αυγών-ζάχαρης. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε καλά.
- Ρίχνετε το μείγμα σε 3 ορθογώνια ταψάκια στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί και ελαφρά βουτυρωμένα και ψήνετε στους 180 °C για 25’ περίπου. Ξεφορμάρετε και αφήνετε τα παντεσπάνια να κρυώσουν. Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη και το νερό για 7’-8’ και το αρωματίζετε με το Kirsch.
- Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί και προσθέτετε την άχνη και τη βανίλια ενώ συνεχίζετε το χτύπημα. Σε μια πιατέλα τοποθετείτε το ένα παντεσπάνι και το περιχύνετε με λίγο σιρόπι. Από πάνω βάζετε μία στρώση σαντιγί και κατόπιν σκορπίζετε τα κερασάκια. Καλύπτετε με το δεύτερο παντεσπάνι, απλώνετε πάλι σαντιγί και σκορπίζετε τα υπόλοιπα κερασάκια.
- Τοποθετείτε το τρίτο παντεσπάνι και καλύπτετε την επιφάνεια της τούρτας και τα πλαϊνά της με πολύ λίγη σαντιγί. Πασπαλίζετε την τούρτα στην επιφάνεια και στα πλαϊνά με φλούδες σοκολάτας. Την κόβετε σε 18 ορθογώνια παστάκια. Γαρνίρετε κάθε παστάκι με 1 κερασάκι ή βύσσινο και με την υπόλοιπη σαντιγί.