Ελλάδα

Έρχεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε 30 δήμους – Πώς θα πληρωθεί

koinonikoepidomaallilegguisΕντός της εβδομάδος αναμένεται να καταβληθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα χρήματα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εκταμιεύσει τα χρήματα μέχρι την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, πρέπει κατά το τελευταίο πενθήμερο του τρέχοντος μήνα να τεθεί σε εφαρμογή, πιλοτικά, το πρόγραμμα σε 30 Δήμους σε όλη τη χώρα, που αφορά περισσότερα από 35.000 νοικοκυριά, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, οι αιτήσεις όσων εγκρίθηκαν τον Ιούλιο, θα λάβουν την εισοδηματική ενίσχυση δύο μηνών (Αυγούστου και Σεπτεμβρίου), ενώ οι αιτήσεις αυτών που εγκρίθηκαν τον Αύγουστο θα λάβουν ποσό που αντιστοιχεί στο μήνα Σεπτέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΑ θα λειτουργήσει πιλοτικά έως το τέλος του χρόνου, ενώ δέσμευση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της ΔΕΘ,  είναι από την 01.01.2017 και μετά να λειτουργήσει σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, την προήγουμενη  διαβεβαίωσε ότι έχουν εξασφαλισθεί οι πόροι για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης για τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Πόσα χρήματα θα λάβουν οι δικαιούχοι – Ποιοι Δήμοι εντάσσονται στο πρόγραμμα
Το επίδομα για κάθε μεμονωμένο ενήλικα είναι 200 ευρώ το μήνα, εφόσον δεν έχει άλλο εισόδημα. Σε περίπτωση που υπάρχει εισόδημα το κράτος θα συμπληρώνει το ποσό μέχρι τα 200 ευρώ. Για κάθε επιπλέον ενήλικα σε ένα νοικοκυριό θα καταβάλλονται επιπλέον 100 ευρώ, ενώ για κάθε ανήλικο μέλος θα καταβάλλονται επιπλέον 50 ευρώ. Μια τετραμελής οικογένεια θα μπορεί να λάβει οικονομική ενίσχυση έως 400 ευρώ το μήνα.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά τους 30 δήμους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Οι 30 δήμοι που θα χορηγήσουν το επίδομα είναι οι ακόλουθοι:

Νέα Ιωνία, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Φυλή, Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό, Αιγάλεω, Κερατσίνι – Δραπετσώνα, Νίκαια – Άγιος Ιωάννης Ρέντη, Πέραμα, Λαμία, Βέροια, Παύλος Μελάς, Κιλκίς, Κατερίνη, Ρέθυμνο, Γόρτυνα, Ορεστιάδα, Καβάλα, Άρτα, Ζάκυνθος, Λέσβος, Καλαμάτα, Σικυώνα, Κάλυμνος, Λέρος, Τρίκαλα, Ελασσόνα, Πύργος, Αιγιαλεία και Καστοριά.

Για τους κατοίκους των υπόλοιπων 295 Δήμων που δεν εντάσσονται στην πρώτη φάση της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται το πρόγραμμα Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης με όλες τις παροχές του μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.

Πώς θα γίνει η καταβολή του επιδόματος

Το 50% του επιδόματος θα καταβληθεί στους δικαιούχους σε μετρητά, στον λογαριασμό τους, και το υπόλοιπο 50% σε κάρτα που θα την εκδώσει, χωρίς επιβάρυνση, η τράπεζα στην οποία ανήκουν.

Η διαδικασία παραλαβής της προπληρωμένης κάρτας από τους δικαιούχους ΚΕΑ, εξαρτάται από την τράπεζα που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους.

Για όσους δικαιούχους έχουν δηλώσει τράπεζα η οποία δεν διαθέτει προς το παρόν προπληρωμένη κάρτα, η πρώτη προπληρωμή θα γίνει κατ’ εξαίρεση εξ’ ολοκλήρου στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει, για το σύνολο του ποσού που δικαιούνται.

