της Αλεξάνδρας Γκίτση
Για κάποιους η χθεσινή ημέρα, οπότε και πραγματοποιήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η ακροαματική διαδικασία των αιτήσεων των Μαρινόπουλος, Ξυνός, Express M και Πειραϊκόν, για εξυγίανση τους με βάση το σχέδιο που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης, θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό τους, αφού κινδύνεψαν να χάσουν κάποια χρόνια από τη ζωή τους.
Όχι άδικα. Λίγο έλειψε, λόγω χρόνου, να μην συζητηθούν οι αιτήσεις των χειμαζόμενων εταιρειών για υπαγωγή τους στο άρθρο 106 β&θ του πτωχευτικού κώδικα και η έδρα να αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης για το απώτερο μέλλον.
Κάτι τέτοιο θα σήμαινε την κατάρρευση του deal διάσωσης και κατ’ επέκταση της Μαρινόπουλος, με άμεσες συνέπειες για την αγορά και τους εργαζόμενους αυτής (σ.σ. εκτιμάται πως αν αναβαλλόταν η εκδίκαση της υπόθεσης η νέα δικάσιμος θα οριζόταν … το 2018). Επίσης θα οδηγούνταν στις καλένδες 111 ημέρες διαπραγματεύσεων, συμφωνίες οι οποίες άλλες επιτεύχθησαν εύκολα και άλλες πιο δύσκολα και η προσδοκία -βάσιμη ή μη θα φανεί στην πορεία-, της αγοράς ότι η διάσωση της Μαρινόπουλος, έστω και αν αυτή περιλαμβάνει “κούρεμα” 50% στις απαιτήσεις των προμηθευτών, είναι καλύτερη λύση από τον ξαφνικό θάνατο.
Βέβαια απομένει το ορόσημο της 27ης Οκτωβρίου, οπότε και πρέπει να κλείσει ο φάκελος της υπόθεσης, προκειμένου να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου.
Το πρώτο ουσιαστικό πάντως βήμα για να μπει η υπόθεση στην τελική ευθεία έγινε χθες στις 12:40 όταν η πρόεδρος της έδρας, η οποία είχε ενημερώσει νωρίτερα πως η εκδίκαση των υποθέσεων θα διακόπτονταν κατά τις 12:30 για να παραστεί η γραμματέας της έδρας στη συνέλευση των δικαστικών υπαλλήλων, ξεκίναγε τη συζήτηση της υπόθεσης.
Οι κρίσιμες ώρες
Της έναρξης της διαδικασίας συζήτησης των αιτήσεων των Μαρινόπουλος, Ξυνός, Express M και Πειραϊκό, είχαν προηγηθεί 3 ώρες και 39 λεπτά όπου κανείς δεν μπορούσε να προδικάσει τίποτε.
Αντιθέτως το ενδεχόμενο “ατυχήματος” δεν μπορούσε να αποκλειστεί. Όπως π.χ. τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο κτήριο 6 (σ.σ. τελικά το τηλεφώνημα αφορούσε το κτήριο 9) που θα τίναζε την όλη διαδικασία στον αέρα. Διότι λόγω περιορισμένου χρόνου εξαιτίας του γεγονότος ότι στις 12:30 ξεκίναγε η συνέλευση των δικαστικών υπαλλήλων, αλλά και γιατί στο πινάκιο οι αιτήσεις της Μαρινόπουλος και των τριών με αυτήν συγγενών εταιρειών ήταν από τις τελευταίες, άφηναν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της αναβολής.
Αυτή η εκτίμηση “κλείδωσε ” στο μυαλό αρκετών νομικών που ήταν στην αίθουσα 12 του δικαστηρίου, όταν στις 12:10 ξεκίνησε η συζήτηση της αίτησης της Αρβανιτίδης, με την οποία η εταιρεία ζητούσε τη λύση της Μαρινόπουλος και τη λήψη προσωρινών μέτρων για έκδοση προσωρινής διαταγής απαγόρευσης κάθε μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης της χειμαζόμενης αλυσίδας.
Μια εξέλιξη η οποία θεωρήθηκε από νομικούς κύκλους έξω από την πεπατημένη που ακολουθείται. Δηλαδή θα μπορούσε να ξεκινήσει πρώτα η συζήτηση των αιτημάτων εξυγίανσης και η έδρα να αναβάλει την εκδίκαση της αίτησης της Αρβανιτίδης για το μέλλον.
Όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, η πρόεδρος, κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα του χρόνου, να “ικανοποιήσει” το περί δικαίου αίσθημα της Αρβανιτίδης δηλαδή να συζητηθεί η αίτησή της (σ.σ. το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής), και να ολοκληρώσει την ακροαματική διαδικασία των αιτήσεων των Μαρινόπουλος, Express M, Ξυνός και Πειραϊκόν για υπαγωγή τους στο άρθρο 106 β&θ, αφού προηγουμένως είχε συζητηθεί και υπόθεση εταιρείας η οποία οφείλει σε πιστωτές της 250.000 ευρώ.
Τι φέρνει η επόμενη ημέρα
Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες, από την ημέρα δηλαδή που το δικηγορικό γραφείο του Σεραφείμ Σωτηριάδη για λογαριασμό του πελάτη του, δηλαδή της εταιρείας Μαρινόπουλος, κατέθετε στα τέλη Ιουνίου την αίτηση υπαγωγής της Μαρινόπουλος στο άρθρο 99, μέχρι και τη χθεσινή κρίσιμη ημέρα, που η όλη διαδικασία κινδύνευσε να τιναχθεί στον αέρα.
Τώρα αυτό που απομένει είναι ο φάκελος των 62.000 σελίδων της υπόθεσης να κλείσει την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου (σ.σ. θα προηγηθεί τη Δευτέρα η ένορκη κατάθεση στο Ειρηνοδικείο τριών μαρτύρων), για να ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση της απόφασης από το Πολυμελές Πρωτοδικείου Αθηνών.
Βέβαια εκτός από την απόφαση του Πρωτοδικείου, η Μαρινόπουλος και φυσικά η εταιρεία Σκλαβενίτης ως στρατηγικός επενδυτής του όλου εγχειρήματος, αναμένει και την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου να ξεκινήσει να υλοποιείται το μεγαλύτερο επιχειρηματικό deal διάσωσης επί ελληνικού εδάφους και να ξεκινήσει η εξόφληση των πιστωτών της Μαρινόπουλος.
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο εξυγίανσης
Το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος και των τριών συγγενών με αυτή εταιρειών, προβλέπει μεταξύ των άλλων πως οι υποχρεώσεις προς ανέγγυους προμηθευτές, διαγράφονται σε ποσοστό 50% ενώ η αποπληρωμή θα γίνει εντός 60 εργασίμων ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της Συναλλαγής χωρίς την επιβολή τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων. Οι οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο θα αποπληρωθούν σε 250 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς σε αυτές να επιβάλλονται τόκοι, προσαυξήσεις ή εν γένει επιβαρύνσεις.
Αντίστοιχα οι οφειλές σε Ασφαλιστικούς Οργανισμούς θα αποπληρωθούν σε 250 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς σε αυτές να επιβάλλονται τόκοι, προσαυξήσεις ή εν γένει επιβαρύνσεις. Ενώ οι οφειλές σε ΟΤΑ & Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας διαγράφονται σε ποσοστό 50%. Οι ανωτέρω υποχρεώσεις και οφειλές, θα αποπληρωθούν σε 36 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Πηγή: CAPITAL