Καστοριά

Καστοριά – Συνέντευξη Δημήτρης Οικονόμου: Πλαστική χειρουργική και Καρκίνος του Μαστού

Συνέντευξη Δημήτρης Οικονόμου: Πλαστική Χειρουργική και Καρκίνος του Μαστού

Συνέντευξη στη Χριστίνα Αγγελή

– Ο Δημήτρης Οικονόμου, Πλαστικός Επανορθωτικός Χειρουργός, ήρθε στην Καστοριά ως προσκεκλημένος ομιλητής στην Ημερίδα για τον Καρκίνο του Μαστού που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών και Ενηλίκων με Νεοπλασματική Ασθένεια και Φίλων αυτών «Μαζί Σου». Ανήκει σ’ εκείνη τη μερίδα ιατρών, που όταν τους ακούς να μιλάνε για το αντικείμενο τους, αντιλαμβάνεσαι την Αγάπη και το Σεβασμό που τρέφουν για την Ιατρική Επιστήμη. Η ειδικότητα του απαιτητική, συνάμα όμως και χαρισματική καθώς μέσω αυτής έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώνει αισθητικά χιλιάδες ανθρώπους.
Η αλήθεια βέβαια είναι πως η πλαστική χειρουργική συγκαταλέγεται μεταξύ των ειδικοτήτων που έχουν καταστεί αντικείμενο έντονου σχολιασμού καθώς η κοινωνία μας έχει την τάση να συντηρεί τους μύθους που συνδέονται με τις αισθητικές επεμβάσεις.
Με τις σκέψεις αυτές συνάντησα τον κ. Οικονόμου μετά το πέρας της ημερίδας καθώς ήθελα να συζητήσουμε πιο αναλυτικά το θέμα της πλαστικής χειρουργικής που ακροβατεί μεταξύ ναρκισσισμού και φυσικής αρμονίας. Από την παρέα μας δε θα μπορούσε να λείπει η Θεοδότα Ρουσκοπούλου. Ένα ζωντανό παράδειγμα γυναίκας, που όχι μόνο κατέρριψε τα ταμπού που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού μιλώντας δημόσια για την εμπειρία της, αλλά προχώρησε και στην αισθητική αποκατάσταση μαστού εμπιστευόμενη τις γνώσεις και την εμπειρία του κ. Οικονόμου.

Θεωρείτε ότι η πλαστική χειρουργική είναι ένα από τα ταμπού της κοινωνίας μας;
Ναι θεωρώ ότι είναι ένα από τα ταμπού, αν και το τελευταίο χρονικό διάστημα το ταμπού αρχίζει και καταρρέει και όλο και περισσότερος κόσμος εκφράζεται ελεύθερα για τις επεμβάσεις που κάνει. Δεν είμαστε βέβαια ακόμα τόσο φιλελεύθεροι όσο οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί λαοί ή οι αμερικάνοι αλλά καλπάζουμε με γρήγορους ρυθμούς προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι είναι αυτό που ωθεί μια γυναίκα στην πλαστική χειρουργική;
Κάθε γυναίκα ενδιαφέρεται για την εμφάνισή της είτε αυτό αφορά το πρόσωπο της ή το σώμα της. Πολλές φορές, υπάρχει κάποια ανατομική ανωμαλία ή δυσμορφία, συχνά υπάρχει μια συναισθηματική ανασφάλεια, αλλά τις περισσότερες φορές είναι η ανάγκη της γυναίκας να διατηρηθεί στο πέρασμα των χρόνων όσο γίνεται περισσότερο αναλλοίωτη. Είναι αξιοσημείωτο το αυξανόμενο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού που περνά την πόρτα του ιατρείου μου τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η πλαστική χειρουργική εμπεριέχει μια δόση ναρκισσισμού;
Ναι είναι αλήθεια ότι το αισθητικό κομμάτι της πλαστικής χειρουργικής έχει μια δόση ναρκισσισμού. Όταν όμως οι υπηρεσίες της χρησιμοποιούνται με ορθό, μετρημένο και επιστημονικά άρτιο τρόπο τότε ο ναρκισσισμός αντικαθίσταται από την ανάγκη της γυναίκας να διατηρείται όμορφη σε κάθε δεκαετία που διανύει.

Μετά τη μαστεκτομή πόσο εύκολη είναι η αποκατάσταση μαστού;
Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Είναι ένα τελείως εξατομικευμένο χειρουργείο ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου, το αν ή όχι η γυναίκα έχει ακτινοβοληθεί, το αν η αποκατάσταση θα γίνει άμεσα ή σε δεύτερο χρόνο, τη σωματοδομή της ασθενούς και την εμπειρία του πλαστικού χειρουργού. Όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις, όταν υπάρχει ολοκληρωμένη χειρουργική ομάδα, επιτυγχάνεται το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Θα ήθελα να τονίσω ότι ιδιαιτέρως εδώ στο χώρο της Καστοριάς έχω την τιμή και τη χαρά να συνεργάζομαι με έναν εξαιρετικό γενικό χειρουργό τον κ. Παναγιώτη Τσαούση και θεωρώ ότι είστε τυχεροί που ένας τόσο άρτια καταρτισμένος επιστήμονας δρα επιστημονικά στην περιοχή σας.

