Καστοριά

Εντυπωσιακές οι δραστηριότητες του 2ου Γυμνασίου Καστοριάς

2ogumnasio

Μεγάλη σειρά από δραστηριότητες έχουν προγραμματιστεί στο του 2ο Γυμνασίο Καστοριάς που θα πραγματοποιηθούν στο σχολείο εντός και εκτός σχολικού ωραρίου

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟY ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017

Στην Καστοριά και στο γραφείο του 2ου Γυμνασίου Καστοριάς σήμερα 15-9-2016, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:00 συνήλθε ο σύλλογος διδασκόντων μετά από πρόσκληση του Διευθυντή κ. Αλέξανδρου Ταμήλια με θέμα τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στο σχολείο εντός και εκτός σχολικού ωραρίου.
Ο σύλλογος των καθηγητών αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση του Διευθυντή
Αποφασίζει
1)Την ένταξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής στο μάθημα της πληροφορικής. Πέρα από το μάθημα της πληροφορικής δημιουργείται ομάδα ρομποτικής. Οι συναντήσεις της ομάδας μπορούν να γίνονται είτε την 7η ώρα του ωρολογίου προγράμματος τις ημέρες Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή όπου η λήξη των μαθημάτων θα γίνεται στις 13:15 είτε το Σάββατο(υπεύθυνος καθηγητής ο κ. Αλέξανδρος Ταμήλιας).
2)Τη δημιουργία ομίλου Μαθηματικών όπου τα παιδιά θα ασχολούνται με γρίφους και σπαζοκεφαλιές. Οι συναντήσεις μπορούν να γίνονται είτε την 7η ώρα του ωρολογίου προγράμματος τις ημέρες Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή όπου η λήξη των μαθημάτων θα γίνεται στις 13:15 είτε το Σάββατο(υπεύθυνος καθηγητής ο κ. Ηλίας Κωνσταντίνου).
3)Την τροποποίηση του προγράμματος «Φιλαναγνωσία και Μνημοσύνη» (πράξη 16,22-3-2016).

