Καλό να το έχετε υπόψη: το ουίσκι προκαλεί χειρότερο χανγκόβερ από τη βότκα.Γενικώς, τα πιο σκουρόχρωμα οινοπνευματώδη θα σας ταλαιπωρήσουν την επομένη περισσότερο από ό,τι τα πιο ανοιχτόχρωμα, το κόκκινο κρασί περισσότερο από ό,τι το λευκό.
Ωστόσο, είτε το οινοπνευματώδες που ήπιατε είναι ανοιχτόχρωμο είτε σκουρόχρωμο, οι επιδόσεις σας την επομένη στη δουλειά θα είναι εξίσου κακές.
Αυτό διαπίστωσαν Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν- και μπορεί να οφείλεται σε χημικά μόρια που αποκαλούνται συγγενή (ακετόνη, ακεταλδεΰδη, μεθανόλη, τανίνες κ.ά.) και είναι πολύ περισσότερα στο ουίσκι από ό,τι στη βότκα και στα σκουρόχρωμα ποτά από ό,τι στα ανοιχτόχρωμα.
Το μπέρμπον, αμερικανικό ουίσκι από καλαμπόκι, βρέθηκε ότι έχει 37 φορές περισσότερα από όσα η βότκα. Αυτά τα βλαβερά χημικά παραπροϊόντα είναι μέρος της αιτίας για την οποία οι άνθρωποι αισθάνονται άρρωστοι έπειτα από μεγάλη κατανάλωση οινοπνευματωδών.
Μην παίρνετε όμως θάρρος: οι Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι αν πιείτε όλη τη νύχτα βότκα αντί για ουίσκι ή λευκό κρασί αντί για κόκκινο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχετε καλύτερη απόδοση το επόμενο πρωί στη δουλειά. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Αlcoholism: Clinical and Εxperimental Research».
Ίδια απόδοση
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Νταμάρις Ρόζεναου που ηγήθηκε της έρευνας στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, «ενώ το αλκοόλ είναι από μόνο του αρκετό για να κάνει πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται την επομένη άρρωστοι, αυτές οι τοξικές χημικές ουσίες μπορούν να επιτείνουν τις αρνητικές συνέπειες καθώς το σώμα μας αντιδρά σε αυτές».
Ωστόσο, «ενώ οι άνθρωποι που ήπιαν μπέρμπον αισθάνονταν χειρότερα, δεν παρουσίασαν χειρότερη απόδοση στη δουλειά τους σε σχέση με αυτούς που ήπιαν βότκα- η απόδοση όλων ήταν εξίσου κακή».
Η έρευνα
Στην έρευνα συμμετείχαν 95 άνδρες και γυναίκες που ήταν υγιείς πότες. Ήπιαν μπέρμπον ή βότκα μέχρι να φτάσουν στο ίδιο σημείο μέθης και το επόμενο πρωί ελέγχθηκαν για τον χρόνο αντίδρασής τους και πώς αισθάνονται. Το ίδιο συνέβη και την επομένη, αφού άλλαξαν ποτά.
«Το μπέρμπον έκανε τους ανθρώπους να αισθάνονται χειρότερα απ΄ ό,τι η βότκα», λέει η δρ. Ρόζεναου. «Το αλκοόλ έκανε τους ανθρώπους να τα καταφέρνουν χειρότερα όταν χρειαζόταν να επιδείξουν προσοχή για μια χρονική περίοδο κάνοντας γρήγορες ακριβείς επιλογές, αλλά δεν τα κατάφερναν χειρότερα μετά το μπέρμπτον απ΄ ό,τι μετά τη βότκα. Γι αυτό, ενώ οι άνθρωποι αισθάνονται χειρότερα, δεν λειτουργούν χειρότερα μετά το μπέρμπον, απ΄ ό,τι μετά τη βότκα».
Η καθηγήτρια Ρόζεναου υπογράμμισε πως οι άνθρωποι που έχουν χανγκόβερ οδηγούν χειρότερα, αλλά δεν το καταλαβαίνουν.
Πηγή: tanea.gr