Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Τα πέντε πιο αγαπημένα γλυκά της Καστοριάς

Αφιέρωμα: Ποια είναι τα πέντε πιο αγαπημένα γλυκά της Καστοριάς

Αν προσπαθείτε να κάνετε δίαιτα ή δεν σας αρέσουν τα γλυκά είναι προτιμότερο να σταματήσετε την ανάγνωση εδώ.

Ακολουθεί ένα αφιέρωμα στα πέντε πιο αγαπημένα φρέσκα λαχταριστά, χειροποίητα (βάλτε κι άλλους επιθετικούς προσδιορισμούς εσείς) γλυκά της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού. Πού θα τα βρούμε, γιατί τα αγαπάμε, ποιοι τα φτιάχνουν.

Ο… κανόνας του αφιερώματος; Γλυκά με ποιότητα, καλά υλικά και τάσεις… εξάρτησης. Ψάξαμε και σας παρουσιάζουμε τα πέντε πιο ξεχωριστά ζαχαροπλαστεία της Καστοριάς.

Ξελιγωθήκαμε!

Κείμενα, φωτογραφίες: Μάρκος Πετρόπουλος

 

Η τρύπα φρούτου του Παπανδρέου

20161031_191403

Δεν είχαμε αποφασίσει αν θα είναι αυτό το κολασμένο γιγάντιο σου, με την κρέμα ζαχαροπλαστικής, τη σαντιγί και τις φρέσκες φράουλες ή το μιλφέιγ με τη χειροποίητη σφολιάτα, αλλά την ώρα που κουβεντιάζαμε με τον Μπάμπη, γιό του ιδρυτή της επιχείρησης Παντελή Παπανδρέου, μπήκε και τα πήρε μια κυρία όλα (true), οπότε δεν είχαμε για φωτογράφηση. Χαλάλι της!

Επί του θέματος τώρα. Ένας γλυκός παράδεισος, με σοκολατάκια σε 35 ξεχωριστές εκδοχές και γεύσεις, πολύχρωμα παγωτίνια και κουβαδάκια με σπιτικό παγωτό, ροζ μπεζέδες, γυάλες με καραμέλες, τα κλασικά σιροπιαστά που από το 1962 προσφέρονται στα all time classic κουτιά με το παράθυρο στο κέντρο.

Όλα ξεκινάνε κάθε πρωί φρέσκα από το εργαστήριο στους Αμπελόκηπους και… βολτάρουν στην πόλη για να καταλήξουν στις βιτρίνες των δύο καταστημάτων στον πεζόδρομο της Πτολεμαίων και στη Χλόη.

Τον κ. Παντελή μπορεί να μην τον πετύχετε, θα τον δείτε όμως στη φωτογραφία στην είσοδο του ζαχαροπλαστείου επί τω έργω. Άλλωστε αυτό μετράει. Η άνθρωποι πίσω από τις προθήκες…

 

 

Το προφιτερόλ του Finale

profiterol

Το καλοκαίρι θα δεις ουρά στη γωνία της Μπίζιου για το παγωτό μηχανής (ναι αυτό το σκανδαλώδες soft παγωτό στα μπισκοτοχωνάκια) αλλά και τις άλλες… 24 γεύσεις στη βιτρίνα (homemade κι αυτά, μη ρωτάτε!). Το χειμώνα για το χειροποίητο προφιτερόλ με τα σπιτικά σου και την κρέμα ζαχαροπλαστικής που το φτιάχνει μπροστά σου. Κυρίες και κύριοι, το Finale είναι η αμαρτία τους Άργους Ορεστικού!

Διότι και μοσχοβολάει το εργαστήριο στο βάθος του ζαχαροπλαστείου, και όλα σπιτικά είναι και μπροστά στην ταμειακή βάζει κουτιά με σοκολατόπιτες. Και επειδή δεν είναι, μάλλον, αρκετά, έχει και κεράσματα σοκολάτας σε φανταστικά ασημόχαρτα, και μεθυσμένους σάλιαρους (με ρετσίνα), και φανταστικά «γυμνά» (κοκ, σου, εκλεράκια, κορνέδες, χιονούλες) και σιροπιαστά.

Ποιοι είναι οι ένοχοι; Ο Κωστής και ο Χρήστος Παπαϊωάννου που το Μάρτη του 2010, στην καρδιά της κρίσης, πήραν την μεγάλη απόφαση και μετέτρεψαν το παλιό μπιλιαρδάδικο σε ένα ζαχαροπαράδεισο. Και μπράβο τους γιατί αποδεικνύουν ότι όταν κάτι το κάνεις καλά δε φοβάσαι τίποτα. Και στο… φινάλε παίρνεις και το ψωμάκι σου φεύγοντας!

 

 

Η πουτίγκα του Καλαμπούκα

kala3

Για το ζαχαροπλαστείο που είναι από μόνο του λόγος για να ανηφορήσεις την Μητροπόλεως πολλά μπορούν να γραφούν. Είναι σημείο κατατεθέν της πόλης, από τον παππού Αθανάσιο Καλαμπούκα, πέρασε το 1977, στο γιό του Αποστόλη και τη γυναίκα του Κατερίνα, οι οποίοι με τον ίδιο ζήλο και αστείρευτη αγάπη, συνεχίζουν έως και σήμερα με… νέο αίμα στην επιχείρηση, τα παιδιά τους Ευαγγελία, Ιουλία και Θανάση.

