Ελλάδα

Η ώρα της αλήθειας φθάνει για τη Μαρινόπουλος

marinopoulos-696x522Την ερχόμενη Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η ισχύς της συμφωνίας της Μαρινόπουλος με τη Σκλαβενίτης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη μεγαλύτερη επιχειρηματική διάσωση των τελευταίων δεκαετιών.

Τότε έχει ορισθεί να εκδικασθεί η αίτηση της Μαρινόπουλος για την υπαγωγή της στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα για την προστασία από τους πιστωτές της.

Η Μαρινόπουλος, το άνοιγμα της οποίας σε προμηθευτές, τράπεζες, ασφαλιστιά ταμεία και άλλους πιστωτές ανέρχεται σε 1,8 δις.ευρώ, χρειάζεται να επικυρωθεί η συμφωνία από το αρμόδιο δικαστήριο προκειμένου να παραμείνει βιώσιμη και να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις της συμφωνίας με τη Σκλαβενίτης και τις τράπεζες.

Ο νομικός εκπρόσωπος της Μαρινόπουλος, πάντως, αναμένεται ζητήσει από το Πρωτοδικείο της Αθήνας ολιγοήμερη παράταση για την εκδίκαση της υπόθεσης, με δεδομένο ότι ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας θα προσκομίσει την ενδιάμεση συμφωνία ( MoU).

Πρόκειται για μια τεχνικής φύσεως διαδικασία καθώς η Μαρινόπουλος θα πρέπει να παραιτηθεί από το δικόγραφο που κατέθεσε με την αίτηση στα τέλη Ιουνίου και να ζητήσει αναβολή, αναφέροντας ότι έχει βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, υπάρχει σχέδιο εξυγίανσης και ότι βρίσκεται κοντά στη συγκέντρωση του 60% των πιστωτών που απαιτείται για την εφαρμογή του άρθρου 106β και Θ του Πτωχευτικού Κώδικα, δηλαδή της κατάθεσης συμφωνίας εξυγίανσης άμεσης επικύρωσης.

Η πιο πιθανή ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης με τα νέα στοιχεία θα είναι Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, όταν και το Δικαστήριο θα κληθεί να επικυρώσει τη συμφωνία, με την προϋπόθεση το 60% των πιστωτών έχει αποδεχθεί τους όρους της.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, ήδη το ποσοστό του κουρέματος που θα πρέπει να αποδεχθούν οι ενέγγυοι πιστωτές της Μαρινόπουλος ανέρχεται στο 50%, και όχι μόνο σε αυτούς με απαιτησεις άνω των 100 χιλ.ευρώ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως μέχρι σήμερα το 40% – 50% των ενέγγυων πιστωτών έχει αποδεχθεί την νέα συμφωνία. Παράλληλα, δρομολογείται και η υποβολή της αίτησης προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού της αίτησης για την έγκριση της συμφωνίας που αφορά στο σκέλος της συγκέντρωσης. Υπενθυμίζεται η συναλλαγή τελεί υπό την προϋπόθεση έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, αναφορικά με τις κυπριακές εταιρείες της αλυσίδας.

Σύμφωνα με πηγές που μετέχουν του εγχειρήματος, ήδη έχει πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της προχρηματοδότησης εκ μέρους των τραπεζών και ξεκίνησε η αποπληρωμή των οφειλόμενων μισθοί των υπαλλήλων της Μαρινόπουλος ΑΕ (Ιουλίου και Αυγούστου), των ενοικίων προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που στεγάζουν τα καταστήματα της αλυσίδας. Ήδη ξεκίνησε και η τροφοδοσία των καταστημάτων της Μαρινόπουλος, αρχικά των υπερμάρκετ και εν συνεχεία των υπολοίπων, και η κάλυψη βασικών λειτουργικών εξόδων, ώστε να διατηρηθεί η συνεκτικότητα του δικτύου καταστημάτων έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Το deal διάσωσης της Μαρινόπουλος αποτιμάται κοντά στο μισό δισ ευρώ (360 εκατ. ευρώ νέο δάνεια από τις τράπεζες με επιτόκιο 1,5% και ζεστό χρήμα 125 εκατ. ευρώ από τη Σκλαβενίτης), για τη δε Βερόπουλος η αναχρηματοδότηση του δανεισμού της στην οποία συμφώνησε η οικογένεια Παντελιάδης (Metro) με τις Τράπεζες άγγιξε τα 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο στα επίπεδα του 2,5-3%. Σημειωτέον πως προβλέπεται διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων της Μαρινόπουλος και μεταφορά των δικαιωμάτων και της προϋπηρεσίας τους στη νέα εταιρεία, ενώ τα χρέη προς Δημόσιο-ασφαλιστικά ταμεία θα πληρωθούν χωρίς «κούρεμα» και σε δόσεις.

economy365.gr

περισσότερα
Back to top button