Επιλέγοντας φρέσκα λαχανικά που είναι στην εποχή τους, από τη μία καταναλώνουμε τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και από την άλλη δεν προσλαμβάνουμε τις χημικές ουσίες τις οποίες τα τρόφιμα αυτά ενδέχεται να περιέχουν, λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας, με καθαρά προ-οξειδωτικό χαρακτήρα όπως χημικά, φυτοφάρμακα και ορμόνες.
Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλεύεστε πάντα τον κατάλογο της εποχιακής διαθεσιμότητας των φρέσκων λαχανικών.
Λαχανικά φρέσκα. Ποια η κατάλληλη εποχή τους ανά μήνα
Αντίδια, βρούβες, καρότα, σπαράγγια, σπανάκια,ραπανάκια, παντζάρια, λάχανα, μαϊντανοί, κρεμμύδια, κουνουπίδια, πιπεριές, πράσα, σέλινο, τσουκνίδες, μαρούλια, καρότα, κολοκύθες, μανιτάρια, μαραθόριζες,μπρόκολα, ραδίκια, ρέβες, σέσκουλα, αγκινάρες, πατάτες, γλυκοπατάτες, κουκιά, δυόσμοι
Αντίδια, βρούβες, καρότα, σπαράγγια, σπανάκια,ραπανάκια, παντζάρια, λάχανα, μαϊντανοί, κρεμμύδια, κουνουπίδια, πιπεριές, πράσα, σέλινο, τσουκνίδες, μαρούλια, καρότα, κολοκύθες, μανιτάρια, μαραθόριζες,μπρόκολα, ραδίκια, ρέβες, σέσκουλα, αγκινάρες, πατάτες, γλυκοπατάτες, κουκιά, δυόσμοι, αρακάς
Λάπαθα, αντίδια, βρούβες, καρότα, κουνουπίδια,κρεμμύδια, κολοκύθες, μανιτάρια, μαραθόριζες, σπανάκια, ρέβες, ραπανάκια, παντζάρια, λάχανα, μαϊντανοί, σπαράγγια, σέσκουλα, σέλινο, μπρόκολα, κουνουπίδια, πιπεριές, ραδίκια, μαρούλια, αρακάς, πατάτες, γλυκοπατάτες, αγκινάρες, δυόσμοι, πράσα, χόρτα άγρια
Λάπαθα, αντίδια, κάρδαμα, βρούβες, καρότα, κουνουπίδια, κρεμμύδια, κολοκύθες, μανιτάρια, μαραθόριζες, σπανάκια, ραπανάκια, παντζάρια, λάχανα, μαϊντανοί, σπαράγγια, σέσκουλα, σέλινο, μπρόκολα, κουνουπίδια, πιπεριές, μαρούλια, αρακάς, πατάτες, γλυκοπατάτες, αγκινάρες, δυόσμοι, πράσα, χόρτα άγρια, ρόκες άγριες, ρέβες, ραδίκια
Αγκινάρες, αντίδια, κάρδαμα, βρούβες, καρότα, κουνουπίδια, κρεμμύδια, λάχανα, μανιτάρια, μαραθόριζες, μαρούλια, μπρόκολα, ντομάτες (πρώιμες), πράσα,ραπανάκια, ρόκες, σέλινα, σχοινόπρασα, μαϊντανοί,παντζάρια, πικραλίδες, ραδίκια, ραπανάκια, ρέβες, σέσκουλα, σπανάκια
Αγγουράκια, αγκινάρες, αρακάδες, βλίτα, βρούβες, γλιστρίδες, καρότα, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, λάπαθα, λάχανα, μανιτάρια, μαρούλια, μπρόκολα, ντομάτες,παντζάρια, πικραλίδες, πιπεριές, ραδίκια, ραπανάκια, ρέβες, ρόκες, σέλινα, σπανάκια, σπαράγγια, φασολάκια, κάππαρες, κάρδαμα, βλίτα, δυόσμοι, μαϊντανοί, σέσκουλα
