Κόσμος

Αποκαλύψεις: Νέα στοιχεία για το λόγο που ο Βαν Γκογκ έκοψε το αυτί του

nees-apokalupseis-gia-to-logo-pou-o-ban-gkogk-akrwtiriastike-w_lΝέο βιβλίο ρίχνει φως στον πιο διάσημο αυτο – ακρωτηριασμό στην ιστορία. Κι όμως, ο Βαν Γκογκ δεν έκοψε το αυτί του για το λόγο που πιστευόταν μέχρι σήμερα…

Για ποιο λόγο, αλήθεια, έγινε ο πιο διάσημος αυτο-ακρωτηριασμός στην ιστορία;

Η πιο δημοφιλής θεωρία μέχρι σήμερα ήταν ότι ο Βίνσετ βαν Γκογκ (γιατί περί αυτού ο λόγος), έκοψε το αυτί του ύστερα από έντονη διαφωνία με τον, επίσης διάσημο, συνάδελφό του, Πολ Γκογκέν. Νέο βιβλίο, όμως, φέρνει στο φως διαφορετική εκδοχή του τραγικού συμβάντος.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που έγινε για εκείνον τον καιρό στην Προβηγκία, η μακάβρια διαδικασία ήταν αποτέλεσμα της είδησης του επικείμενου γάμου του αδελφού, οικονομικού υποστηρικτή και προστάτη του καλλιτέχνη, Τεό, με τον δεσμό που διατηρούσε.

Η διαφωνία του καλλιτέχνη για τον επικείμενο γάμο του αδελφού του ήταν γνωστή στους ερευνητές, καθώς ο ζωγράφος φοβόταν ότι το γεγονός θα απειλούσε την εγγύτητα της σχέσης του με τον αδελφό του αλλά και θα προσέθετε οικονομικά βάρη στον Τεό, με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο την τακτική ενίσχυσή του προς τον μικρό αδελφό, ο οποίος – μπορεί να είναι σήμερα ένας από τους ακριβότερους ζωγράφους όλων των εποχών – τότε, όμως, δεν είχε καταφέρει να πουλήσει ούτε έναν καμβά.

Ο συγγραφέας – ερευνητής, ωστόσο, Μάρτιν Μπέιλι αποκαλύπτει στο νέο του βιβλίο ότι ο Βαν Γκογκ έγινε γνώστης των γαμήλιων σχεδίων του αδελφού του πριν από τον ακρωτηριασμό, μέσω ενός γράμματος του αδελφού του, στις 23 Δεκεμβρίου 1888.

Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Βαν Γκογκ είχε πράγματι έναν καβγά με τον Πολ Γκογκέν, κατά τον οποίο ο στενός του συνεργάτης τον απείλησε ότι θα επιστρέψει στο Παρίσι, το οποίο φαίνεται επίσης να ενίσχυσε την απελπισία του καλλιτέχνη. Αυτή, όμως, δεν ήταν η κύρια αιτία της απόφασης που πήρε ο Βαν Γκογκ να κόψει το αυτί του.

Μόλις ο ζωγράφος έκοψε το αυτί του με το ξυράφι, το τύλιξε σε ένα κομμάτι χαρτιού και πήγε στο αγαπημένο του πορνείο, όπου το έδωσε σε μια από τις νεαρές κοπέλες που εργάζονταν εκεί. Ανοίγοντάς το, όπως ήταν φυσικό, η γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της, ενώ ειδοποιήθηκε η αστυνομία, η οποία συνέλαβε τον καλλιτέχνη.

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο Βαν Γκογκ βρέθηκε στο νοσοκομείο και στη συνέχεια σε ψυχιατρικό άσυλο. Αυτοκτόνησε 2 χρόνια αργότερα το 1890. ΄Οσο βρισκόταν στη ζωή, το έργο του δεν σημείωσε επιτυχία ούτε ο ίδιος αναγνωρίστηκε ως σημαντικός καλλιτέχνης. Κατάφερε να πουλήσει μόνο ένα του έργο, το Κόκκινο αμπέλι. Ωστόσο, μετά το θάνατό του, η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα. Σήμερα, 126 μετά το θάνατό του, ο βαν Γκογκ αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Η επίδρασή του στην αφηρημένη αλλά και εν γένει στην παγκόσμια τέχνη είναι καταλυτική.

thetoc.gr

περισσότερα
Back to top button