Κόσμος

Το νόημα της ζωής: William Burroughs

Η ανθρώπινη φυλή, η οποία θεωρεί πως αυτή είναι η κορυφή της δημιουργίας, είναι απλώς ένα από τα χιλιάδες είδη τα οποία είναι παράγωγα μια μακράς πορείας εξέλιξης σ” αυτόν τον πλανήτη. Ο άνθρωπος όμως κατέχει ή κατέχεται από τη γλώσσα, η οποία μπορεί να είναι ένας ιός από το διάστημα. Σίγουρα, είναι η πηγή της ατελείωτης κακίας που διαθέτει ο άνθρωπος και φυσικά, η έννοια του κακού δεν θα υπήρχε δίχως λέξεις.

Το ανθρώπινο είδος βρίσκεται σε μια στασιμότητα, όμως δεν είναι προορισμός μας να παραμείνουμε σ” αυτή την πρωτόγονη κατάσταση. Η εξέλιξη είναι μονόδρομος. Για παράδειγμα, όταν τα πρώτα υδρόβια όντα αποίκισαν στη στεριά, άφησαν πίσω τους τα βράγχια και ανέπτυξαν πνεύμονες που αναπνέουν αέρα. Σήμερα δεν μπορούμε να φανταστούμε τις συνθήκες της μελλοντικής μας εξέλιξης, όπως και αυτά τα ψάρια δεν μπορούσαν να φανταστούν τότε τη ζωή στη στεριά.

Θεωρώ πως ο βιολογικός προορισμός του ανθρώπου είναι στο διάστημα και τα όνειρα είναι η γραμμή της ζωής μας.
Έχει αποδειχθεί πως αν εμποδίσεις κάποιον να ονειρευτεί, μπορεί κυριολεκτικά να τον σκοτώσεις. Ποιος ή τι είναι αυτό που προσπάθησε (με αξιοσημείωτη επιτυχία) να αποκόψει αυτή τη γραμμή της ζωής προς το μέλλον; Οι ίδιες δυνάμεις που μας οδήγησαν στη λεηλασία της γης και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων αμέτρητων ζώντων ειδών. Ο άνθρωπος ίσως (δυστυχώς) να μην απειλείται με εξαφάνιση αλλά εξαφανίζει όλα τα άλλα είδη, ακόμα και την ίδια τη ζωή.

Γιατί είμαστε εδώ; Αυτή είναι η εποχή του διαστήματος και εμείς είμαστε έτοιμοι προς αναχώρηση.

William Burroughs

 

ithaque.gr

περισσότερα
Back to top button