Υλικά συνταγής
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 2 αυγά
- 4 φέτες ψωμί μπαγιάτικο μουσκεμένο σε νερό ή γάλα
- λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 200 γρ. φορμαέλα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας
- αλάτι, πιπέρι
- λίγο βούτυρο
- ψωμάκι για το σερβίρισμα
- Για τη σάλτσα μπεαρνέζ
- 1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό
- 1/2 φλιτζάνι ξίδι με εστραγκόν
- 2 κουταλιές κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 κουταλιές εστραγκόν, φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 2 μεγάλα αυγά, τους κρόκους μόνο
- 200 γρ. βούτυρο λιωμένο
- πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Στραγγίζετε το ψωμί καλά, στύβοντάς το με τα χέρια σας. Ανακατεύετε τον κιμά με το ψωμί και το κρεμμύδι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Προσθέτετε τα αυγά, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και ζυμώνετε.
- Αφήνετε το μείγμα του κιμά για μισή ώρα στο ψυγείο. Κόβετε τη φορμαέλα σε 12 φέτες. Πλάθετε τον κιμά σε 12 μπιφτέκια και τα ψήνετε στο γκριλ 20’, μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα ως εξής: Σιγοβράζετε το κρασί, το ξίδι, τα κρεμμυδάκια και το εστραγκόν σε βαρύ τηγάνι, μέχρι να μειωθεί ο όγκος του υγρού περίπου στις 5 κουταλιές. Αφήνετε το μείγμα να γίνει χλιαρό, στη συνέχεια προσθέτετε έναν έναν τους κρόκους και ανακατεύετε καλά. Ξαναβάζετε τη σάλτσα στη φωτιά (σιγανή ή μπεν μαρί) και ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να δέσει ελαφρά. Αποσύρετε και προσθέτετε το βούτυρο σε μικρές ποσότητες ανακατεύοντας πάντα. Προσθέτετε στο τέλος φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Σε κάθε πιάτο βάζετε 2 κομμάτια ψωμί, από πάνω 2 φετάκια φορμαέλα ή άλλο τυρί, στη συνέχεια από 2 μπιφτεκάκια και περιχύνετε με σάλτσα μπεαρνέζ.