Ελλάδα

+1 λόγοι για να πάτε στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!

SYN TYPOU 57 TIFF SARRI JALLADEAU ANDREADAKIS KRASSAKOPOULOS

Γίνετε κομμάτι του αγαπημένου φεστιβάλ της πόλης σε ένα δεκαήμερο γεμάτο ταινίες (174 συνολικά), εκθέσεις, συναυλίες, πάρτι, κινηματογραφικές αναζητήσεις και κυρίως ανθρώπους -θεατές και δημιουργούς– που για 10 μέρες συγχρωτίζονται, συνωστίζονται, ανασαίνουν στο σκοτάδι, δακρύζουν, γελούν, ξενυχτάνε, ζωντανεύουν την πόλη και μοιράζονται έναν κοινό τόπο, την αγάπη τους για το σινεμά. Η αντίστροφη μέτρηση για το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άρχισε.

Της Κύας Τζήμου 

Νέος – ούριος – άνεμος στα πανιά του αγαπημένου μας κινηματογραφικού Φεστιβάλ με τιμονιέρηδες δυο ανθρώπους γεμάτους νέες ιδέες που ήδη καταφέρνουν να αλλάξουν κάποια πράγματα από το πρώτο κιόλας Φεστιβάλ του οποίου τη διεύθυνση αναλαμβάνουν. O Ορέστης Ανδρεαδάκης, που ανέλαβε τη θέση του Καλλιτεχνικού διευθυντή του ΦΚΘ είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα, ανάμεσα στους ανθρώπους που ασχολούνται με τον κινηματογράφο στην Ελλάδα, ενώ γενική διευθύντρια ανέλαβε η γαλλίδα Ελίζ Ζαλαντό που εργάζεται χρόνια στην Ελλάδα.
Υπεύθυνος του Προγράμματος του φετινού φεστιβάλ, ο έμπειρος Γιώργος Κρασακόπουλος. Νew entries του Φεστιβάλ οι τρεις (από δύο) ελληνικές ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού, το ενισχυμένο ελληνικό Τμήμα που βγαίνει απ΄την Ομίχλη και μετονομάζεται σε Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, εξωστρέφεια και συνεχής παρουσία του ΦΚΘ με διάθεση συνέχειας και εκτός του δεκαημέρου, άνοιγμα σε συνεργασίες με τους φορείς της πόλης: ΑΠΘ, ΚΘΒΕ, ΚΜΣΤ, ΚΟΘ, ενισχυμένο τμήμα Αγορά με νέες εισαγωγές στο τμήμα της χρηματοδότησης, Happy Hour της Αγοράς με ελληνικές ταινίες, υποτιτλισμός όλων των ελληνικών ταινιών με ελληνικούς υπότιτλους (SDH) για κωφούς θεατές, μεταμεσονύκτιες προβολές, νέες ενότητες, αλλά και Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου.

 

  1. Οι Τελετές από το Α ως το Ωpaterson3Και εννοούμε την αρχή και το τέλος, τις Τελετές Έναρξης – Λήξης. Ο χρόνος τους πια έχει μειωθεί στο ελάχιστο και σύντομες θα εξακολουθήσουν να είναι. Το γκλάμουρ έχει εξοριστεί οριστικά από τις Τελετές, η λιτότητα είναι η βάση κάθε εκδήλωσης, από την αφίσα του Φεστιβάλ μέχρι το τρέιλερ και στο ίδιο πνεύμα θα κινηθούν και φέτος, με σαφώς καλύτερο σε ποιότητα και κόνσεπτ το τελευταίο. Με μια αλλαγή στις ημερομηνίες διεξαγωγής τους (και πολύ σωστά) που έπρεπε να είχε γίνει καιρό τώρα, έτσι ώστε να μη χάνεται η πρώτη μέρα στις προβολές και να μην εξοστρακίζεται η τελευταία εκτός πλαισίου φεστιβάλ. Η αυλαία φέτος θα ανοίξει στο Ολύμπιον μια μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016, ενώ η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθούν μια μέρα αργότερα –αντί για Σάββατο- την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016. Ξεκινάμε με Paterson του Τζιμ Τζάρμους, το τρομερό παιδί του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου και ιδιαίτερα αγαπημένου του ΦΚΘ κινηματογραφεί μια γενναιόδωρη ιστορία που μας δείχνει γιατί οι μικρές ανθρώπινες στιγμές είναι τελικά οι πιο πολύτιμες στη ζωή (σε ειδική προβολή θα προβληθεί και το Gimme Danger ένα από τα πιο αναμενόμενα μουσικά ντοκιμαντέρ της σεζόν αφιερωμένο στους θρυλικούς Stooges και στον μοναδικό frontman τους, Ίγκι Ποπ).the_dancer4Λήξη με την Χορεύτρια / La Danceuse της Στεφανί ντι Τζιούστο, που βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Λόι Φούλερ, σύμβολο της Μπελ Επόκ και χορεύτρια στην Όπερα του Παρισιού της οποίας η «πτώση» από την κορυφή ξεκίνησε υπό την σκιά της Ισιδώρας Ντάνκαν. Καλεσμένη του Φεστιβάλ θα είναι η πρωταγωνίστρια της ταινίας και δημοφιλής γαλλίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός, Σοκό (βρέθηκε στο επίκεντρο των gossip, ως η νέα σύντροφος της Κίρστεν Στιούαρτ).

Δείτε τους υπόλοιπους 17 λόγους στο parallaximag.gr

 

Δείτε όλα τα απολαυστικά trailer του φεστιβάλ:

 

 

Δείτε όλο το πρόγραμμα του 57ου ΦΚΘ εδώ

 

Δείτε τους υπόλοιπους 17 λόγους στο parallaximag.gr

 

 

περισσότερα
Back to top button