Ο θεσμός της υιοθεσίας ενός βιβλίου σε δημόσιες βιβλιοθήκες προκειμένου το βιβλίο αυτό να διασωθεί υπάρχει σε πολλές βιβλιοθήκες του εξωτερικού. Τώρα μπορεί κανείς να υιοθετήσει ένα βιβλίο και στην Ελλάδα!
Με την πράξη υιοθεσίας ενός βιβλίου προστατεύονται σπάνια βιβλία από τη φθορά. Οι άνθρωποι που θα το υιοθετήσουν συνεισφέρουν στην συντήρηση του βιβλίου-τεκμηρίου. Ο θεσμός λειτουργεί και στην Βρετανική Βιβλιοθήκη και παρέχει ανάλογα με το ποσό που ο ενδιαφερόμενος θα διαθέσει και κάποια προνόμια, όπως περιηγήσεις στη βιβλιοθήκη, αναγραφή στον κατάλογο δωρητών κ.α. Η διαδικασία μπορεί να γίνει διαδικτυακά ή με φυσική παρουσία. Μέσα από έναν κατάλογο 1500 αντικειμένων, βιβλίων, χαρτών, φωτογραφιών, γραμματοσήμων και άλλων αντικειμένων τέχνης και επιλέγοντας το ποσό της δωρεάς αυτόματα γίνεται κάποιος «γονιός» ενός αντικειμένου.
Όμως και στην Ελλάδα η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας εφαρμόζει πλέον το θεσμό της υιοθεσίας ενός βιβλίου. Όπως περιγράφεται και στην ιστοσελίδα της, (corfulibrary.gr) «η οικονομική κρίση και η αδυναμία από πλευράς Υπουργείου να χρηματοδοτήσει τη συντήρηση και την ψηφιοποίηση των παλαιών και σπάνιων βιβλίων που κατέχει η Βιβλιοθήκη, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τις 30.000 και που όλα είναι δωρεά Ελλήνων και ξένων πολιτών έχει συντελέσει στη σταδιακή (μερική μέχρι τώρα) κατασκευή των τεκμηρίων αυτών». Και στη βιβλιοθήκη Κέρκυρας τα ονόματα των δωρητών θα βρίσκονται σε ειδική θέση δίπλα στο βιβλίο, μια που τα περισσότερα εκτίθενται σε ξεχωριστές αίθουσες σε ειδικό χώρο της Βιβλιοθήκης.
Το κόστος της συντήρησης και ψηφιοποίησης κάθε βιβλίου εκτιμάται γύρω στα 250 ευρώ. Σε κάθε βιβλίο που συμμετέχει θα αναγράφεται δίπλα και το ακριβές ποσό που χρειάστηκε, για να συντηρηθεί. Τα ποσά που μπορούν να προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι ξεκινούν από τα 15 ευρώ και ανεβαίνουν στα 20, τα 30, τα 50 και τέλος τα 100 ευρώ. Η κατάθεση των χρημάτων θα γίνεται στον χώρο της βιβλιοθήκης και θα δίνεται και απόδειξη.