Μπορεί η αποκατάσταση να γίνει άμεσα ή θα πρέπει να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα;
Στις περισσότερες περιπτώσεις η αποκατάσταση μπορεί και πρέπει να γίνεται σε πρώτο χρόνο δηλαδή μετά το πέρας της μαστεκτομής από το χειρουργό μαστού να αναλαμβάνει την αποκατάσταση ο πλαστικός χειρουργός.  Σε κάποιες λίγες περιπτώσεις ενδείκνυται η αποκατάσταση να ξεκινήσει αρκετούς μήνες μετά το πέρας της ακτινοβολίας, αν αυτή υπάρξει ή αν αυτή είναι αναγκαία.

Το κόστος της αποκατάστασης είναι υψηλό;

Η συνέχεια της συνέντευξης στο inkastoria.gr

 

dimitris_oikonomou-199x300

Ποιος είναι ο Δημήτρης Οικονόμου 

O Δρ Δημήτριος Οικονόμου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης Αnatolia College και αριστούχος απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. το 2002.

Διετέλεσε για δύο χρόνια άμισθος επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Ιστολογίας-Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής, του Α.Π.Θ. με αντικείμενο την διενέργεια πειραματικών μελετών σε κυτταροκαλλιέργειες με σκοπό τη μελέτη της επούλωσης των τραυμάτων.

Το 2004 ολοκλήρωσε την 12μηνη υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών Χαλκιδικής αντιμετωπίζοντας πληθώρα χειρουργικών και παθολογικών περιστατικών σε ένα από τα πιο πολυάσχολα σε επισκεψιμότητα Κέντρα Υγείας της Ελλάδος.

Το 2005 ξεκίνησε την ειδικότητά του στη Γενική Χειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος».

Το 2007 μετέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο και ολοκλήρωσε 3 χρόνια συνεχούς εκπαίδευσης στην Πλαστική Χειρουργική και στη Χειρουργική Μαστού. Διδάχθηκε και δούλεψε δίπλα σε διεθνώς καταξιωμένους πλαστικούς χειρουργούς όπως οι Umraz Khan και Nigel Mercer στο Frenchay Hospital του Bristol (μικροχειρουργική, τραύμα κάτω άκρου, κρανιοπροσωπική χειρουργική, παιδιατρική πλαστική χειρουργική) και οι Guy Sterne και Fazel Fatah στο City Hospital του Birmingham (χειρουργική μαστού, αισθητική πλαστική χειρουργική)

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα και ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα ολοκλήρωσε τη Διδακτορική του Διατριβή με θέμα «Η μελέτη της επούλωσης του τραύματος σε σχέση με τα μόρια του εξωκυττάριου χώρου. Πειραματική μελέτη.» και ορκίστηκε με το βαθμό Άριστα, Διδάκτορας του Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Από το 2010 μέχρι το 2014, ο Δρ Οικονόμου συνεργάζεται με την καταξιωμένη Πλαστικό Επανορθωτικό Χειρουργό Δρ Αθηνά Γιαννοπούλου, στο Κέντρο Πλαστικής Χειρουργικής GA Plastic Surgery, ως Fellow in Breast & Aesthetic Surgery, πραγματοποιώντας μαζί της πολυάριθμες επεμβάσεις επανορθωτικής και αισθητικής χειρουργικής.

Το 2012-2014 ο Δρ. Οικονόμου, ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στην Πλαστική Χειρουργική, στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής, Εγκαυμάτων και Χειρουργικής Άκρας Χειρός στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου».

Από το 2015 ο Δρ Δημήτριος Οικονόμου συνεργάζεται ως ειδικός Πλαστικός Επανορθωτικός Χειρουργός με την Δρ Αθηνά Γιαννοπούλου, στο Κέντρο Πλαστικής Χειρουργικής GA Plastic Surgery αντιμετωπίζοντας καθημερινά περιστατικά από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

Κοινή τους φιλοσοφία και στάση αποτελεί η παροχή ιατρικής φροντίδας ύψιστης ποιότητας, η εφαρμογή των πιο σύγχρονων μεθόδων της πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής, πάντα με σεβασμό, ειλικρίνεια, εχεμύθεια και αίσθηση του μέτρου.

Ο Δρ Δημήτριος Οικονόμου είναι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και διετέλεσε για 3 χρόνια εκπρόσωπος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου για τον Καρκίνο του Μαστού «ΑΕΛΙΑ» συνδιοργανώνοντας πληθώρα εκδηλώσεων σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας

Ο Δρ Δημήτριος Οικονόμου είναι παντρεμένος και πατέρας 2 κοριτσιών. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με το πιάνο, την ηλεκτρονική σύνθεση μουσικής, την αρχιτεκτονική και το τένις

 

inkastoria.gr

 

 

 

 

 

περισσότερα
Back to top button