Κόσμος

Φιντέλ Κάστρο: Οι πρώτες φωτογραφίες από την κλειστή τελετή και ο τάφος του

215973-17369335Ολοκληρώθηκε η κηδεία του Φιντέλ Κάστρο στο Σαντιάγο ντε Κούμπα, λίκνο της κουβανικής επανάστασης που βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας, ενώ 1.000 χιλιόμετρα πιο μακριά, στην πρωτεύουσα της Κούβας, την Αβάνα, ερίφθησαν 21 κανονιοβολισμοί.

Η τελετή ήταν απλή και κλειστή και σηματοδότησε το τέλος του εννιαήμερου εθνικού πένθους μετά τον θάνατο του πρώην προέδρου της Κούβας στις 25 Νοεμβρίου σε ηλικία 90 ετών.

Η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε την τέφρα του Φιντέλ Κάστρο έφτασε το πρωί στο κοιμητήριο  Σάντα Ιφιχένια στο Σαντιάγο Ντε Κούμπα, από όπου άρχισε ο ανταρτοπόλεμος εναντίον της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα, που τελικά οδήγησε στην ανατροπή του το 1959.

«Δεν εκφωνήθηκαν λόγοι, ήταν πολύ απλή, ήταν μόνο η τέφρα που ενταφιάστηκε και η οικογένεια, η κυβέρνηση και δίπλα όλοι οι αξιωματούχοι που βρίσκονταν εκεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η υπουργός Οικολογίας της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία εκπροσώπησε τη γαλλική κυβέρνηση. Όπως είπε η κηδεία χαρακτηρίστηκε από «μεγάλη απλότητα και ηρεμία».

tvxs.gr

περισσότερα
Back to top button