Βρίσκεται σε μια περιοχή της Θεσσαλονίκης με μεγάλη ιστορία και επέζησε από μεγάλες καταστροφές όπως η μεγάλη φωτιά το 1917. Έχει μείνει αναλλοίωτο και δίνει με την ομορφιά και την αύρα του μια διαφορετική αίγλη στα Λαδάδικα. Ο λόγος για το Μπενσουσάν Χαν ένα κτίριο εξαιρετικής αισθητικής, στην καρδιά της πόλης.
“Η Ιστορία του κτιρίου και ο Σαμουήλ Μπενσουσάν”
Το Μπενσουσάν Χαν λέγεται ότι ανεγέρθηκε το 1817 και λειτουργούσε ως χάνι, δηλαδή ως πανδοχείο, όπου διανυκτέρευαν οι ταξιδιώτες κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Στην περιοχή των Άνω Λαδάδικων κατοικούσαν κυρίως Εβραίοι. Ένας από αυτούς ήταν και ο Σαμουήλ Μπενσουσάν. Ο Μπενσουσάν αγόρασε το συγκεκριμένο κτίριο και μαζί με τους απογόνους το διατήρησαν για πολλά χρόνια. Άλλωστε το κτίριο πήρε το όνομα του Μπενσουσάν Χαν, από το όνομα του Σαμουήλ Μπενσουσάν και το Χαν από τη λειτουργία του ως χάνι.
Με τα χρόνια το κτίριο σταμάτησε να λειτουργεί ως πανδοχείο, άλλαξε ιδιοκτήτες και χρησιμοποιούνταν για να στεγάσει εμπορικά καταστήματα. Τη δεκαετία του 1970 στον πρώτο όροφο του Μπενσουσάν Χαν λειτουργούσαν τελωνειακά γραφεία, ενώ στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε. Πριν από εφτά χρόνια η Μαρία Παπαδοπούλου, περνούσε έξω από το εγκαταλελειμμένο κτίριο. Κάτι την τράβηξε. Λίγο η ομορφιά, λίγο η αύρα και η ιστορία του και αποφάσισε να το νοικιάσει. Στην αρχή εκεί αποθήκευε τα ογκώδη αντικείμενα του καταστήματος της, ωστόσο μια μέρα φιλοξενήθηκε στο πρώτο όροφο μια θεατρική παράσταση. Αυτή ήταν η αρχή.
“Όποιος μπαίνει στο Μπενσουσάν Χαν δεν βγαίνει ποτέ ο ίδιος”
Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, στον χώρο λειτουργεί το κατάστημα διακοσμητικών ειδών “Μη με Λησμονεί”, το οποίο διατηρεί η Μαρία Παπαδοπούλου. Στο κατάστημα θα σας υποδεχθεί ο φιλόξενος ο Στέλιος Ντοκούζ. “Καλώς ήρθατε στο ομορφότερο κατάστημα του κόσμου” είναι τα πρώτα του λόγια σε όποιον μπαίνει στο μαγαζί. ” Είναι η αλήθεια, γιατί πραγματικά δεν υπάρχει άλλο τέτοιο κατάστημα με αυτή την ομορφιά” τόνιζει στο thestival.gr, ο Στέλιος.
Στην ξενάγηση στο Μπενσουσάν Χαν, υπάρχει ένα πρωτόκολλο, όπως μας εξηγεί. Αρχικά ανεβήκαμε στη “μαγική” σοφίτα. Τραπεζαρίες, καρέκλες, καναπέδες όλα μιας άλλης εποχής, που σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο. Γιατί μαγική όμως; “Μαγική είναι γιατί όταν ανεβείς εδώ πάνω, μαγεύεσαι από την ατμόσφαιρα” εξηγεί ο κ. Ντοκούζ.
Στη συνέχεια κατεβήκαμε στο υπόγειο. Εκεί μεταφερθήκαμε σχεδόν έναν αιώνα πίσω, όπου το κτίριο λειτουργούσε ως χάνι – πανδοχείο. Υπάρχει ακόμα το χειροκίνητο ασανσέρ με το οποίο μετέφεραν τα πράγματα από το υπόγειο στο ισόγειο.
