Το πλάνο του ανθρώπου που, αναμφίβολα, θα ήθελαν να το ακολουθήσουν πολλοί
Το όνειρο πολλών Ελλήνων για μια πρόωρη συνταξιοδότηση εκπληρώνει ένας 26χρονος. Ο νεαρός που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Sean έχει σχέδιο και θα βγει στη σύνταξη στα 37 του χρόνια! Δεν είναι και άσχημα μετά από 15 χρόνια δουλειάς να… αράξει. Το παράδειγμά του θα ήθελαν να το ακολουθήσουν πολλοί, αφού ακούγεται δελεαστικό.
Tο μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτό μπορεί να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί στη σημερινή Ελλάδα. Η απάντηση είναι προφανώς όχι… Σε μια χώρα με εξαιρετικά ποσοστά ανεργίας και μισθούς των 700 ευρώ που θεωρούνται και… καλοί σε πολλές περιπτώσεις, ένα τέτοιο πλάνο δεν έχει καμία εφαρμογή. Ούτε καν ως όνειρο δεν μπορεί να υφίσταται.
Σε άλλες χώρες όμως, που η οικονομία τους δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα, έχουν ευκαιρίες, κάνουν όνειρα, καταστρώνουν πλάνα και τα βάζουν σε εφαρμογή.
Κάπως έτσι ο Sean, που ζει στην Αμερική, στα 22 του ξεκίνησε, έφτιαξε το πλάνο του, στάθηκε τυχερός και πλέον είναι σε καλό δρόμο να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Να σταματήσει να δουλεύει στα 37 του χρόνια…
Η σύντομη ιστορία του έχει γίνει ήδη θέμα σε μεγάλα αμερικανικά δίκτυα, του έχουν πάρει συνεντεύξεις, πάντα υπό τον όρο της ανωνυμίας, ενώ έχει δημιουργήσει ένα blog όπου αυτοσυστήνεται ως «Money Wizard» (ο μάγος των χρημάτων), ένας άνθρωπος που στα 22 του έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο για σύνταξη και δίνει συμβουλές σε όσους θέλουν να τον ακολουθήσουν.
Η πρώτη αποταμίευση και το… μικρόβιο του παππού
Οι βάσεις του πλάνου του «Money Wizard», ο οποίος κρατάει την ανωνυμία γιατί δεν θέλει το αφεντικό του στη δουλειά να ξέρει ότι έχει πλάνο να τον παρατήσει σε μερικά χρόνια, ξεκινάει από τα 16 του χρόνια. Τότε ο παππούς του τον προέτρεψε να αποταμιεύει και να κάνει σίγουρες επενδύσεις με μικρές αποδόσεις.
Όπως ο ίδιος περιγράφει σε συνεντεύξεις του ο παππούς του δεν φαινόταν καθόλου ότι έχει λεφτά. Είχε τη δουλειά του, το σπίτι του και πέντε παιδιά να μεγαλώσει. Κυκλοφορούσε με πάντα με παλιά και φτηνά αυτοκίνητα και έκανε μια εξαιρετικά απλή ζωή. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο παππούς επέλεγε χαμηλού ρίσκου επενδύσεις σε ομόλογα για τις αποταμιεύσεις του, κρατούσε πάντα ένα ικανοποιητικό ποσό στην τράπεζα, απλά για να παίρνει τόκους και τελικά κατάφερε να έχει μια περιουσία 1,3 εκατ. δολαρίων στη δύση της ζωής του.
Το παράδειγμα του παππού ήταν αυτό που ενέπνευσε τον Sean από τα 16 του χρόνια. Τα στοιχεία της επιτυχίας είναι να ξεκινάς νωρίς, να κάνεις λογική και προφανώς μαζεμένη ζωή και να κυνηγάς σίγουρες επενδύσεις όσο το δυνατόν υψηλότερους τόκους.
Η πρώτη δουλειά και η λιτή ζωή
Ο 26χρονος Sean σπούδασε οικονομικά. Στα 23 του βρήκε την πρώτη του δουλειά στο Ντένβερ. Δεν είναι μεγαλοστέλεχος της εταιρείας που δουλεύει (πώς θα μπορούσε άραγε), αλλά ο εισαγωγικός μισθός του δεν έχει καμία σχέση με όσα ισχύουν για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Έβγαζε λοιπόν το ποσό των 50.000 δολαρίων (δηλαδή περίπου 40.000 ευρώ) το χρόνο.
Τι μπορεί λοιπόν να κάνει ένας 23χρονος με τόσα λεφτά; Οι περισσότεροι ξέρουν καλά πως να τα ξοδέψουν, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Sean ξεκίνησε αμέσως την αποταμίευση. Ως πρώτος στόχος – τον οποίο τήρησε ευλαβικά – ήταν να βάζει στην άκρη του 35% – 40% των χρημάτων του κάθε μήνα.
