Κόσμος

Οι Γάλλοι ψήφισαν τον Φιγιόν, ως… τελευταία ελπίδα απέναντι στη Λεπέν

francois-fillonfigion

Προκριματικές εκλογές για το πρόσωπο που θα ηγηθεί της γαλλικής Κεντροδεξιάς στη μάχη απέναντι στη Μαρίν Λεπέν, στις προεδρικές εκλογές της άνοιξης του 2017

Του Μάνου Οικονομίδη

Η χώρα της διαρκούς Επανάστασης, πρακτικά της μόνης Επανάστασης συνειδήσεων που γνώρισε ποτέ ο ανθρωπότητα, το… διέπραξε εκ νέου. Στις προκριματικές εκλογές για το πρόσωπο που θα ηγηθεί της γαλλικής Κεντροδεξιάς στη μάχη με το πεπρωμένο της Ιστορίας, απέναντι στη Μαρίν Λεπέν, στις προεδρικές εκλογές της άνοιξης του 2017, ο Φρανσουά Φιγιόν άφησε πίσω του… το χθες.

Σε αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις μέχρι και πριν από μια εβδομάδα, το άλλοτε πολιτικό παιδί του Νικολά Σαρκοζί, “εκτέλεσε” τον… πατέρα του, και “σκότωσε” τον… παππού του, μιας και τσαλάκωσε και τις πολιτικές προοπτικές του Αλέν Ζιπέ.

Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι Γάλλοι που προσήλθαν μαζικά στις κάλπες για να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, βλέπουν στον Φρανσουά Φιγιόν την τελευταία ελπίδα αυτής της περήφανης χώρας απέναντι στη Μαρίν Λεπέν. Και έδωσαν στον Φιγιόν ποσοστό άνω του 40%, με τον Αλέν Ζιπέ και τον Νικολά Σαρκοζί να κονταροχτυπιούνται για τη 2η θέση, που θα τους οδηγούσε στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής.

Ο 62χρονος Φρανσουά Φιγιόν διετέλεσε πρωθυπουργός της Γαλλίας επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, την περίοδο 2007-2012. Θεωρείται μεταρρυθμιστής, με σύγχρονες ιδέες για το πολιτικό αφήγημα της Κεντροδεξιάς, την ίδια στιγμή ωστόσο φαίνεται να έχει απήχηση και στους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, χωρίς την τοξικότητα που κουβαλούν ο Νικολά Σαρκοζί και ο Αλέν Ζιπέ.

cxuy5law8aa_-cz

ysterografa.gr

περισσότερα
Back to top button