ΕκδηλώσειςΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Καστοριά: Μια αθόρυβη, σεμνή αλλά ουσιαστική βράβευση

3452345

Γράφει ο Λεωνίδας Θ. Πουλιόπουλος

 Στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στις 22-9-2016 έγινε μια λιτή τελετή βράβευσης δύο συμπολιτών μας που συνεισέφεραν πολύτιμη βοήθεια ο καθένας με τον τρόπο του στο Μ.Μ.Α. Καστοριάς. Ο ένας μανιώδης συλλέκτης διαφόρων αντικειμένων  ιστορικής σημασίας για τον ελληνισμό και ο άλλος δραστήριο μέλος της ομογένειας και συγγραφέας του βιβλίου <<Μακεδονικός Αγώνας τότε και σήμερα>>.

Ο Λεωνίδας Γκέτσιος διέθεσε την συλλογή του στο Μ.Μ.Α., η οποία εκτίθενται σε ειδική προθήκη ζωντανεύοντας έτσι την μνήμη και την φαντασία των επισκεπτών, που έχουν δίψα να μάθουν και να εντρυφήσουν στην  αληθινή ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα.

Ο Παναγιώτης Τζήμας, ο οποίος σπούδασε στο Μόντρεαλ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός,   παρουσίασε εν συντομία το βιβλίου του το οποίο προλογίζει ο πρόεδρος του ΜΜΑ κ. Παπασταύρος και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού αναφέρεται στην συμβολή της Μακεδονίας και των Μακεδόνων στην απελευθέρωση του γένους από την εποχή του Ρήγα Φεραίου και των Αδελφών Εμμανουήλ (Μπατρίνου), μέχρι την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Οθωμανούς. Ειδική αναφορά επίσης γίνεται στην συμπεριφορά των Σκοπιανών τα νεώτερα χρόνια καθώς και την στάση των πρώην και νυν συμμάχων μας, την λανθασμένη πολιτική που ακολούθησαν δυστυχώς πολλές ελληνικές κυβερνήσεις στο Μακεδονικό ζήτημα, καθώς και την συνεισφορά της ομογένειας στο ζήτημα αυτό.

Το βιβλίο αποτελείται από 200 περίπου σελίδες, έχει σημαντικές και αρκετές βιβλιογραφικές αναφορές και αναφέρεται σε γνωστά αλλά και άγνωστα γεγονότα της νεώτερης ιστορίας του Μακεδονικού ζητήματος. Είναι ένα βιβλίο που με τα στοιχεία που παραθέτει δίνει μια ηχηρή απάντηση τόσο στους πλαστογράφους της ιστορίας  όσο και σε όσους τους πίστεψαν έκων άκων.

Το Μ.Μ.Α. συνεχίζοντας το πρόγραμμα του και στην επόμενη “ακαδημαϊκή” περίοδο έχει ένα πλούσιο πρόγραμμα με εξαιρετικούς ομιλητές και πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις, τις οποίες αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσει όποιος ενδιαφέρεται να διαμορφώσει αντικειμενική γνώση της ιστορίας της πατρίδας μας.

 

ΦΩΤΟ: Στιγμιότυπο από την τελετή βράβευσης, όπου ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Γιώργος Παπαδόπουλος  απονέμει την τιμητική πλακέτα.

 

 

[1] Οικονομολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητής επ. στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων  του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, με σημαντικό συγγραφικό έργο και αρθρογραφία σχετικά με τον κλάδο της Γούνας και όχι μόνο. Διετέλεσε Δημοτικός  Σύμβουλος, Διευθύνων Σύμβουλος και Δ/ντής της Ε.ΔΗ.ΚΑ. α.ε.,  είναι μέλος του Δ.Σ. του Μ.Μ.Α. υπεύθυνος για την καταγραφή και τεκμηρίωση της ιστορίας.

 

 

περισσότερα
Back to top button