Κόσμος

Συμβουλές για τις ανύπαντρες σε ένα βιβλίο του 19ου αιώνα (εικονες)

sumboules-gia-tis-anupantres-se-ena-biblio-tou-19ou-aiwna-w_lΤα οφέλη του γάμου, τα στερεότυπα που συνοδεύουν τις “γεροντοκόρες” αλλά και οι κίνδυνοι που απορρέουν από το σεξ.

Βρίσκεται στη  Βρετανική Βιβλιοθήκη και πρόκειται για ένα βιβλίο της βικτωριανής εποχής με συμβουλές για ανύπαντρες γυναίκες, Στις σελίδες του περιλαμβάνονται τα οφέλη του γάμου, τα στερεότυπα που συνοδεύουν τις “γεροντοκόρες” αλλά και τους κινδύνους που απορρέουν από το σεξ.

“Συμβουλές προς αδέσμευτες γυναίκες”. Αυτός είναι ο τίτλος του και θα μπορούσε να είναι ένα σύγχρονο βιβλίο. Έχει όμως ηλικία 116 ετών αλλά εξακολουθεί να είναι ένα επίκαιρο εγχειρίδιο συμβουλών.

Γραμμένο από έναν άνδρα, τον Χάιδν Μπράουν, κατά τα τελευταία χρόνια της βασιλείας της Βασίλισσας Βικτωρίας και δημοσιευμένο το 1899, περιλαμβάνει όλα όσα θα έπρεπε να γνωρίζει μια αδέσμευτη βικτωριανή γυναίκα., από τα αρνητικά των στενών κορσέδων μέχρι τα οφέλη της γυμναστικής και τον βαθμό δυσκολίας του να βρεθεί ο κατάλληλος άνδρας. Αν διαβάσει κάποιος θα καταλάβει ότι δεν πρόκειται για καθόλου ξεπερασμένες πληροφορίες.

Εκείνο που προτείνει ο Μπράουν στις νεαρές αναγνώστριες της εποχής, είναι να προσέχουν την υγεία τους και να ενημερώνονται για τα οφέλη του γάμου πριν κάνουν το μεγάλο βήμα. Όπως αναφέρει μάλιστα, το κλειδί για έναν επιτυχημένο γάμο είναι κάθε γυναίκα να το παίζει “άνετη”.

“Παντρευτείτε εάν θέλετε αλλά να κάνετε έναν γάμο που να σας ικανοποιεί”, είναι η συμβουλή του προς όλες τις ανύπαντρες γυναίκες ενώ η κατάλληλη ηλικία για γάμο σύμφωνα με τον ίδιο, είναι τα 21 με 25 χρόνια. Εάν μια γυναίκα θελήσει να παντρευτεί νωρίτερα, πρέπει να γνωρίζει πως το σώμα της δεν έχει αναπτυχθεί σωστά με αποτέλεσμα να υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ανωμαλίας κατά τον τοκετό.

Το συγκεκριμένο μήνυμα επισημαίνεται και σήμερα από πολλούς ακτιβιστές στον κόσμο, υπό την προσπάθεια να μπει ένα τέλος στους ανήλικους γάμους που γίνονται σε όλο τον κόσμο. Γενική συμβουλή του Brown προς τις αδέσμευτες γυναίκες, πριν πάμε στην επόμενη, είναι να μην βιαστούν να παντρευτούν.

Παρόλο που ο Μπράουν  τασσόταν υπέρ του γάμου, παραδέχεται ότι τελικά δεν κάνει καλό σε όλους. “Ένας γάμος είναι σαν να ανοίγεις μια τυχερή σακούλα. Όλα τα αντικείμενα που υπάρχουν μέσα, σου προσφέρουν κάτι αλλά μόνο λίγα αξίζουν”. Μάλιστα επισημαίνει πως το να είσαι μόνος δεν είναι τόσο φοβερό για τον εξής λόγο: “Οι γυναίκες που δεν έχουν παντρευτεί, μπορούν να αφοσιωθούν περισσότερο στη δουλειά τους σε σχέση με τις παντρεμένες που πρέπει καθημερινά να ασχολούνται με τα παιδιά και τους συζύγους τους”.

