Μία πρωτότυπη μελέτη αμερικανών επιστημόνων με τη συμμετοχή αμερικανών υπηκόων Ιαπωνικής καταγωγής, κατέληξε σε εντυπωσιακά ευρήματα για το ρόλο της διατροφής στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Vanderbilt του Nashville των ΗΠΑ παρακολούθησαν επί 10 χρόνια πάνω από 1.800 Αμερικανούς ιαπωνικής καταγωγής και αξιολόγησαν τη διατροφή τους, καθώς και άλλους παράγοντες που εμπλέκονται στη νόσο, όπως η μόρφωση, η σωματική άσκηση, η πρόσληψη λίπους από τη διατροφή, το κάπνισμα κ.α.
Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εστίασε στο ρόλο των χυμών που είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες ως μέσου πρόληψης εναντίον της νόσου Αλτσχάιμερ.
Παράλληλα με την παρακολούθηση της διατροφής τους, οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν κάθε δύο χρόνια σε αξιολόγηση των πνευματικών και γνωστικών τους ικανοτήτων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι εκ των συμμετεχόντων έπιναν χυμούς φρούτων ή λαχανικών τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν 76% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν χυμούς λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.
Επιπλέον, όσοι έπιναν χυμούς φρούτων ή λαχανικών δύο φορές την εβδομάδα, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 16% σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν χυμούς λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, οι πολυφαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση και γι’ αυτό περιορίζουν την οξειδωτική βλάβη που προκαλεί στον εγκέφαλό μας η βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη μέσω του υπεροξειδίου του υδρογόνου.
Η έρευνα αυτή θεωρήθηκε πολύ σημαντική, ωστόσο έχει και ορισμένους περιορισμούς, όπως τόνισαν οι ειδικοί. Δηλαδή, ενώ δείχνει συσχετισμό μεταξύ κατανάλωσης χυμών φρούτων και λαχανικών και χαμηλότερου κινδύνου για νόσο Αλτσχάιμερ, δεν υπάρχουν μετρήσεις για τη συγκέντρωση πολυφαινολών στο αίμα των συμμετεχόντων.
Οι μετρήσεις αυτές είναι απαραίτητες για την τεκμηρίωση του συσχετισμού, ενώ σημείωσαν ότι για να είναι πιο αποτελεσματική η μελέτη πρέπει να διευκρινιστεί ποιοι χυμοί είναι πιο πλούσιοι σε ευεργετικές για τον εγκέφαλο ουσίες.
Σημειώνεται ότι πολυφαινόλες, εκτός από τους χυμούς, βρίσκουμε σε μεγάλη συγκέντρωση στο τσάι, στο κρασί και στις φλούδες ορισμένων φρούτων και λαχανικών.