«Νόμος Κατσέλη» για ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών και ελεύθερων επαγγελματιών σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους. Εξωδικαστικός μηχανισμός για ρυθμίσεις-εξπρές επιχειρηματικών χρεών σε Δημόσιο, τράπεζες, προμηθευτές και εργαζομένους
Με μια εγκύκλιο κι ένα νέο θεσμικό πλαίσιο η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει τα όποια νομικά κενά για την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς νοικοκυριών, εμπόρων και επιχειρηματιών.
Προϋπόθεση είναι οι οφειλέτες είτε να βρίσκονται σε μόνιμη οικονομική αδυναμία είτε να είναι συνεργάσιμοι στις ρυθμίσεις των χρεών τους προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Πιο συγκεκριμένα, με εγκύκλιο που ετοιμάζονται να εκδώσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας δεν θα βγαίνει στο «σφυρί» για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης η πρώτη και μοναδική στέγη οικογενειών, ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων που δεν έχουν πτωχευτική ιδιότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», με την προαναφερόμενη παρέμβαση ουσιαστικά θα διευκρινίζεται ότι μέσω του αναθεωρημένου νόμου Κατσέλη -γνωστός και ως νόμος Σταθάκη- δικαίωμα εξαίρεσης της κύριας κατοικίας από την εκποίηση περιουσιακών τους στοιχείων για τη διευθέτηση οφειλών τους προς το Δημόσιο θα έχουν φυσικά πρόσωπα, ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι που δεν έχουν πτωχευτική ιδιότητα. Οι προαναφερόμενοι οφειλέτες θα μπορούν προσφεύγοντας στα ειρηνοδικεία και με τη διαδικασία του νόμου 4354/2015 να διασώζουν την κύρια κατοικία τους ακόμη κι αν έχουν χρέη μόνο προς το Δημόσιο.
Ο νόμος
Υπενθυμίζεται ότι ο προαναφερόμενος νόμος επέκτεινε τη διευθέτηση των οφειλών όχι μόνο προς τις τράπεζες αλλά και προς τις εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους. Ωστόσο, επειδή, φαίνεται να υπάρχει παρερμηνεία, δηλαδή να θεωρείται ότι ο οφειλέτης πρέπει να έχει χρέη είτε μόνο προς τις τράπεζες είτε και προς αυτές και το Δημόσιο, θα εκδοθεί η προαναφερόμενη εγκύκλιος των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας. Βέβαια, οι οφειλέτες προς το Δημόσιο για να σώζουν την κύρια κατοικία τους από τους πλειστηριασμούς θα πρέπει να βρίσκονται σε μόνιμη οικονομική αδυναμία αλλά και να πληρούν τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία κλιμακώνονται ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και την αξία της στέγης τους.
Αίσθηση προκάλεσαν οι προειδοποιήσεις από συμβολαιογραφικής πλευράς ότι υπάρχει μεγάλη προετοιμασία για να γενικευθεί ο πλειστηριασμός ακινήτων, καθώς και η επισήμανση ότι οι θεσμοί θέλουν από τις αρχές του 2018 να φύγουν οι συμβολαιογράφοι και οι πλειστηριασμοί να γίνονται όχι με τον αντικειμενικό νομικό έλεγχό τους, αλλά από εταιρείες πλειστηριασμών.
Οι συμβολαιογράφοι κάλεσαν την Πολιτεία να νομοθετήσει, ξεκαθαρίζοντας το νομικό πεδίο για την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας, τονίζοντας ότι ο αναμορφωμένος «νόμος Κατσέλη» παρέχει ικανό νομικό οπλοστάσιο, ενώ έχουν δημιουργηθεί και καταστάσεις που απαιτούν νέα ρύθμιση.
Επισήμαναν ότι οι διατάξεις του νόμου δεν προστατεύουν την πρώτη κατοικία και απέναντι στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ., με συνέπεια να επισπεύδονται συνήθως πλειστηριασμοί από κρατικούς φορείς και οι τράπεζες να «κολλάνε» σε αυτές τις περιπτώσεις για να εισπράξουν και αυτές, καθώς μέχρι τώρα είναι αρκετά προσεκτικές και συνήθως δεν πρωτοστατούν στην κίνηση διαδικασιών πλειστηριασμών.
Το νομικό πλαίσιο
Εκτός από την αναγκαία νομοθετική ρύθμιση για προστασία της πρώτης και μοναδικής κατοικίας και απέναντι στους κρατικούς φορείς οι συμβολαιογράφοι εξήγησαν ότι εάν δεν ξεκαθαριστεί το νομικό πλαίσιο δεν θα είναι εύκολη και η πώληση δανείων σε επενδυτές (ξένα funds κ.λπ.), ενώ εξήγησαν ότι η εκκρεμότητα δεκάδων χιλιάδων διαταγών πληρωμής (40.000 είχαν εκδοθεί στην Αθήνα μέχρι το καλοκαίρι) μπορεί να οδηγήσει σε ικανοποίησή τους και μέσω ακινήτων, γεγονός που θα οξύνει το πρόβλημα το αμέσως επόμενο διάστημα.
Τόνισαν επίσης ότι από τους πλειστηριασμούς που ξεκινούν, το 80% δεν υλοποιείται ελλείψει πλειοδότη, ενώ πρόσθεσαν ότι κατά την τελευταία πενταετία της κρίσης τα λεγόμενα «κοράκια» έχουν εξαφανιστεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εμφανιστούν ξανά εάν «μυρίσουν αίμα».
Παρεμβαίνοντας οι εκπρόσωποι της ΛΑΕ Δημήτρης Στρατούλης και Δημήτρης Σαραφιάνος τόνισαν ότι δεν προστατεύεται αποτελεσματικά η λαϊκή περιουσία επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, αγροτών, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται «μια βαθιά Σεισάχθεια», ότι ο αναθεωρημένος «νόμος Κατσέλη» δεν καλύπτει πολλούς (π.χ. εμπόρους, πολίτες που δεν αντέχουν οικονομικά να προσφύγουν, όσους έκαναν ρύθμιση αλλά αδυνατούν στην πορεία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους), επικρίνοντας και τον τρόπο υπολογισμού με την εμπορική αξία.
Μαζί με εκπροσώπους του κινήματος «Δεν πληρώνω» γνωστοποίησαν ότι για χθες υπήρχαν πλειστηριασμοί δύο πρώτων κατοικιών στην Αθήνα με επίσπευση των τραπεζών και την άλλη εβδομάδα άλλων 19 κατοικιών με επίσπευση από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και τράπεζες για διαμερίσματα ακόμα και 52 τ.μ. με πρώτη προσφορά 11.300 ευρώ, άλλα με πρώτη προσφορά 36.000 ευρώ και άλλα με πρώτη προσφορά 122.000 ευρώ, ενώ τόνισαν ότι κάθε Τετάρτη θα βρίσκονται στα Ειρηνοδικεία ασκώντας αφόρητη πίεση στην κυβέρνηση για να αποτραπούν πλειστηριασμοί.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