Του Λεωνίδα Πουλιόπουλου
Η φράση προέρχεται από τον Σιμωνίδη (ἀνάγκᾳ δ᾿ οὐδὲ θεοὶ μάχονται, Σιμωνίδης 139) και μεταφράζεται ως εξής: “Στην ανάγκη ακόμα και οι θεοί υποχωρούν”.
Εμείς στην περίπτωσή μας θα το μεταφράσουμε ή θα το ερμηνεύσουμε ως εξής: Στην ανάγκη ο άνθρωπος μπορεί να κάνει τα ακατόρθωτα κατορθωτά και είναι τόσο δυνατή η δύναμη και η θέλησή του που ακόμη αλληγορικά μπορούμε να πούμε ότι και οι θεοί ή ο θεός πείθεται να βοηθήσει τον άνθρωπο.
Κάποτε η πλειοψηφία των γουναράδων επειδή υπήρχαν πολλές δουλειές δεν ρίσκαραν ή δεν συμμετείχαν δυναμικά στον θεσμό της έκθεσης. Σήμερα που οι αγορές στέρεψαν και ο πελάτης δεν σε ψάχνει αλλά τον ψάχνεις, η έκθεση είναι σχεδόν η μόνη διέξοδος να έρθει ο γουναράς σε επαφή ή να αλιεύσει πελάτες. Η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς για να αποκτήσει την αίγλη και τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν σήμερα, πέρασε από πολλές μπόρες και τρικυμίες και γι’ αυτό αξίζουν διαχρονικά όλοι συγχαρητήρια και όχι μόνο οι γουναράδες.
Η Καστοριανοί και κυρίως οι γουνοποιοί, εάν είχαν άλλη νοοτροπία, σήμερα θα είχαν δική τους δημοπρασία, μεταφορική εταιρία, δική τους τράπεζα, δικά τους τουριστικά γραφεία δικό τους ασφαλιστικό φορέα κλπ., όπως σήμερα ο Σ.Γ.Κ.(Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς) έχει δικό του εκθεσιακό κέντρο. Φαντάζετε κανείς τι εκμετάλλευση θα υπήρχε, εάν το εκθεσιακό αυτό κέντρο ήταν σε χέρια μεσαζόντων; Ας το αναλογιστούν αυτό οι γουνοποιοί και ας το στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις.
Όλα τα προαναφερθέντα κάποτε συζητήθηκαν και επιχειρήθηκαν (π.χ. ΕΔΗΚΑ. αε, Εκθετήριο Δημοπρατήριο, Συνεταιριστική Τράπεζα, Δελφοί, ΕΔΗΚΑ Travel, κλπ) αλλά δυστυχώς απέτυχαν, είτε εν τη γενέσει τους είτε πολύ αργότερα. Έτσι η κίνηση του Σ.Γ.Κ. παραμένει η μόνη σοβαρή συλλογική προσπάθεια η οποία εάν στηριχτεί από την πολιτεία τους φορείς και κυρίως του γουνοποιούς θα κρατήσει τον κλάδο όρθιο μέχρις ότου έρθουν καλύτερες μέρες.
Το είπαμε και το επαναλαμβάνουμε συνεχώς. Η Καστοριά δεν είναι πλέον απομονωμένη οι εκδηλώσεις δεν πρέπει να γίνονται εκτός Καστοριάς. Καμιά δραστηριότητα που γίνεται εκτός Καστοριάς δεν θα πρέπει να στηρίζεται από τους τοπικούς φορείς. Δεν είναι θέμα σοβινισμού αυτό που υποστηρίζουμε, αλλά η πέτρα είναι βαριά στον τόπο της και η Καστοριά και η γουνοποϊία δεν έχει την πολυτέλεια να αιμορραγεί και να διασκορπά τον μόχθο και τον ιδρώτα των εργαζομένων και των βιοτεχνών σε μεσάζοντες και δραστηριότητες εκτός Δυτικής Μακεδονίας.
Από την γουνοποιία πέρασαν δισεκατομμύρια, δυστυχώς όμως τα χρήματα αυτά εξανεμίσθηκαν, χάθηκαν, διότι η νοοτροπία ήταν τέτοια, που σχεδόν κανείς δεν εμπιστευόταν τον άλλον και έτσι οι περισσότερες συλλογικές προσπάθειες απέτυχαν ή αλώθηκαν από καιροσκόπους διότι οι έντιμοι δεν είχαν θράσος και δεν μπορούσαν να επιβιώσουν. Ας ελπίσουμε ότι η νέοι επιχειρηματίες θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους όλα αυτά που συνέβησαν στο παρελθόν και θα ομονοήσουν στις λίγες αλλά βασικές συλλογικές προσπάθειες και θα συνεργαστούν μεταξύ τους καθότι εν τη ενώσει η ισχύς.
Το παράδειγμα της αποτυχίας μιας ακόμη συλλογικής προσπάθειας όπως αυτή της αξιοποίησης του μονίμου εκθετηρίου, κυρίως από τον φορέα διαχείρισής του, ας μας παραδειγματίσει ούτως ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Ο Σ.Γ.Κ. έχει ακόμη τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του, αρκεί να στηριχθεί και να αναπτύξει τεχνοκρατικές και επικοινωνιακές δράσεις που θα πείσουν τον καταναλωτή να επισκεφτεί αυτόν τον όμορφο τόπο. Φυσικά στον προσπάθεια αυτή θα πρέπει να βοηθήσει τα μέγιστα και η τοπική αυτοδιοίκηση παντιοτρόπως. Οι δε γουναράδες να αξιοποιήσουν και να επενδύσουν στο επιστημονικό και τεχνοκρατικό δυναμικό που υπάρχει στον τόπο μας, τόσο εντός όσο και εκτός ακαδημαϊκής κοινότητας. Η επένδυση στην γνώση μπορεί να μην φέρει άμεσα κέρδη, δημιουργεί όμως την ιδανική προϋπόθεση για μακροπρόθεσμα και μακροβιότερα κέρδη σε κάθε επιχείρηση.
Επομένως αφού << πενία τέχνας κατεργάζεται>> όπως είπε ο Θεόκριτος, οδηγεί η ανάγκη αυτή σε νέες δραστηριότητες, αναγκάζοντας ακόμη και τους θεούς, κατά τους αρχαίους Έλληνες, να πεισθούν να βοηθήσουν.
Καλή επιτυχία λοιπόν στους γουναράδες και γρήγορη ανάκαμψη του κλάδου.