Καστοριά

Επισημάνσεις των ΕΝ.ΔΗΜΟ για το τουριστικό πρόγραμμα του 2017

 endimo

Στο 28ο Δημοτικό συμβούλιο εγκρίθηκε το τουριστικό πρόγραμμα προβολής για το 2017.
Οι ΕΝ.ΔΗΜΟ. θέλοντας να συμπληρώσουν και να κριτικάρουν το εν λόγο πρόγραμμα καταθέτουν τις παρατηρήσεις τους και τις προτάσεις τους:

Θέλοντας να συμπληρώσουμε την τουριστική πολιτική προτείνουμε να συμπεριληφθούν οι παρακάτω προτάσεις στη στρατηγική του δήμου.

1. Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της περιοχής μας συνίσταται στα φυσικά του χαρακτηριστικά. Επίσης ότι ο εναλλακτικός τουρισμός έχει συμπεριληφθεί στην τουριστική στρατηγική.
Με βάση τα παραπάνω αποδεκτά επιχειρήματα θα προτείναμε στον άξονα 4 (Έργα υποδομής) να συμπεριληφθεί η δυνατότητα δημιουργίας δημοτικών οργανωμένων ορεινών camping που θα λειτουργούν παράλληλα ως χώροι αναψυχής και διενέργειας πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά κυρίως θα αποτελούν αφετηρίες ορεινών διαδρομών.
Τέτοια camping (που δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλης έκτασης) μπορούν να δημιουργηθούν στις περιοχές των Κορεστείων και της Κορησού (Παλιός Κρανιώνας και άγιος Διονύσιος) . Οι περιοχές αυτές αποτελούν κατάλληλα εφαλτήρια που συνδυάζουν τόσο την περιήγηση σε φυσικά τοπία με θέα, όσο και θρησκευτικό/ιστορικό/αρχιτεκτονικό τουρισμό.

2. Προτείνουμε την μόνιμη λειτουργία του τουριστικού περιπτέρου κοντά στην αντιπεριφέρεια Καστοριάς με την εξής λογική:
Έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί τουρίστες έρχονται για αυθημερόν επισκέψεις στη πόλη με ιδιόκτητα οχήματα σε μικρές παρέες 2-3 ατόμων. Ακόμη κι αν οι παρέες αυτές είναι από όμορους νομούς, πολλές φορές δεν γνωρίζον τις δυνατότητες ψυχαγωγίας και αξιοθέατων της πόλης. Ειδικά των περιοχών Απόζαρι και Ντολτσό.
Προτείνεται η δημιουργία ευέλικτων τουριστικών “πακέτων”, με εξαιρετικά χαμηλή τιμή, που να περιλαμβάνει την παροχή ξεναγού σε συγκεκριμένες προκαθορισμένες μικρές διαδρομές, με το ΙΧ της παρέας επισκεπτών ή πεζοί, που να μην υπερβαίνει τις 2ώρες απασχόλησης.
Ένα τέτοιο πακέτο με θέμα την “λίμνη” θα περιλάμβανε πχ μια διαδρομή μέσω του Ντολτσού με την επίσκεψη στο σπήλαιο του δράκου (μικρή και μεγάλη γυρολιμνιά), την παρατήρηση πτηνών στο παρατηρητήριο της χλόης και την επίσκεψη του ενυδρείου με την περιγραφή εντός του ΙΧ της παρέας σε ότι αφορά τα φαινόμενα και την βιοποικιλότητα της λίμνης.
Ένα άλλο τέτοιο πακέτο με θέμα την “Βυζαντινή Καστοριά” θα μπορούσε να περιλαμβάνει πεζούς περιπάτους σε απόζαρι και Ντολτσό με την περιγραφή ιστορικών και θρησκευτικών γεγονότων.
Μπορούν να αξιοποιηθούν προς αυτό ακόμα και ιδιώτες με συμβάσεις που σε έναν βαθμό ήδη εφαρμόζουν τέτοιες ιδέες.
Στη διάρκεια αυτών των “ευέλικτων περιηγήσεων” μπορούν οι παρέες να ενημερώνονται για περιοχές και καταστήματα εστίασης ,διαμονής,shopping ανάλογα με τις εκάστοτε προτιμήσεις τους.
Στόχος είναι το να δελεαστούν και να παραμείνουν στον δήμο ή έστω να ξανάρθουν για να ανακαλύψουν κι άλλα τέτοια “πακέτα” περιηγήσεων.

3. Σε ότι αφορά τον άξονα δράσης 3, η πληροφόρηση με QR-barcode δεν φαίνεται να έχει την αναμενόμενη χρήση πληροφόρησης, παρά την ευκολία στη χρήση της τεχνολογίας.
Παρόλα αυτά είναι μια ιδέα στην οποία δεν διαφωνούμε, με την προϋπόθεση ότι οι πληροφόρηση θα είναι δυναμική και η mobile εφαρμογή θα ενημερώνεται τόσο σε πληροφορία όσο και σε χαρακτηριστικά. Αυτό όμως είναι εξαιρετικά κοστοβόρο με συμβάσεις ιδιωτών και απαιτεί την “ανοικτότητα” των δεδομένων και του πηγαίου προγράμματος. Η ιδέα λοιπόν θα πρέπει να προβλέπει την ελεύθερη τροποποίηση του πηγαίου κώδικα (opensource λογισμικό) και την συνεργασία ενδεχομένως με το ΤΕΙ Καστοριάς.

4. Τα infokiosk’s μάλλον έχουν αποτύχει ως μέσα πληροφόρησης ενώ είναι συχνή η καταστροφή τους και άρα τα έξοδα συντήρησης ή αντικατάστασης. Καλύτερη ιδέα είναι οι πληροφοριακοί κοινοί χάρτες με φωτάκια led σε σημεία ενδιαφέροντος που ανάβουν πατώντας κατάλληλο κουμπί. Οι χάρτες αυτοί προσαρμόζονται ευκολότερα και με την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της κάθε περιοχής και είναι εύχρηστοι ανεξάρτητα από την εξοικείωση στην τεχνολογία του χρήστη τους.
Σε αυτούς τους χάρτες (που κάποτε είχαν ξαναστηθεί στη πόλη) επισημαίνουμε ότι είναι απαραίτητο να γνωστοποιείται στον χρήστη τους το “που βρίσκονται” και ποια σημεία ενδιαφέροντος υπάρχουν σε μια ακτίνα 1 χιλιομέτρου το πολύ από τον χάρτη. Κάτι το οποίο δεν γινόταν στους παλιούς εγκατεστημένους και πλέον ανεπίκαιρους χάρτες.

Δυστυχώς δεν υπήρχε ο κατάλληλος χρόνος ώστε να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε προϋπολογισμούς για τις παραπάνω δράσεις

 

dimotiki-kinisi.blogspot.gr

 

 

περισσότερα
Back to top button