Εάν είστε αριστερόχειρας, κανένα πρόβλημα. Το αντίθετο μάλλον… Κάποτε αυτό εθεωρείτο σχεδόν αναπηρία. Σήμερα, επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι οι αριστερόχειρες όχι μόνο δεν είναι προβληματικοί, αλλά διαθέτουν και ξεχωριστές δεξιότητες που τους κάνουν να ξεχωρίζουν.
Ο ψυχολόγος του πανεπιστημίου του Τολέδο Στίβεν Κρίστμαν εξήγησε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Scientific American, ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι αριστερόχειρες έχουν κάποιου είδος σωματικό ή ψυχολογικό μειονέκτημα.
Έχει μάλιστα διαπιστωθεί ότι το ποσοστό των αριστερόχειρων παραμένει σταθερά στο 10 με 15% του γενικού πληθυσμού εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν πρόκειται για μια εξελικτική αδυναμία, όπως πολλοί ψυχολόγοι πίστευαν στο παρελθόν. Ωστόσο, συνδέεται με ορισμένες φυσιολογικές και νευρολογικές διαφορές. Έως στιγμής, αν και η έρευνα εξακολουθεί να είναι ατελής, είναι γνωστά για τους αριστερόχειρες τα εξής:
Μπορούν να σκέφτονται πιο γρήγορα
Οι αριστερόχειρες είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν και τις δύο πλευρές του εγκεφάλου τους πιο αποτελεσματικά.
Σύμφωνα με έρευνα του 2006, το αριστερό και το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου των αριστερόχειρων συνδέονται ταχύτερα μεταξύ τους κάτι που σημαίνει ότι γίνεται ταχύτερη επεξεργασία της πληροφορίας. Αυτό το στοιχείο τους δίνει πλεονέκτημα στα βιντεοπαιχνίδια και στον αθλητισμό.
Προτιμούν συνήθως ότι… υπάρχει αριστερά στις διαδικασίες λήψεις αποφάσεων
Το χέρι που χρησιμοποιεί κανείς μπορεί να έχει μια επιλεκτική επίδραση στον τρόπο που κρίνει κανείς αφηρημένες ιδέες όπως η τιμή, η ευφυΐα και η τιμιότητα.
Μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ το 2009 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αριστερόχειρες, αλλά και οι δεξιόχειρες, δείχνουν προτίμηση στην αριστερά και στη δεξιά πλευρά αντίστοιχα. Οχι γενικά και αφηρημένα αλλά όταν βλέπουν δυο πράγματα και πρέπει να κρίνουν, τείνουν να αποφασίζουν σύμφωνα με το… χέρι τους.
Στην εν λόγω μελέτη ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να δουν δύο στήλες με εικονογραφήσεις και να κρίνουν ποιες φαίνονταν πιο χαρούμενες, ειλικρινείς, έξυπνες και ελκυστικές. Οι αριστερόχειρες επέλεγαν εικόνες από την αριστερή στήλη, οι δεξιόχειρες από τη δεξιά.
Οι αριστερόχειρες αριστεύουν σε ορισμένα αθλήματα
Εκτός από αυτό που αναφέρει η μελέτη του 2006, ότι δηλαδή οι αριστερόχειρες έχουν ταχύτερους χρόνους αντίδρασης, άλλος λόγος που τους δίνει πλεονέκτημα στα σπορ είναι ότι έχουν πλεονέκτημα σε διαδραστικά αθλήματα, όπως η πυγμαχία, η ξιφασκία, το τένις και το μπέιζμπολ. Δεν έχουν, όμως, πλεονέκτημα σε αθλήματα που δεν περιλαμβάνουν αλληλεπίδραση, όπως η γυμναστική ή το τρέξιμο.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Μια εξήγηση είναι ότι λόγω του διαφορετικού φυσικού προσανατολισμού τους και των κινήσεών τους μπορεί να έχουν πλεονέκτημα έναντι των δεξιόχειρων.
Το μυαλό τους οργανώνει τα συναισθήματα διαφορετικά
Το ποιο χέρι είναι κυρίαρχο μπορεί να καθορίσει πώς οργανώνονται τα συναισθήματα στον εγκέφαλο. Τουλάχιστον αυτό έδειξε μελέτη του 2012. Αυτό μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο πώς διαχειρίζεται κανείς το άγχος του και τις διαταραχές της διάθεσης.
Οι αριστερόχειρες μπορεί να είναι πιο δημιουργικοί
Πολλές μελέτες έχουν καταδείξει μια σύνδεση μεταξύ του αριστερού-χεριού και της δημιουργικότητας. Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι αριστερόχειρες έχουν την ικανότητα να σκεφτούν πολλές λύσεις για ένα πρόβλημα, κάτι που αποτελεί σήμα κατατεθέν της δημιουργικότητας. Ωστόσο, οι έρευνες μένουν στην απλή συσχέτιση, κάτι που δεν κάνει το αποτέλεσμα 100% ακριβές.
Ο ψυχολόγος του University College του Λονδίνου Κρις Μακμάνους στο βιβλίο του αναφέρει ότι ο εγκέφαλος των αριστερόχειρων έχει πιο ανεπτυγμένο δεξί ημισφαίριο, το οποίο σχετίζεται με τη δημιουργική σκέψη.
Και μία τελευταία εξήγηση…
Το να μεγαλώνουν οι αριστερόχειρες ως… μειονότητα, βλέποντας τους εαυτούς τους ως κάτι το διαφορετικό, μπορεί να κάνει μερικά παιδιά να αναπτύξουν αυτό που λέγεται «νοοτροπία αουτσάιντερ». Μια τέτοια νοοτροπία μπορεί να προδιαθέτει ένα άτομο να αναπτύξει την ανεξαρτησία του και το κάνει μη συμβατικό, στοιχεία τα οποία οι ψυχολόγοι έχουν συνδέσει με τη δημιουργική σκέψη και την καινοτομία.