Ελλάδα

Είναι επίσημο: Το σολάριουμ υπεύθυνο για καρκίνο του δέρματος και μελάνωμα

bigstock-attractive-young-woman-prepar-104582990Έκκληση να σταματήσει η μανία με το σολάριουμ κυρίως σε νέες ηλικίες, καθώς ενοχοποιείται για καρκίνο του δέρματος, απηύθυναν οι επιστήμονες στην διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Δερματολογίας (EADV 2016) που έγινε στη Βιέννη, πριν μερικές εβδομάδες

Η μόδα για να μην πούμε η μανία με το σοκολατί χρώμα, ακόμη και μέσα στον χειμώνα, διαπνέει όλη σχεδόν την Ευρώπη, ενώ ακόμη και στην Ελλάδα, με τόσο μεγάλη ηλιοφάνεια, 1 στους 5, έχει ραντεβού με το ειδικό κρεβάτι του σολάριουμ (sunbed). Κάτι ανάλογο ισχύει και σε χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κατατάξει το μαύρισμα σε εσωτερικούς χώρους ως την πρώτη θέση των αιτιών για καρκινογένεση (καρκίνο του δέρματος και μελάνωμα).

Την περασμένη χρονιά το 42% των ενηλίκων και το 24% των εφήβων δήλωσαν ότι έκαναν τεχνητό μαύρισμα. Φέτος έκανε το 21% των ενηλίκων και το 36% των εφήβων, ενάντια στις πανευρωπαϊκές οδηγίες, που συστήνουν την αποφυγή του.

Σε συνέντευξη τύπου που έγινε στο πλαίσιο του EADV, ο Dr. Mariano Suppa, καθηγητής δερματολογίας, που δραστηριοποιείται στις Βρυξέλλες και συμμετέχει ενεργά ήδη, από το 2010, στην καμπάνια για την πρόληψη του δερματικού καρκίνου (Euromelanoma skin cancer prevention campaign) ήταν απόλυτος.

“Υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι το σολάριουμ προκαλεί μελάνωμα, καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων και σε μικρότερο βαθμό, βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ειδικά εάν η πρώτη έκθεση στην ακτινοβολία γίνεται σε νεαρή ηλικία. Ενοχοποιείται, δε, για έναν μεγάλο αριθμό μελανωμάτων, πριν από την ηλικία των 30 ετών”.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο καθηγητής, χρησιμοποίησε την λέξη “tanorexia”, όρος που συνδυάζει τις λέξεις μαύρισμα και όρεξη.  Ο όρος αποδίδει την αίσθηση χαλάρωσης και ευζωίας. Φανερώνει, όμως, και μια ψυχολογική διάσταση, που εμφανίζεται σε επίπεδο διαταραχής“. Πιο επιρρεπείς είναι οι νέοι ενήλικες, οι γυναίκες, άτομα μέσης και υψηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, που “ψάχνουν τον ήλιο”. Συνήθως καπνίζουν και προέρχονται από τη Βόρεια Ευρώπη. Από μέρη που στερούνται τον ήλιο και την ζεστασιά του για μεγάλο διάστημα.

Το τεχνητό μαύρισμα είναι αγαπητό περισσότερο στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στη Βόρεια και στη Δυτική Ευρώπη. Όσοι κάνουν, διατρέχουν 90% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν μελάνωμα, συγκριτικά με όσους δεν κάνουν.

onmed.gr

περισσότερα
Back to top button