Μερικοί το βλέπουν σαν αντικείμενο του πόθου. Έχουν ήδη παραγγείλει το τελευταίο smartphone κι είναι ικανοί να σταθούν ώρες στην ουρά για να το αποκτήσουν πρώτοι. Ή σαν status symbol.
Κάποιοι το βλέπουν απλώς ως ένα απαραίτητο gadget για επικοινωνία–ψυχαγωγία–ενημέρωση… Άλλοι βέβαια το βλέπουν εντελώς διαφορετικά: ως εργαλείο διαπόμπευσης.
Περιστατικό πρώτο: Το κινητό της εμπάθειας
Πριν από δεκαπέντε μέρες, η 31χρονη Τιτσιάνα Καντόνε έκανε όλη την Ιταλία να κλάψει με την αυτοκτονία της. Η κοπέλα είχε κάνει το λάθος να επιτρέψει στον αρραβωνιαστικό της να τραβήξει με το κινητό του, ένα sex tape. Η σχέση χάλασε, ο αγαπημένος έγινε εχθρός και το sex tape έγινε viral σε όλα τα social media. Προφανώς, κάποιος το διοχέτευσε στο διαδίκτυο [ποιος άραγε;]. Η κοπέλα διαπομπεύθηκε σε όλη τη χώρα. Παραιτήθηκε από τη δουλειά της, προσπάθησε να αλλάξει όνομα και τόπο διαμονής, τελικά δεν άντεξε τον διασυρμό και απαγχονίστηκε με ένα μαντήλι. Η Ιταλία που έκανε χαβαλέ με φράσεις της Τιτσιάνα από το sex tape, βυθίστηκε στο πένθος.
Το μέσον που χρησιμοποιήθηκε για να κρατήσει για πάντα τις προσωπικές στιγμές πάθους και λαγνείας έγινε το ίδιο που διαπόμπευσε την Τιτσιάνα Καντόνε μέχρι θανάτου… Αντί για ικανοποίηση, της έδωσε αφόρητο πόνο και ντροπή και την οδήγησε στην απόφαση να τελειώσει τη ζωή της πριν την ώρα της. Κάπου στράβωσε το πράγμα, ε;
Περιστατικό δεύτερο: Τα κινητά της φρίκης
Οι τέσσερις 17χρονοι που κατηγορούνται για την απαγωγή και τον βιασμό του 16χρονου Πακιστανού στη Μόρια κατέγραφαν στα κινητά τους τις αποτρόπαιες πράξεις τους. Όχι μόνο για να να ξαναβλέπουν όσα ανείπωτα έκαναν εναντίον του «φίλου» τους αλλά κυρίως για να χρησιμοποιούν το video προκειμένου να εκβιάσουν το θύμα κατά βούληση, για να κρατήσει το στόμα του κλειστό και να συνεχίσει να δέχεται κακοποίηση και διαπόμπευση.
Οι τέσσερις απειλούσαν να δείξουν το υλικό σε άλλους συμπατριώτες τους και το πιο φρικτό από όλα, να στείλουν το video στους γονείς και την οικογένεια του θύματος!
Κατά τη διάρκεια του βιασμού, άλλαζαν ρόλους παίζοντας πότε τον βιαστή και πότε τον… «κινηματογραφιστή». Το έγκλημα κατέγραψαν και τα τέσσερα smartphones.
Τα κινητά της φρίκης δεν είναι πλέον κάτι το ασυνήθιστο. Δεν πάει πολύς καιρός που σε μια πόλη της Ιταλίας, το Ρίμινι, οι φίλοι μιας 17χρονης κατέγραψαν τον βιασμό της από έναν 22χρονο στις τουαλέτες ενός μπαρ και το μοιράστηκαν με άλλους στο WhatsApp… Το περασμένο καλοκαίρι στο Χιούστον, ο βιασμός και η δολοφονία της 15χρονης Karen Perez καταγράφηκε στο κινητό του «αγαπημένου» της. Στην Ινδία είναι η καινούργια μπίζνα: ομαδικοί βιασμοί κοριτσιών καταγράφονται με το κινητό και πωλούνται για γελοία ποσά [έως 150 ρουπίες δηλαδή 2 ευρώ].
Τα κινητά των τεσσάρων της Μόριας πάντως, κατασχέθηκαν και βρίσκονται στη διάθεση των αρχών. Οι συνήγοροι υπεράσπισης [που διορίστηκαν αυτεπαγγέλτως], μόλις είδαν μέρος από το υλικό που τράβηξαν οι βιαστές – «κινηματογραφιστές», έφριξαν και παραιτήθηκαν. Μάλλον δεν πρόκειται να ξεχάσουν τις εικόνες αυτές στην υπόλοιπη ζωή τους…
Το μέσον που χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες για να δεχθεί το θύμα διαπόμπευση και εκβιασμό έγινε τελικά η αδιάσειστη απόδειξη των αποτρόπαιων πράξεών τους. Ειρωνία, ε;
Φαίνεται ότι τα έξυπνα κινητά μας είναι πλέον τόσο έξυπνα που δεν βγάζουν μόνο selfies με το πρόσωπό μας αλλά απαθανατίζουν με λεπτομέρεια και τον βαθύτερο εαυτό μας… Ό,τι έχουμε μέσα μας… Μίσος, χυδαιότητα, αγριότητα, εμπάθεια, εκδικητικότητα, βλακεία, αφέλεια, λαγνεία, προστυχιά, κουτοπονηριά, ωραιοπάθεια, αλαζονεία… Όλα καθρεφτίζονται πια μέσα στο smartphone.
Ξανά στο ερώτημα του τίτλου: Κοίτα μέσα στο κινητό σου. Τι βλέπεις;