Καστοριά

Τι είναι ο κοκκύτης και πως προφυλάσσονται οι έγκυες και τα παιδιά – Του Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου

drimageΑρκετοί από εμάς πληροφορηθήκαμε μέσω διαδικτύου για τον θάνατο βρέφους 50 ημερών από κοκκύτη σε ιδιωτικό παιδιατρικό κέντρο στην Αθήνα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΚΚΥΤΗΣ;

Ο κοκκύτης είναι οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος η οποία οφείλεται στο μικρόβιο Bordetella pertussis, ενδημεί σε όλο τον κόσμο και είναι σημαντικό αίτιο νοσηρότητας και θνησιμότητας. Τα βρέφη κάτω των 6 μηνών παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλή νοσηρότητα και θνητότητα και ειδικά στα βρέφη κάτω των δύο μηνών καταγράφονται οι περισσότερες νοσηλείες και επιπλοκές. Κάθε 3-4 χρόνια παρουσιάζονται μικρές ή μεγάλες επιδημικές εξάρσεις της νόσου. Τις τελευταίες δεκαετίες στις χώρες που συστηματικά διενεργείται εμβολιασμός έχει σημαντικά μειωθεί η νοσηρότητα από κοκκύτη.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ

Η μετάδοση του κοκκύτη γίνεται αερογενώς με σταγονίδια ή με άμεση επαφή με εκκρίσεις από το αναπνευστικό σύστημα νοσούντων ατόμων.

ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ

Η ευαισθησία στη λοίμωξη είναι γενική σε μη εμβολιασμένα άτομα. Ο δείκτης δευτερογενούς προσβολής φτάνει το 80% για επίνοσα άτομα που διαμένουν στον ίδιο χώρο με κάποιον που νοσεί. Έφηβοι και ενήλικες αποτελούν την κύρια πηγή λοίμωξης για ανεμβολίαστα ή πλημμελώς εμβολιασμένα βρέφη και παιδιά κάτω των 5 ετών.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση του κοκκύτη στηρίζεται συνήθως  στην κλινική εικόνα, το οικογενειακό ιστορικό και τη χαρακτηριστική εικόνα στο περιφερικό αίμα. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται και με PCR.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΟΚΚΥΤΗ

Πρόληψη του κοκκύτη γίνεται με τη διενέργεια συστηματικού εμβολιασμού.

Α. Με εμβολιασμό της εγκύου

Όλες οι έγκυες γυναίκες σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC θα πρέπει να εμβολιάζονται έναντι του κοκκύτη με το εμβόλιο Tdap κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης (28η-38η εβδομάδα κύησης). Ο εμβολιασμός αυτός έχει διπλά σημαντικό χαρακτήρα:

  1. Προστατεύει την έγκυο από το να νοσήσει από κοκκύτη και άρα προστατεύει και το μωρό κατ’ επέκταση σε όλο το πρώτο έτος ζωής που οι επιπλοκές είναι συχνότερες και βαρύτερες.
  2. Αυξάνει την μεταφορά των αντισωμάτων από την έγκυο προς το μωρό μέσω του πλακούντα πράγμα που προστατεύει το μωρό κατά τους πρώτους δύο μήνες μετά την γέννηση (στον δεύτερο μήνα γίνεται το πρώτο εμβόλιο το οποίο είναι ενάντια και στον κοκκύτη).

Β. Εμβολιασμός των παιδιών

Ο εμβολιασμός έναντι του κοκκύτη ξεκινάει στον δεύτερο μήνα ζωής και επαναλαμβάνεται στον τέταρτο, έκτο και δέκατοόγδοο μήνα καθώς επίσης στο τέταρτο και στο ενδέκατο έτος ζωής.

Είναι σημαντικό λοιπόν όλες οι έγκυες γυναίκες να εμβολιάζονται σε κάθε τους εγκυμοσύνη έναντι του κοκκύτη σύμφωνα με τις διεθνής οδηγίες και φυσικά να εμβολιάζονται τα μικρά βρέφη και παιδιά σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

 

Κων/νος Α. Παπαγεωργίου

Παιδίατρος

Μετεκπαιδευμένος στην Παιδοπνευμονολογία

Διεθνώς Πιστοποιημένος Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Αθ. Διάκου 28

Καστοριά

 

περισσότερα
Back to top button