Υλικά συνταγής
- μανιτάρια πορτομπέλο (ή οποιαδήποτε μεγάλα): 18 καθαρισμένα
- ρύζι καρολίνα: 100 γρ.
- σπανάκι: 1/2 κιλό
- ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
- κρεμμυδάκια φρέσκα: 2 ψιλοκομμένα
- κρεμμύδι ξερό: 1 ψιλοκομμένο
- σκόρδο: 2 σκελίδες, κομμένες σε φετάκια
- άνηθος: 1 ματσάκι, ψιλοκομμένος
- κεφαλογραβιέρα: 150 γρ. τριμμένη
- λεμόνι: 1/2, ο χυμός
- αλάτι: όσο θέλετε
- πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
- ρόκα και ντοματίνια: για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Αφαιρείτε τα πόδια από τα μανιτάρια για να δημιουργηθεί χώρος για τη γέμιση. Πλένετε καλά το σπανάκι, το καθαρίζετε και το ψιλοκόβετε. Μέσα σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε για 3’ – 4’. Ρίχνετε κατόπιν το σπανάκι και τον άνηθο και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 1’ – 2’.
- Περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού, το υπόλοιπο λάδι και 1 φλιτζάνι νερό και αφήνετε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 40’. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, αλατοπιπερώνετε το σπανακόρυζο. Αποσύρετε το σπανακόρυζο από τη φωτιά και μόλις κρυώσει, προσθέτετε το τριμμένο τυρί.
- Γεμίζετε τα μανιτάρια με το σπανακόρυζο, τα τοποθετείτε σε ταψί αλειμμένο με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνετε για 6’ -7’ σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο. Τα σερβίρετε ζεστά, γαρνίροντας με ρόκα και ντοματίνια.
Mix & Match
Αναζητήσετε ένα λευκό κρασί από Μαλαγουζιά. Λίγο τα μοσχάτα της αρώματα, λίγο τα άνθη, τα φρούτα κι η πράσινη πιπεριά που συνήθως αναδίδονται από το ποτήρι, θα αναδείξουν το πιάτο μας, φτιάχνοντας έναν αρμονικό συνδυασμό με τα ζουμερά μανιτάρια και την αρωματική τους γέμιση.