Όπως ο ίδιος εξηγεί ήταν πολύ τυχερός, όχι γιατί κατάφερε να βρει δουλειά με αυτό το μισθό, (στην Αμερική είναι συνηθισμένος τέτοιος μισθός για εξειδικευμένους στα χρηματοοικονομικά), αλλά γιατί είχε εξαιρετικά γενναιόδωρους γονείς. Τι το συγκλονιστικό έκαναν οι γονείς του και τους αποκαλεί γενναιόδωρους; Δεν τον άφησαν να πάρει φοιτητικό δάνειο, αλλά του πλήρωσαν τις σπουδές του! Έτσι δεν είχε χρέη να ξεπληρώσει και άρχισε την αποταμίευση και τις επενδύσεις.
Μέσα σε τρία χρόνια, στην ηλικία των 26 ετών κατάφερε να πάρει μεταγραφή σε άλλη εταιρεία στη Μινεάπολη και έναν ακόμη καλύτερο μισθό της τάξεως των 70.000 δολαρίων. Τι έκανε μόλις πήρε την αύξηση; Αύξησε το ποσοστό των χρημάτων που πει για αποταμίευση και επενδύσεις από το 40% που ήταν πριν σε 60%.
Πλέον έχει συσσωρεύσει 150.000 δολάρια και συνεχίζει για να βγει στη σύνταξη άνετα και χωρίς χρέη από την ηλικία των 37.
Πώς ζει ο άνθρωπος που θα πάρει σύνταξη στα 37 του χρόνια
«Σχεδιάστε τη ζωή σας, έτσι ώστε τα πάγια έξοδα είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερα», λέει ο Sean στο CNBC. «Ξεπεράστε το όνειρο για ένα πολύ ακριβό διαμέρισμα. Ξεπεράστε την ιδέα ότι το αυτοκίνητο είναι ένα σύμβολο του status σας. Αναρωτηθείτε πού ξοδεύετε τα χρήματά σας και βεβαιωθείτε ότι τα πράγματα που αγοράζετε είναι πραγματικά αυτά που σας κάνουν ευτυχισμένους», λέει. «Θέλετε την ελευθερία μετά τα 40 ή ένα φανταχτερό αυτοκίνητο;» αναρωτιέται.
Σήμερα, ο Sean ζει στην Αμερική, σχετικά άνετα, με λιγότερο από 25.000 δολάρια το χρόνο, βάζει πολλά χρήματα στην άκρη, κάνει βασικές επενδύσεις και έχει το μισθό του από μια δουλειά γραφείου στα χρηματοοικονομικά.
Με τη ζωή που κάνει αναμένει να έχει 750.000 δολάρια στην τράπεζα από την ηλικία 37.
Ο ίδιος δηλώνει βέβαιος ότι θα είναι σε θέση να καλύψει τις μελλοντικές του δαπάνες και στέγαση και να κάνει οικογένεια, επειδή το μοντέλο ζωής του είναι συγκεκριμένος.
Έχει υιοθετήσει έναν minimal τρόπο ζωής, από επιλογή, μια διαφορετική νοοτροπία. Θεωρεί ότι εκτός από την αποταμίευση και τις επενδύσεις, σε χαμηλού ρίσκου προϊόντα, το βασικό σημείο της επιτυχίας είναι οι βασικές δαπάνες για αυτοκίνητο και σπίτι.
«Εγώ οδηγώ ένα αυτοκίνητο 13 ετών και το ενοίκιο το πληρώνω μισό-μισό με τη φίλη μου που συγκατοικούμε στη Μινεάπολη» λέει.
Η ανάλυση των μηνιαίων εξόδων
- το μερίδιο του ενοικίου, το οποίο μοιράζει με τη φίλη του: $640
- το μερίδιό τους λογαριασμούς σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, το οποίο μοιράζει με τη φίλη του: $30 έως $40
- το μερίδιο του Internet: $10
- το μερίδιό του για το σούπερ μάρκετ: $100 έως $150
- Η ασφάλεια αυτοκινήτου: $50
- Αέριο: $50 έως $100
- γυμναστήριο: $27
Σύνολο για πάγια έξοδα: από 907 έως 1.017 δολάρια το μήνα.
Επιπλέον, ξοδεύει περίπου 150 δολάρια κάθε μήνα για φαγητό έξω και τα υπόλοιπα διάφορα έξοδα του κυμαίνονται μεταξύ 400 δολαρίων και 1.500 δολαρίων το μήνα, αν για παράδειγμα θέλει να κάνει ένα ταξίδι.
Σήμερα λοιπόν, ο Sean έχει 7.000 δολάρια σε μετρητά, 40.000 δολάρια τοποθετημένα σε λογαριασμό της εταιρείας του, για να γλιτώνει φόρο, 59.000 δολάρια επενδεδυμένα σε δείκτη στο χρηματιστήριο και 45.000 δολάρια σε λογαριασμό μεσιτείας της Merrill Lynch.
«Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα για να επενδύσεις» υπογραμμίζει και σημειώνει ότι δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για σίγουρα και με χαμηλή απόδοση αμοιβαία.
Αν λοιπόν τα καταφέρει και γίνει οικονομικά ανεξάρτητος από την ηλικία των 37 ετών, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθεται σε μια παραλία για το υπόλοιπο της ζωής του. «Αυτό που ψάχνω είναι η ελευθερία. Αν θέλω να συνεχίσω να δουλεύω θα συνεχίσω», λέει, όμως σίγουρα θα έχει την επιλογή να είναι ελεύθερος…