Η διαδικασία παραλαβής της προπληρωμένης κάρτας των δικαιούχων του ΚΕΑ θα γίνει από τις τράπεζες ως εξής:

kea1

Ποιες νέες παροχές θα φέρει το ΚΕΑ από το 2017

«Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) είναι ένα πρόγραμμα τριών μέτρων το οποίο θα εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα –δεν είναι για έναν χρόνο, είναι για πάντα- και θα βελτιώνεται συνεχώς» είπε η Θ. Φωτίου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ – ΜΠΕ και πρόσθεσε:

«Το προετοιμάσαμε προσεκτικά, έχουμε εκπαιδεύσει τους δήμους, που εφαρμόζεται σήμερα, έχουμε μία πολύ φιλική πλατφόρμα, για να μπαίνει ο κάθε πιθανά ωφελούμενος και μόνος του από το σπίτι του». Με την εισαγωγή του ΑΦΜ, η πλατφόρμα αντλεί από το σύστημα (ταμεία, taxis κ.λπ) όλα τα στοιχεία του χρήστη και με βάση τα εισοδήματά του των τελευταίων έξι μηνών τον ενημερώνει με την ολοκλήρωση συμπλήρωσης της φόρμας, εάν είναι δικαιούχος του ΚΕΑ. «Αν κάπου διαφωνεί ο ωφελούμενος μπορεί να πάει στον δήμο, με το ανάλογο πιστοποιητικό που θα του ζητήσει η πλατφόρμα, ώστε να πει ότι το τάδε σημείο δεν είναι σωστό, ότι πχ έκανε ένα παιδί στο μεταξύ και αυτό δεν είναι δηλωμένο» διευκρίνισε η κ Φωτίου.

Σε ό,τι αφορά τους τρεις πυλώνες του προγράμματος η αναπληρώτρια υπουργός εξήγησε:

Ο πρώτος πυλώνας του ΚΕΑ, είναι ο οικονομικός, η καινοτομία είναι πως «εισάγουμε για πρώτη φορά την έννοια του νοικοκυριού, όχι μόνο οικογένεια, αλλά αν έχει και άλλους ανθρώπους που μένουνε μαζί, ενώ το επίδομα διαμορφώνεται κλιμακωτά». «Η πλατφόρμα δεν κλείνει ποτέ. Έτσι και ανοίξει, δεν ξανακλείνει, γιατί όταν ένας άνθρωπος πέσει σε αυτό το επίπεδο της ακραίας φτώχειας πρέπει ανά πάσα στιγμή -με τα εισοδήματά του των τελευταίων έξι μηνών και όχι με τη φορολογική του δήλωση που ήταν ενάμιση χρόνο πριν- να υπάρχει ένα δίχτυ ασφάλειας γι αυτόν» πρόσθεσε.

Ο δεύτερος πυλώνας του ΚΕΑ, στον οποίο αναφέρθηκε η αν. υπουργός, είναι οι υπηρεσίες. «Όποιος είναι δικαιούχος του ΚΕΑ αυτόματα έχει δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ο,τιδήποτε στα νοσοκομεία και δωρεάν φάρμακα. Συγχρόνως συνδέεται αμέσως με τον ΟΑΕΔ, εφόσον είναι άνεργος και με μοριοδότηση στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες μετακίνησης, στους δήμους, σε όλα τα κοινωνικά παντοπωλεία κλπ», σημείωσε.

Ο τρίτος πυλώνας του ΚΕΑ είναι η υποστήριξη της ένταξης των ωφελουμένων του προγράμματος στην αγορά εργασίας. «Δεν θέλουμε όποιος μπαίνει στο ΚΕΑ να μένει, δηλαδή δεν θέλουμε αυτό το δίχτυ ασφάλειας, που προσπαθούμε να απλώσουμε με προσοχή και σεβασμό προς τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν πληγεί, να γίνει δίχτυ του ψαρά, δηλαδή να τους εγκλωβίσει εκεί μέσα και να μη βγαίνουν, μέσα σε μία μαύρη τρύπα, άρα πρέπει να πριμοδοτήσουμε τα ποσοστά όσων εντάσσονται στο πρόγραμμα, για να μπουν στην αγορά εργασίας» ανέφερε η κ. Φωτίου.

