Ελλάδα

Φτιάχνουμε σπετζοφάι πηλιορείτικο

spetzofai-pittas_ee83f51f7456a2550d4afa48f2a1e882Ο υπέρτατος κρασομεζές είναι και από τους πλέον χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της παραδοσιακής κουζίνας του Πηλίου. Ο Γιώργος Πίττας μας δίνει τη συνταγή και μας εξηγεί πώς προέκυψε το όνομά του.

Tο πιo χαρακτηριστικό έδεσμα του Πηλίου φτιάχνεται από ντόπια λουκάνικα (από μείγμα μοσχαρίσιου, γίδινου και χοιρινού κρέατος), πιπεριές, και ντομάτα. Η γεύση του, από λίγο έως πολύ πικάντικη (ο βαθμός εξαρτάται από την καυστικότητα της πιπεριάς που χρησιμοπούμε). Το όνομά του το πήρε από τη σπέντζα, που στο πηλιορείτικο ιδίωμα σημαίνει ακριβώς αυτό: «καυτερή πιπεριά». Σ’ άλλες περιοχές της Ελλάδας χρησιμοποιείται κι η λέξη σπέτσιαι, προερχόμενη από το ιταλικό spezie (που σημαίνει «μπαχαρικά»). Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, από το κοντινό νησί της Σκιάθου, στο διήγημα «Ρόδινα ακρογιάλια» αναφέρει τις πιπεριές ως σπέντζες.

Συνταγή για Πηλιορείτικο Σπεντζοφάι

Υλικά • 1 κιλό πηλιορείτικα λουκάνικα (ή άλλο χωριάτικο λουκάνικο) • 1,5 κιλό ντομάτες για φαγητό (περασμένες στον τρίφτη) • 1 κιλό πιπεριές κέρατο πράσινες • 250 γραμμάρια ελαιόλαδο

Εκτέλεση Κόβουμε το λουκάνικο διαγώνια σε χονδρές ροδέλες και ανοίγουμε τις πιπεριές στη μέση, αφαιρώντας τα σπόρια και το κοτσάνι. Σε λίγο ελαιόλαδο τηγανίζουμε πρώτα ελαφριά για 5΄ το λουκάνικο και μετά βγάζοντας το, για άλλο τόσο χρόνο τις πιπεριές. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 10΄ την τριμμένη ντομάτα και λίγο πριν δέσει η σάλτσα (αν ξυνίζει προσθέστε μισό κουταλάκι ζάχαρη) προσθέτουμε μισή κούπα λάδι, το λουκάνικο και προς το τέλος τις πιπεριές. Σιγοβράζουν αυτά για 15′ και στο τέλος ρίχνουμε το αλατοπίπερο.

Αυτά είναι τα βασικά υλικά, αλλά πλέον συνήθως προσθέτουμε και κρεμμύδια. Δείτε περισσότερα εδώ.

ΠΗΓΗ: greekgastronomyguide.gr

icookgreek.com

περισσότερα
Back to top button