Υλικά
250 γραμ. βούτυρο φρέσκο αγελαδινό ή αιγοπρόβειο
1 φλιτζάνι τσαγιού καλαμποκέλαιο φλώρα
3 κ.σ. άχνη ζάχαρη
1 σφηνάκι λικέρ κράνα ή κονιάκ
4 βανίλιες
300 γραμ. αμύγδαλα γλυκά
αλεύρι όσο πάρει, η ζύμη να είναι κανονική
ροδόνερο
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Κόβεις στη μέση τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζεις με το βούτυρο σε σιγανή φωτιά.
Σε μία λεκάνη ρίχνεις τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, αφού έχουν κρυώσει, προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος το αλεύρι σιγά- σιγά, τα ζυμώνεις ΄ένα-δύο γύρους, τα πλάθεις και τα βάζεις στο ταψί όπου έχεις βάλει λαδόκολλα. [30- 35 γραμ. ο κουραμπιές ] Τα φουρνίζεις και τα ψήνεις στους 180 βαθμ. μέχρι ελαφρώς να ροδίσουν.Περίπου 20- 25΄λεπ. .
Τέλος πασπαλίζεις τους κουραμπιέδες,αφού έχουν κρυώσει, [ με το χέρι ]με λίγο ροδόνερο, και τα βουτάς στην άχνη.
Δεύτερος τρόπος διαδικασίας.
Χτυπάς το βούτυρο με την άχνη στο μίξερ, προσθέτεις τα ψημένα αμύγδαλα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνεις.
Μοναδικοί στην γεύση.
Καλή σας επιτυχία και χαρούμενα Χριστούγεννα.
Μαρία
ΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τα Χριστούγεννα δεν είναι μια σύντομη χαρά.Είναι η πηγή της χαράς μας, διότι ”ο Λόγος σάρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν”.
Οι φάτνες και τα χριστουγεννιάτικα δένδρα περνούν. Τα λαμπιόνια σβήνουν, τα γλυκίσματα τελειώνουν, αλλά ”ο τεχθείς βασιλεύς” των ψυχών μας, ο ενανθρωπήσας Θεός, μένει για πάντα κοντά μας.