Αναζητούν 900 εκατ. για το ΚΕΑ των επόμενων χρόνων – Διαφωνίες με τους δανειστές

Παρότι τα χρήματα για την καταβολή του ΚΕΑ μέχρι τα τέλη του μήνα, έχουν εξασφαλιστεί σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, οι υπηρεσίες Πρόνοιας και το υπουργείο Εργασίας έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσουν έως το τέλος του μήνα, όλα τα προνοιακά επιδόματα που χορηγούνται στην Ελλάδα.

Ο λόγος είναι ότι από την καταμέτρηση τους και κυρίως το χρηματικό ύψους τους, θα εξαρτηθούν οι πόροι που θα χρειαστούν προκειμένου να εφαμοστεί το ΚΕΑ από το 2017 σε όλη τη χώρα.

Για την εφαμοργή του ΚΕΑ το επόμενο χρόνο απαιτούνται περίπου 900 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να έχουν εξευρεθεί μέχρι το τέλος του 2016.

Σε πρώτη φάση η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος – στους 30 Δήμους – θα κοστίσει περίπου 60 εκατ. ευρώ, που οι υπηρεσίες Πρόνοιας τα αφαιρούν από τα 900 εκατ. ευρώ που απαιτούνται.

Άλλα 240 εκατ ευρώ, εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομηθούν από τα προγράμματα που αφορούν την κάρτα σίτισης, την επιδότηση ενοικίου και τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και τα οποία πρόκειται να σταματήσουν να χορηγούνται από το 2017 και μετά, αφού θα αντικατασταθούν από τις παροχές του ΚΕΑ.

Το υπουργείο Εργασίας προείνει μέχρι τώρα στους θεσμούς ότι τα υπόλοιπα 600 εκατ. ευρώ που απαιτούνται, θα εξοικονομηθούν από τον περιορισμό κατά 10% των δαπανών των υπουργείων (150 εκατ ευρώ) και από το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού (έως 450 εκατ ευρώ).

Οι Θεσμοί από την πλευρά τους, απορρίπτουν τις κυβερνητικές προτάσεις και απαιτούν τα χρήματα για το ΚΕΑ να προκύψουν από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των παροχών µη ανταποδοτικού χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων έχουν προτείνει προς τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, να επανεξεταστεί η καταβολή του επιδόµατος θέρµανσης, προκειµένου να εξοικονοµηθούν 120-150 εκατ. ευρώ, αλλά και την έκπτωση σε ιατροφαρµακευτικές δαπάνες, ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ. Για τα υπόλοιπα οι δανειστές επιμένουν ότι θα πρέπει να προέλθουν από μειώσεις δαπανών σε επιδόματα και κοινωνικές παροχές και όχι από πρόσθετους φόρους και όχι μόνο για το 2017 αλλά και για τα επόμενα έτη.

Κυβερνητικά στελέχη σε δηλώσεις τους, σημειώνουν ότι «πρέπει να αποτραπούν οι λογικές που υποστηρίζουν ότι το ΚΕΑ πρέπει να βρεθεί από περικοπές κοινωνικών δαπανών», αλλά την ίδια στιγμή αρμόδιες πηγές διαρρέουν ότι είναι πολύ δύσκολο να μεταπειστούν οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Πάντως σε κάθε περίπτωση ο τρόπος που θα επιλέξει η κυβέρνηση να εξοικονομήσει τα χρήματα για την καταβολή του ΚΕΑ το επόμενο διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθεί σύντομα, αφού θα πρέπει να θεσπιστεί εντός του Οκτωβρίου, αφού το θέμα της καταβολής του ΚΕΑ για τα επόμενα χρόναι, είναι ένα από τα προαπαιτούμενα που ρίχνουν στο τραπέζι οι δανειστές.

aftodioikisi.gr

περισσότερα
Back to top button