Την ίδια στιγμή, ο Brown καταρρίπτει και τα στερεότυπα που συνοδεύουν τις “γεροντοκόρες”. “Αν και συχνά περιγράφονται με νεύρα, οι γεροντοκόρες είναι πολύ πιο ικανοποιημένες με τη μοίρα τους όταν σκέφτονται όλα όσα πρέπει να κάνουν οι παντρεμένες γυναίκες. Έχουν επίσης, πιο υγιές σώμα και πνεύμα”.

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του γάμου είναι ότι παρέχει πάντα έναν ασφαλή χώρο για ερωτικές περιπτύξεις. “Η σεξουαλική επαφή των δύο φύλων μέσα στον γάμο είναι καλύτερη και πιο ελπιδοφόρα για το μέλλον. Διαμορφώνεται από τους νόμους της κοινωνίας και της θρησκείας και έχει πιο ολοκληρωμένη μορφή. Η ερωτική επαφή δεν πρέπει να είναι επικίνδυνη και επιπόλαιη”. Μάλιστα, ο συγγραφέας τονίζει ότι η το σεξ πρέπει να γίνεται μέσα στον γάμο σε λογική συχνότητα, καθώς ούτε καν οι “σεξουαλικοί” Βικτωριανοί δεν είχαν ερωτικές επαφές κάθε βράδυ.

Αν και το γυναικείο φύλο αγωνιζόταν για τα δικαιώματά του στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Μπράουν δεν ήταν υποστηρικτής του κινήματος. Για τον ίδιο, η ισότητα των δύο φύλων είχε σημαντικές ρωγμές ενώ δεν είναι λίγα τα σημεία όπου ο ίδιος κατηγορεί τις ίδιες τις γυναίκες για την προσπάθεια τους να εξισωθούν με το ανδρικό φύλο.

Οι άνδρες της εποχής πρόσεχαν περισσότερα πράγματα από μια θελκτική γυναικεία σιλουέτα. Ενδιαφέρονταν για τον χαρακτήρα μιας γυναίκας και πρόσεχαν ιδιαίτερα τον τρόπο που εκείνη περπατούσε στον χώρο.

“Αν και ήταν γοητευτικό μια γυναίκα να έχει προσεγμένη και λεπτή σιλουέτα, δεν μετρούσε μόνο αυτό στα ανδρικά μάτια”, όπως παρατηρεί.

Παρόλο που οι αντιλήψεις κατά τη βικτωριανή εποχή ήθελαν τις λεπτές και χλωμές γυναίκες να είναι το αντικείμενο του πόθου, ο Brown εξηγεί πως κατά βάση, οι γυναίκες είναι πιο αισθησιακές όταν διαθέτουν μύες.

Αυτό ήταν άλλωστε και το αρχαιότερο παράδειγμα του #fitspiration: “Όλες οι γυναίκες θα ήταν πιο όμορφες και υγιείς αν είχαν γυμνασμένο σώμα”. Και τέλος, το πιο σημαντικό μυστικό που παραθέτει ο συγγραφέας που έχει τη δύναμη να επηρεάζει μέχρι σήμερα τις γυναίκες, παρόλο που έγραψε πριν 116 χρόνια το βιβλίο, είναι η στάση μιας γυναίκας απέναντι σε έναν άνδρα:

“Σίγουρα, δεν θα καταφέρετε να ρίξετε τον ιδανικό άνδρα που έχετε βάλει στο μάτι με νεύρα και ένταση. Να είστε γλυκές και με το χαμόγελο στα χείλη και τότε σίγουρα, η τύχη θα είναι με το μέρος σας. Και το πιο σημαντικό, μην ξεχνάτε να το παίζετε άνετες”…

thetoc.gr

περισσότερα
Back to top button