Το κέικ Πράγας είναι χωρίς αμφιβολία από τα ωραιότερα γλυκά. Η συνταγή ωστόσο δεν έχει να κάνει με την πρωτεύουσα της Τσεχίας. Ο εφευρέτης της συνταγής στην πραγματικότητα είναι ένας γνωστός ζαχαροπλάστης από την Μόσχα που εργάζεται στο εστιατόριο Prague – o Vladimir Guralnik. Κι δεν είναι δύσκολο να δει κανείς γιατί η συνταγή του είναι τόσο δημοφιλής.Το ‘Prague’είναι ένα κλασσικό κέικ που αποτελείται από τρία στρώματα σοκολάτας γεμισμένα με αφράτη κρέμα σοκολάτας.
Για το κέικ:
- 3 αυγά
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- μισό κουτί γάλα εβαπορέ
- 1 φλιτζάνι ξινή κρέμα ή στραγγιστό γιαούρτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι
- 2 κουταλιές κακάο
Για το γλάσσο:
- 50 γρ. βούτυρο
- 4 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη
- 3 κουταλιές του γλυκού γάλα
- 1 κουταλιά του γλυκού κακάο
Για την γέμιση:
- 200 γρ.βούτυρο
- μισό κουτί γάλα εβαπορέ
- 1 κουταλιά κακάο
Εκτέλεση:
- Για να κάνετε την γέμιση:Χτυπήστε το βούτυρο και το εβαπορέ,προσθέστε το κακάο σκόνη και ανακατέψτε καλά.
- Για να κάνετε το γλάσσο: Ανακατέψτε το βούτυρο,την ζάχαρη, το γάλα και το κακάο. Βάλτε το σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξη. Μην ξεχνάτε να ανακατεύετε κάπου κάπου.
- Για να κάνετε τη ζύμη: Χτυπήστε τα αυγά μαζί με την ζάχαρη, προσθέστε το γάλα εβαπορέ, την σόδα και την κρέμα γάλακτος. Χτυπήστε πάλι. Ρίξτε το αλεύρι και το κακάο. Ανακατέψτε καλά.
- Στρώστε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί για κέικ και βουτυρώστε ελαφρά. Ψήστε τη ζύμη στους 180 °С. Όταν ψηθεί, αφήστε να κρυώσει και κόψτε σε τρεις ίσες σε πάχος στρώσεις.
- Απλώστε την γέμιση στις δυο από αυτές και απλώστε το γλάσσο στην τρίτη στρώση του κέικ. Τοποθετήστε την μια στρώση πάνω στην άλλη.