Απευθείας με τους νέους εργοδότες τους πρέπει να υπογράφουν συμβόλαια συνεργασίας και όχι με εταιρείες – μεσολαβήτριες προειδοποιεί η εκπρόσωπος του Συνδέσμου για τη Διεθνή Εργασίας Νεολαίας
Να υπογράφουν συμβόλαια απευθείας με τους νέους εργοδότες τους και όχι με εταιρείες που εμφανίζονται ως “μεσολαβήτριες” μεταξύ όσων αναζητούν εργασία και όσων την προσφέρουν, συνιστά στους Έλληνες που ψάχνουν δουλειά στη Γερμανία, η εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Συνδέσμου για τη Διεθνή Εργασία Νεολαίας VIJ (Verein fur Internationale Jugendarbeit), Αργυρώ Χασιώτη.
Με αφορμή τη διοργάνωση σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη ενημερωτικής εκδήλωσης για γιατρούς και νοσηλευτές, η κ. Χασιώτη επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ : “τα τελευταία χρόνια πολλοί πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης διαφόρων γραφείων και αντί να υπογράφουν συμβόλαια απευθείας με τον εργοδότη, υπογράφουν με τα γραφεία αυτά. Θα πρέπει όλοι όσοι θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό για να εργαστούν, να προσέχουν και να υπογράφουν συμβόλαιο πάντα με τους εργοδότες”.
“Όσοι ζητούν πληροφορίες από εμάς για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στη Γερμανία υπογράφουν απευθείας συμβόλαια αορίστου χρόνου με τους ίδιους τους εργοδότες” διευκρινίζει η κ. Χασιώτη και περιγράφει τη διαδικασία που ακολουθείται. Σύμφωνα με την ίδια, ο Σύνδεσμος VIJ, σε συνεργασία με την εταιρεία “elvivion”, έρχεται σε επαφή με εταιρείες που δηλώνουν ότι χρειάζονται προσωπικό στη Γερμανία. Επίσης, οι εκπρόσωποι του συνδέσμου στην Ελλάδα γνωρίζουν τους υποψηφίους προσωπικά και στη συνέχεια επιχειρείται ένα ταίριασμα του προφίλ των υποψηφίων με τις θέσεις που ζητείται να καλυφθούν.
“Σε μια δεύτερη φάση ο εργοδότης έρχεται σε επαφή με τον ενδιαφερόμενο, μέσω skype, και αφού γίνει εκεί η πρώτη γνωριμία και εκφραστεί η επιθυμία για συνεργασία και από τις δύο πλευρές, ο ενδιαφερόμενος μεταβαίνει στη Γερμανία, όπου μένει για μία εβδομάδα, ώστε να πάρει περισσότερες πληροφορίες” σημειώνει χαρακτηριστικά.
Μετά από την ενημερωτική εκδήλωση του VIJ, που είχε γίνει πέρυσι στη Θεσσαλονίκη, οκτώ γιατροί και 15 νοσηλευτές μετέβησαν εντός του 2016 στη Γερμανία, αφού ολοκλήρωσαν τα απαραίτητα μαθήματα γλώσσας. “Διατηρούμε επικοινωνία με όλους όσοι ανέβηκαν στη Γερμανία. Κανείς τους δεν έχει επιστρέψει και όλοι είναι ευχαριστημένοι τόσο με το χώρο εργασίας, όσο και με την καθημερινή ζωή εκεί. Από την άλλη πλευρά, η εμπειρία έδειξε ότι η Γερμανία είναι πολύ ευχαριστημένη με τους Έλληνες γιατρούς και νοσηλευτές, στους οποίους δείχνει μια προτίμηση” τονίζει η κ. Χασιώτη.
Σε ό,τι αφορά την ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, αναφέρει ότι σε αυτήν συμμετέχουν 30 γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν παρουσιάσεις για κλινικές και κέντρα αποκατάστασης, για το σύστημα υγείας στη Γερμανία, τη μεθοδολογία της εργασίας, τις δυνατότητες και τις συνθήκες εργασίας, τη λειτουργία της ένωσης συμβεβλημένων γιατρών με τα ασφαλιστικά ταμεία, την υποστήριξη ιατρικών κέντρων και πολυατρείων από τις κατά τόπους περιφέρειες. Παράλληλα θα γίνουν ατομικές ή ομαδικές συζητήσεις με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου VIJ στη Θεσσαλονίκη αλλά και δύο εκπροσώπους ιατρικών και νοσηλευτικών φορέων που ήρθαν από τη Γερμανία στην Ελλάδα για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.
“Ενδιαφέρον από Έλληνες που επιθυμούν να εργαστούν στη Γερμανία υπάρχει σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, εντείνεται όμως όταν διοργανώνονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Την περασμένη εβδομάδα δεχτήκαμε πολλά τηλεφωνήματα και το ενδιαφέρον δεν προέρχεται μόνο από τους κλάδους της ιατρικής και της νοσηλευτικής, αλλά και από άλλους επαγγελματικούς χώρους. Κάνουμε μια προσπάθεια να τους υποστηρίξουμε όλους” λέει η κ. Χασιώτη και γνωστοποιεί ότι όσοι δεν κατάφεραν να συμμετέχουν στην εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο θα μπορούν να λάβουν μέρος σε μια νέα εκδήλωση που θα γίνει εντός του Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή και πάλι εκπροσώπων διαφόρων φορέων από τη Γερμανία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