Έχουν μεγαλώσει γενιές με τα χειροποίητα παγωτά του, και φυσικά την πουτίγκα. Αυτή με την μοναδική μυστική συνταγή του παππού, με πλούσια κρέμα ζαχαροπλαστικής, καρύδια και σταφίδες. Είναι το highlight του ζαχαροπλαστείου αλλά και το γαλακτομπούρεκο, το ρυζόγαλο, όλα με γάλα ημέρας, έχουν μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των Καστοριανών. Και μαζί, οι βραβευμένοι μπεζέδες (σε πανελλήνιο διαγωνισμό το ’96), το γλυκό του κουταλιού κολοκύθι στο μεγάλο βάζο, τα σιροπιαστά.

Για τη διακόσμηση τι να πρωτοπούμε. Η ζυγαριά του παππού στην κάβα, οι φωτογραφίες της πόλης, η ομάδα της Καστοριάς από τα χρόνια στην Α’ Εθνική, τα ρολόγια, τα καζανάκια για το τσίπουρο.

Και φυσικά, από την κάβα που διατηρεί ο κ. Απόστολος επιλέξτε το αγαπημένο σας κρασί, από τις 50 και πλέον ετικέτες.

Και για όσους αναρωτιέστε αν θα έχει παγωτό και το Χειμώνα, ο νόμος της αγοράς ισχύει… Ζητάμε για να έχουμε!

 

Τα κεράσματα του Bouquillon

dsc_0075

Θα σας υποδεχτεί η κυρία Αλεξανδρούλα. Και αυτό είναι θαυμάσιο. Γιατί θα σας περιποιηθεί, θα σας δώσει να δοκιμάσετε, θα σας εξηγήσει τι είναι το καθετί. Διότι, μια οικογενειακή επιχείρηση οφείλει να έχει Μαμά. Και άμα τα γλυκά είναι και χειροποίητα τότε μάλιστα.

Όλα όπως πρέπει: Μελομακάρονα, σάλιαροι, κουραμπιέδες, μηλοπιτάκια, ισλί. Κεράσματα σπιτικά με αγνά υλικά και πολύ πολύ μεράκι. Από τα χέρια της κυρίας Μαίρης, αδερφή της Αλεξανδρούλας, στο εργαστήριο στην Κολοκυνθού και από κει στην καρδιά της πόλης.

Σε ένα ζαχαροπλαστείο μινιατούρα, που από το 1990 γλυκαίνει τον κόσμο της Καστοριάς πίσω από την ξύλινη κυπαρισσί βιτρίνα, τα φανάρια στους τοίχους και τον μεγάλο πολυέλαιο -βιντατζια φοβερή-, και τη θέα στη λίμνη!

Και άμα δεν θέλετε να ανηφορήσετε στα στενά της Μητροπόλεως, τα βρίσκετε όλα και στο αδερφάκι του bouquillon στην 3ης Σεπτεμβρίου.

Ναι, προφανώς υπάρχει και τρίτο Bouquillion αλλά για αυτό θα μιλήσουμε σε άλλο αφιέρωμα…

 

Η νουγκατίνα του Τζήλλα

dsc_0066

Όταν χρειάζεσαι κομπιουτεράκι για να βρεις τα χρόνια ζωής ενός μαγαζιού κάτι σίγουρα γίνεται σωστά.

Το οικογενειακό ζαχαροπλαστείο Τζήλλας στην ανηφόρα της Κολοκοτρώνη έχει, λοιπόν, 81 χρόνια ζωής. Από το 1935 μέχρι σήμερα, που τα ηνία έχoυν τα εγγόνια του Νίκου Τζήλλα, λίγα έχουν αλλάξει, και καλώς πράττουν!

Ακόμα θα γευτείς τις παραδοσιακές συνταγές του ιδρυτή, Νίκου Τζήλλα, θα απολαύσεις τις μυρωδιές από το εργαστήριο πίσω από τις ρετρό προθήκες, θα χαζέψεις την ταπετσαρία, την παλιά ζυγαριά, τα δεκάδες βαζάκια με κάθε λογής κεράσματα.

Και, φυσικά, τη διάσημη νουγκατίνα, πλούσια σε κρέμα με στρώσεις από τραγανά μπισκότα, φίνα και ντελικάτη. Εντάξει. Και τα ανώμαλα. Κλασσική αξία.

Κι όσο θα περιμένεις να σου τυλίξουν τα καλούδια στο ροζ ριζόχαρτο -το προηγούμενο έγραφε και το πρώτο τηλέφωνο του μαγαζιού, 369 (δεν είναι ορθογραφικό), μπορεί και να αλλάξεις γνώμη και να συμπληρώσεις και καμιά χειροποίητη σοκολάτα (και είναι και μεγάλη η γκάμα). Πειρασμός, τι να πεις…

 

Περισσότερα στο inkastoria.gr

περισσότερα
Back to top button