Αγγουράκια, αγκινάρες, αρακάδες, βλίτα, βρούβες, γλιστρίδες, καρότα, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, λάπαθα, λάχανα, μανιτάρια, μαρούλια, μπρόκολα, ντομάτες, παντζάρια, πικραλίδες, πιπεριές, ραδίκια, ραπανάκια, ρέβες, ρόκες, σέλινα, σπανάκια, σπαράγγια, φασολάκια, κάππαρες, κάρδαμα, βλίτα, δυόσμοι, μαϊντανοί, σέσκουλα, μελιτζάνες, μπάμιες
Αγγουράκια, αντίδια, αρακάδες, βλίτα, γλιστρίδες, κάπαρες, καρότα, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, λάχανα, μαϊντανοί, μαρούλια, μελιτζάνες, μπάμιες, ντομάτες,παντζάρια, πικραλίδες, πιπεριές, πρασόριζες, ραπανάκια, ρέβες, ρόκες, σέλινα, σέσκουλα, σπαράγγια, φασολάκια, μπάμιες
Αγγουράκια, αντίδια, αρακάδες, βλίτα, γλιστρίδες, κάπαρες, καρότα, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, λάχανα, μαϊντανοί, μαρούλια, μελιτζάνες, μπάμιες, παντζάρια, πικραλίδες, πιπεριές, πρασόριζες, ραπανάκια, ρέβες, ρόκες, σέλινα, σέσκουλα, σπαράγγια, φασολάκια, μπάμιες
Αγγουράκια, αντίδια, αρμύρες, βρούβες, γλιστρίδες, καρότα, κολοκυθάκια, κουνουπίδια, κρεμμύδια, λάχανα, μαϊντανοί, μανιτάρια, μαρούλια, μελιτζάνες, μπάμιες,μπρόκολα, παντζάρια, πατάτες, πιπεριές, πρασόριζες, σκόρδα, φασολάκια, στρύχνοι, σπαράγγια, σπανάκια, σέλινα, ρόκες, ραπανάκια, γλυκοπατάτες, σέσκουλα
Αντίδια, βρούβες, γλιστρίδες, καρότα, κολοκύθες, κουνουπίδια, κρεμμύδια, λάχανα, μαιντανοί, μανιτάρια, μαραθόριζες, μαρούλια, μελιτζάνες, μπρόκολα, παντζάρια, πιπεριές, πράσα, ραδίκια, ραπανάκια, ρέβες, ρόκες, σέλινα, φασολάκια, σπανάκια
Αντίδια, βρούβες, γλιστρίδες, καρότα, κολοκύθες, κουνουπίδια, κρεμμύδια, λάχανα, μαιντανοί, μανιτάρια, μαραθόριζες, μαρούλια, μελιτζάνες, μπρόκολα, παντζάρια, πιπεριές, πράσα, ραδίκια, ραπανάκια, ρέβες, ρόκες, σέλινα, φασολάκια, σπανάκια, τσουκνίδες
Τα φρούτα
Τα φρούτα, όπως και τα λαχανικά, που βρίσκονται στην ίδια διατροφική κατηγορία, είναι σημαντικά για την υγεία του ανθρώπου, καθώς περιέχουν πολλές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία (μέταλλα και ιχνοστοιχεία).
Για παράδειγμα, το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη και αν δεν καταναλώνεται συχνά μπορεί να προκληθεί η ασθένεια σκορβούτο.
Φρούτα και λαχανικά. Χρήσιμες συμβουλές – Tips
- Οι μπανάνες, ο ανανάς, το μάνγκο, το αβοκάντο και άλλα τροπικά φρούτα τα βρίσκουμε στην αγορά όλο το χρόνο.
- Πολλά φρούτα και λαχανικά Ελληνικής προέλευσης τοποθετούνται σε ψυγεία και τα βρίσκουμε στην αγορά όλο το χρόνο.
- Κατεβάστε το αρχείο εποχικότητας φρούτων-λαχανικών από εδώ.