Εάν προσπαθείτε να απαλλαγείτε από μερικά περιττά κιλά ή να διατηρήσετε το βάρος σας εντός των φυσιολογικών ορίων, μάλλον προσέχετε πόσους υδατάνθρακες περιλαμβάνει η διατροφή σας. Στην περίπτωση που θέλετε να ακολουθήσετε την τακτική… «το μη χείρον βέλτιστον», ξέρετε ποια πηγή υδατανθράκων να επιλέξετε και γιατί;
Την απάντηση δίνει μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of the American College of Nutrition.
Στόχος των ερευνητών ήταν να εξετάσουν σε ποιο βαθμό ικανοποιούν το αίσθημα της πείνας τα μακαρόνια και οι πατάτες. Στο πλαίσιο του σχετικού πειράματος, σχεδίασαν ένα διατροφικό πλάνο που περιελάμβανε πρωινό, μεσημεριανό με υδατάνθρακες και βραδινό και ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να το ακολουθήσουν για πέντε ημέρες. Το πρωινό και το βραδινό παρέμεναν ίδια κατά την περίοδο μελέτης, ενώ το μεσημεριανό περιελάμβανε κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας, μια μικρή σαλάτα και ένα από τα εξής συνοδευτικά ανά ημέρα: τηγανητές πατάτες, ψητή πατάτα, πατάτα πουρέ, πατάτες φούρνου ή ζυμαρικά. Σε όλες τις περιπτώσεις η ενεργειακή αξία (θερμίδες) του μεσημεριανού ήταν η ίδια.
Στο διάστημα μεταξύ μεσημεριανού και βραδινού, οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες πόσο πεινούσαν, καταγράφοντας τις απαντήσεις τους σε μια πρότυπη κλίμακα μέτρησης. Το συνοδευτικό που ικανοποίησε στον μεγαλύτερο βαθμό την πείνα των συμμετεχόντων ήταν οι τηγανητές πατάτες! Όλα τα άλλα συνοδευτικά πατάτας βρέθηκαν σχεδόν στην ίδια κλίμακα με τα ζυμαρικά.
Βέβαια, παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες ένιωθαν λιγότερο πεινασμένοι χάρη στις πατάτες, στην πράξη δεν παρατηρήθηκε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων στο βραδινό γεύμα ανάλογα με το είδος του μεσημεριανού. Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη μας δίνει τη… δικαιολογία που χρειαζόμασταν για να μην «δαιμονοποιούμε» τις πατάτες!