Η ξενάγηση έκλεισε φυσικά με τον πρώτο όροφο, το πιο όμορφο χώρο του Μπενσουσάν Χαν. Σχεδόν τα πάντα έχουν μείνει όπως ήταν πριν. Όλα τα δωμάτια επικοινωνούν μεταξύ τους με μεγάλες πόρτες. Όταν το κτίριο λειτουργούσε σαν πανδοχείο, στον πρώτο όροφο ήταν τα υπνοδωμάτια. Σε όλο το χώρο οι ρωγμές και τα σημάδια από τις καταστροφές έχουν μείνει πάνω στους τοίχους και τις πόρτες, να θυμίζουν την ιστορία του Μπενσουσάν Χαν. “Δεν θέλαμε να αλλάξουμε τίποτα. Να μείνει αυτή η φυσική ομορφιά του χώρου. Να μείνει αναλλοίτωτο μετά από τόσα χρόνια” δηλώνει στο thestival.gr, Στέλιος Ντοκούζ. Ο Στέλιος άλλωστε εκφράζει αυτή τη πεποίθηση από τη δίκη του εμπειρία. Βρέθηκε στο Μπενσουσάν Χαν για την θεατρική παράσταση “Φόβος” πριν από τρία χρόνια και από τότε έμεινε εκεί.
Εκτός από την πώληση των διακοσμητικών ειδών του καταστήματος, υποδέχεται αλλά και ξεναγεί πελάτες και επισκέπτες στο κτίριο. “Ήρθα πριν από τρία χρόνια και έμεινα. Δεν έφυγα από τότε. Μ’ άρεσε τόσο πολύ ο χώρος που έβγαινα στο δρόμο και καλούσα τους περαστικούς να τους ξεναγήσω. Στην αρχή με περνούσαν για τρελό, αλλά μετά με ευχαριστούσαν.” τονίζει στο thestival.gr, κ. Ντοκούζ. “Άλλωστε όποιος μπαίνει στο Μπενσουσάν Χαν δεν βγαίνει ποτέ ο ίδιος” προσθέτει.
Ένας διαφορετικός χώρος εκδηλώσεων σε ένα από τα ομορφότερα κτίρια της Θεσσαλονίκης
Στο Μπενσουσάν Χαν έχουν φιλοξενηθεί διάφορες θεατρικές παραστάσεις και μικρές συναυλίες άλλωστε ο χώρος προσφέρεται γι αυτά. Έχει κάτι το διαφορετικό. Συμμετέχει στο ΟpenHouseThessaloniki, αλλά σημείο αναφοράς για το κτίριο θα αποτελέσει η Εκδήλωση ” Η Δική σου Ιστορία”. Πρόκειται για μια καλλιτεχνική σειρά με θέμα “Προσωπικές Ιστορίες” από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Έξι καλλιτέχνες αναδιηγούνται τα γεγονότα που έζησαν μέσα από εξιστορήσεις του παππού και της γιαγιάς και που σε όλη τους τη ζωή κουβαλάνε μέσα τους. Διαφορετικά κίνητρα τους έσπρωξαν σε αυτό το έργο, το κυριότερο είναι ο φόρος τιμής προς τα άτομα που πιθανώς σημάδεψαν την παιδική τους ηλικία.
Η “Δική σου Ιστορία” ξεκινάει τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου. Η καλλιτεχνική διεύθυνση και παραγωγή ανήκει στην Ελισάβετ Χάσσε.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε (ΕΔΩ).
Το Μπενσουσάν Χαν βρίσκεται στην οδό Εδέσσης 6 στα Άνω Λαδάδικα και μπορείτε να το επισκεφθείτε ελεύθερα.
Για επικοινωνία με τους υπευθύνους του κτιρίου μπορείτε να μπείτε στην σελίδα του Μπενσουσάν Χαν (ΕΔΩ).