ΕλλάδαΚαστοριά

Ποιες είναι οι 5 ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας

%ce%bb%ce%b9%ce%bc%ce%bd%ce%b7-%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%bc%ce%bd%ce%b7-%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b1

Από τις απέραντες υδάτινες οάσεις της Μακεδονίας μέχρι τις λιλιπούτειες γαλαζοπράσινες λίμνες της Μεσσηνίας που κρύβονται μέσα στην πυκνή βλάστηση και μας προκαλούν για τις πρώτες τολμηρές βουτιές, η Ελλάδα συμπυκνώνει τη γαλήνια φυσιολατρική της γοητεία σε πέντε πανέμορφες γωνιές της.

Εναλλακτική διάθεση στην Κερκίνη, απομόνωση στις Πρέσπες, ρομαντζάδες στην Καστοριά ή εξωτικές βόλτες στη Μεσσήνη;

Κερκίνη 

Στα πόδια του όρους Μπέλλες, χάρη στο φράγμα του Στρυμώνα, η βόρεια Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται για την ομορφότερη ίσως τεχνητή λίμνη της χώρας, έναν υδροβιότοπο μεγάλης σημασίας και σπάνιας γοητείας.

Τα μικρά παρόχθια χωριουδάκια (Κερκίνη, Μανδράκι και Πορόια), τα ανθισμένα νούφαρα, οι βαρκούλες και οι νεροβούβαλοι που ξεπροβάλλουν ανάμεσα στις καλαμιές, καθιστούν την Κερκίνη ένα μωσαϊκό φυσιολατρικής ομορφιάς, η οποία γίνεται ακόμη πιο έντονη την άνοιξη, 300 σπάνια είδη πτηνών περνούν από τα νερά της Κερκίνης.

Πρέσπες 

Δεκαεπτά μικροί παραδοσιακοί οικισμοί «φωλιάζουν» γύρω από τις δύο μεγαλύτερες και ομορφότερες λίμνες της χώρας, τις οποίες μοιραζόμαστε με τους γείτονές μας, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Στις διαδρομές που ενώνουν αυτά τα χωριουδάκια (τους Ψαράδες, τον Άγιο Γερμανό, τον Λαιμό, τις Καρυές και τον Βροντερό), θα απολαύσετε το μεγαλείο της φύσης, όπως απλώνεται μέσα στα πυκνά δάση .

Τον Άγιο Αχίλλειο, με τα ερείπια των βυζαντινών ναών .
Το χωριό Ψαράδες της Μεγάλης Πρέσπας,  το σημείο όπου ορίζονται τα υδάτινα σύνορα των τριών χωρών που μοιράζονται τη λίμνη.
Τα δάση με τις οξιές και τα βουνοκυπάρισσα, αλλά και τα χωριά-φαντάσματα που κρύβονται στις φυλλωσιές στον δρόμο από την Φλώρινα προς τις όχθες.

Λίμνη Καστοριάς 

Η ομορφιά και η γαλήνια αίσθηση της φυσιολατρικής απόδρασης συνδυάζεται ιδανικά με τις ανέσεις και τις επιλογές διασκέδασης και διαμονής της πόλης, στην «βυζαντινή αρχόντισσα» της δυτικής Μακεδονίας.

Η περίφημη «γυρολιμνιά», η κυκλική περιήγηση της λίμνης της Καστοριάς από την «νότια παραλία» της πόλης, στο σπήλαιο του Δράκου με τους σπάνιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, έως το μοναστήρι της Μαυριώτισσας.

Ντολτσό η γραφική γειτονιά της πόλης,  με τα γραφικά κτίσματα αλλά και τον λόφο του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή του οποίου ατενίζουμε την λίμνη σε όλο της το μεγαλείο.

Λίμνη Πλαστήρα 

Παρόχθιες διαδρομές για τους λάτρεις της πεζοπορίας, όμορφες καταπράσινες εκτάσεις  πλάι στη λίμνη και 24 τετραγωνικά χιλιόμετρα υδάτινης ομορφιάς μας περιμένουν στην καρδιά της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η όμορφη διαδρομή από το Κρυονέρι ως το Νεοχώρι αναδεικνύει τις ομορφιές της λίμνης και τα δημοφιλή Καλύβια Πεζούλας,με τον Βοτανικό Κήπο και το παρατηρητήριο άγριων ζώων και πουλιών.

Επίσης το φαντασμαγορικό θέαμα του φράγματος, κοντά στο εκπαιδευτικό δάσος Μπελοκομύτη.

Πολυλίμνιο

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά δεκαπέντε λίμνες στη συσκευασία ενός πανέμορφου, παρθένου μέρους μας προσφέρει η περιοχή του Πολυλίμνιου στη Μεσσήνη.
Πρόκειται για ένα «σύμπλεγμα» λιμνών στην περιοχή της Μεσσήνης, μεταξύ Καλαμάτας και Πύλου, κοντά στο χωριό Χαραυγή.

Μία από τις ωραιότερες διαδρομές είναι αυτή προς τη λίμνη Καδή, αφού στα νερά της πέφτει με ορμή ένας ψηλός καταρράκτης είκοσι μέτρων. Πολύ κοντά της, και μέσα στο καταπράσινο φαράγγι με τα κλαδιά των δέντρων να αγκαλιάζουν τα γαλαζοπράσινα νερά βρίσκεται και η λίμνη του Ιταλού.

ΦΩΤ. ΛΙΜΝΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ – ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΑΡΔΑΡΗΣ

 

thanos29.blogspot.gr

περισσότερα
Back to top button