Α.Το πρόγραμμα «Φιλαναγνωσία» θα λειτουργεί ως εξής: Κάθε μαθητής υποχρεωτικά θα δανείζεται από τη βιβλιοθήκη που λειτουργεί στο τμήμα του ένα βιβλίο το τετράμηνο. Αφού το διαβάσει θα συμπληρώνει μια φόρμα όπου θα υπάρχουν οι στήλες «Τίτλος Βιβλίου», «Τι μου άρεσε;», «Τι δεν μου άρεσε;», «Απόφθεγμα». Το απόφθεγμα θα γράφεται πέρα από την ελληνική και στις γλώσσες που διδάσκονται οι μαθητές στο σχολείο και στη συνέχεια οι πληροφορίες αυτές θα καταγράφονται σε ηλεκτρονικό αρχείο. Η διαδικασία αυτή θα αντιμετωπίζεται ως διαθεματική εργασία στα μαθήματα της Λογοτεχνίας, Ξένων Γλωσσών και Πληροφορικής και θα δίνει επιπλέον «πόντους» στους μαθητές. Οι μαθητές που δανείζονται σχολικά βοηθήματα τις ασκήσεις που λύνουν θα τις καθαρογράφουν και θα υπάρχουν ως αρχείο σε φάκελο της βιβλιοθήκης τους. Στο βοήθημα θα υπάρχει η ένδειξη λυμένη έτσι ώστε αν κάποιος άλλος μαθητής χρειαστεί βοήθεια να γνωρίζει ότι η άσκηση αυτή υπάρχει στο φάκελο. Επιπλέον όποιος μαθητής θέλει μπορεί να συμμετέχει στην «Ομάδα Φιλαναγνωσίας» του σχολείου μέσω της οποίας θα πραγματοποιούνται και άλλες δραστηριότητες.
Β. Το πρόγραμμα «Μνημοσύνη» θα λειτουργεί ως εξής: Οι μαθητές θα λάβουν συνεντεύξεις από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους αντλώντας πληροφορίες για τα ήθη και τα έθιμα, παραδοσιακές συνταγές, «γιατροσόφια» της εποχής τους. Οι πληροφορίες αυτές θα καταγράφονται σε ηλεκτρονικό αρχείο. Την τρέχουσα σχολική χρονιά η διαδικασία αυτή θα γίνει μόνο για την Α’ τάξη αφού οι Β και Γ συγκέντρωσαν αυτό το υλικό την περασμένη σχολική χρονιά. Το υλικό αυτό : α) μπορεί να αναρτάται στον ιστότοπο του σχολείου β) να εκδίδεται ως περιοδικό σε ετήσια βάση γ) να δημιουργηθεί ένας βιβλιόδετος τόμος και να διανεμηθεί σε φορείς της πόλης.
4) Τη δημιουργία του προγράμματος «Μαθαίνω την ελληνική γλώσσα παίζοντας». Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί όμιλος Scrabble (υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Ναζιροπούλου Μαργαρίτα). Οι συναντήσεις μπορούν να γίνονται είτε την 7η ώρα του ωρολογίου προγράμματος τις ημέρες Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή όπου η λήξη των μαθημάτων θα γίνεται στις 13:15 είτε το Σάββατο
5) Τη δημιουργία του προγράμματος «Διόσκουροι: Κάστωρ και Πολυδεύκης». Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού οι γονείς των αλλοδαπών μαθητών μας θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα της ελληνικής γλώσσας έτσι ώστε να μπορούν να ενσωματώνονται ευκολότερα στον κοινωνικό ιστό (υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Ελένη Τσιωνά).
6) Τη δημιουργία του προγράμματος «Ο Ασκληπιός συναντά τον Αρχέστρατο». Στο πρόγραμμα αυτό οι μαθητές θα ασχοληθούν με τη
σχέση διατροφής και υγείας από την αρχαιότητα έως σήμερα (υπεύθνοι καθηγητές η κ. Μπέλλου Φανή και ο κ. Μάριος Ζαλαμήτσος)
7) Τη δημιουργία του προγράμματος «Πάμε κινηματογράφο». Επειδή στην πόλη μας δεν υπάρχει κινηματογράφος και όταν γίνονται παραστάσεις το κόστος είναι μεγάλο για αρκετές οικογένειες, μια τουλάχιστον Κυριακή το μήνα θα γίνεται στο σχολείο προβολή ταινίας εκπαιδευτικού περιεχομένου. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς (όπως και πέρσι ) με την ευκαιρία εορτασμού παγκόσμιων ημερών ή άλλων σημαντικών γεγονότων μπορεί να γίνονται προβολές εκπαιδευτικών ταινιών στο ωρολόγιο πρόγραμμα.
8) Θα γίνονται και πάλι οι συναντήσεις της Χορωδίας του σχολείου μας (κάθε Κυριακή)
9) Θα πραγματοποιούνται μαθήματα κιθάρας κάθε Σάββατο. Τη φετινή σχολική χρονιά θα έχουμε δύο τμήματα (αρχάριων και προχωρημένων)
10) Θα πραγματοποιηθεί και πάλι το πρόγραμμα «Γλώσσα και Γερμανικός πολιτισμός» έτσι ώστε τα παιδιά που επιθυμούν να προετοιμαστούν καλύτερα για τις εξετάσεις του πρώτου επιπέδου της γερμανικής γλώσσας.
11) Τη δημιουργία του προγράμματος «Μεταφράζω και Μαθαίνω». Στο πρόγραμμα αυτό οι μαθητές θα μπορούν να μεταφράζουν λογοτεχνικά κείμενα ή/και να υποτιτλίσουν ταινίες εκπαιδευτικού περιεχομένου που δεν κυκλοφορούν στην ελληνική γλώσσα. Οι συναντήσεις μπορούν να γίνονται είτε την 7η ώρα του ωρολογίου προγράμματος τις ημέρες Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή όπου η λήξη των μαθημάτων θα γίνεται στις 13:15 είτε το Σάββατο
12) Τη δημιουργία του προγράμματος «Παρατηρώ και Κατασκευάζω». Στο πρόγραμμα αυτό οι μαθητές θα κατασκευάζουν Puzzle (1500, 3000, 5000 κομμάτια) τα οποία θα κοσμήσουν τους τοίχους του σχολείου. Οι συναντήσεις μπορούν να γίνονται είτε την 7η ώρα του ωρολογίου προγράμματος τις ημέρες Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή όπου η λήξη των μαθημάτων θα γίνεται στις 13:15 είτε το Σάββατο
13) Τη δημιουργία του προγράμματος «Φροντίζω το περιβάλλον». Στο πρόγραμμα αυτό οι μαθητές θα συνεχίσουν τη συλλογή και
ανακύκλωση πλαστικών και τηγανέλαιου. Επίσης θα γίνονται εξορμήσεις σε κοντινή περιοχή για τη συλλογή σκουπιδιών.
14) Θα συνεχιστούν τα βιωματικά εργαστήρια που και πέρσι διοργανώθηκαν σε συνεργασία με το κέντρο συμβουλευτικής νέων και τον οργανισμό «Κέλετρον: Αγάπη για το παιδί». Τη φετινή χρονιά θα διοργανώσουμε και δράσεις σε συνεργασία με το κέντρο απεξάρτησης.
15) Τη δημιουργία του προγράμματος «Σκέφτομαι, Γράφω .. ενεργώ». Στη δραστηριότητα αυτή θα συμμετέχουν όλοι οι μαθητές του σχολείου και θα παράγουν ιστορίες-κείμενα -ποιήματα που αφορούν συγκεκριμένο θεματικό άξονα. Η φετινή χρονιά θα είναι αφιερωμένη στη διαφορετικότητα (κυρίως σε μαθησιακές δυσκολίες-αυτισμός). Το υλικό που θα συγκεντρωθεί μπορεί να βιβλιοδεθεί και να διατεθεί με μικρό αντίτιμο. Τα έσοδα θα διατεθούν στον αντίστοιχο σύλλογο. Η δραστηριότητα αυτή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και σε όλα τα γυμνάσια του νομού. Σ’ αυτήν την περίπτωση με τη συνδρομή του συνδέσμου φιλολόγων Καστοριάς μπορούν να επιλεχθούν τα καλύτερα και να εκδοθούν (θα μπορούσε να γίνεται και διαγωνισμός).
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα προστεθούν και άλλες δραστηριότητες σύμφωνα με τυχόν νέες προτάσεις από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Ο Δ/ντής
Αλέξανδρος Ταμήλιας
Οι καθηγητές
1) Αποστολίδου Ελισάβετ 2) Τσιωνά Ελένη 3) Μπέλου Φανή 4) Κωνσταντίνου Ηλίας 5) Εξάρχου Ελένη 6) Ναζιροπούλου Μαργαρίτα 7) Τσιωνά Ιορδάνα 8) Ζαλαμήτσος Μάριος 9) Νάτση Στεργιανή …

 

 

 

περισσότερα
Back to top button