Όπως είχε γράψει και παλιότερα ο Δρ Σταμάτης Σεκλιζιώτης (Γεωπόνος, Αρχιτέκτονας Τοπίου PHD), η πολύτιμη προσφορά της αστικής δενδροκομίας, εκτός από την αισθητική και περιβαλλοντική της διάσταση, είναι εξίσου και διατροφική και δεν είναι καθόλου τυχαίο που η παραγωγή φρούτων κάθε είδους εντάσσεται με ενθουσιασμό και με πολλές προσδοκίες στο διεθνές κίνημα της Αστικής Γεωργίας, η οποία εκτός από τη λαχανοκομία, τα καλλωπιστικά και τα αρωματικά φυτά περιλαμβάνει και τους αστικούς οπωρώνες ακόμη και τα μοναχικά οπωροφόρα δέντρα της πόλης κάθε κήπου και γωνιάς.
Οι αστικοί οπωρώνες, ιδιαίτερα για την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, της ακραίας φτώχειας και της επισιτιστικής ανασφάλειας θα έδιναν σε πολλούς ανθρώπους την ευκαιρία να φάνε δωρεάν. Σκηνές σαν αυτές με ανθρώπους που περιμένουν στην ουρά για μια σακούλα δωρεάν φρούτα δεν θα επαναλαμβάνονταν και πολλοί συνάνθρωποί μας θα εξασφάλιζαν μια πιο αξιοπρεπή ζωή.
Οι πέντε πόλεις των ΗΠΑ που λένε “Ναι” στην αστική δενδροκομία
Σιάτλ
Δεν είναι τυχαίο που την αποκαλούν Σμαραγδένια Πόλη. Στο Σιάτλ υπάρχει άφθονο πράσινο παντού, εντός και εκτός των ορίων της πόλης. Οι κάτοικοι απολαμβάνουν τη βόλτα τους και τρώνε δωρεάν από τα οπωρωφόρα δέντρα που βρίσκονται παντού. Η πόλη είναι πρωταθλήτρια σε εθνικό επίπεδο, στην καλλιέργεια τροφίμων σε δημόσιους χώρους!
Βοστώνη
Οι τοπικές αρχές με τη συμμετοχή πολιτών φυτεύουν οπωρωφόρα δέντρα σε ολόκληρη την πόλη. Μέσα σε λίγα χρόνια, έχουν φυτευτεί περισσότερα από 108 δέντρα στο κέντρο όσο και στα περίχωρα της πόλης.
Άσβιλ – Νότια Καρολίνα
Το νότιο τμήμα στα Απάλαχια Όρη λέγεται ότι έχει την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο, με περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη και ποικιλίες που αναπτύσσονται εκεί.
Το φαγώσιμο πάρκο “George Washington Carver”, που βρίσκεται λίγα λεπτά έξω από το κέντρο του Άσβιλ, φιλοξενεί 40 διαφορετικές ποικιλίες φρούτων και ξηρών καρπών, όπως σύκα, μήλα, αχλάδια, κάστανα, φουντούκια, δαμάσκηνα, ροδάκινα κ.ά. Το Κέντρο Ολιστικής Ιατρικής της πόλης έχει καταλογογραφήσει περισσότερα από 60 είδη φαρμακευτικών και φαγώσιμων φυτών.
Μάντισον
Τα οπωρωφόρα δέντρα αφθονούν στην πόλη, ενώ η ομάδα ακτιβιστών “Fruits and Nuts”, προωθεί την αστική καλλιέργεια σε περισσότερους δημόσιους χώρους, για την παροχή δωρεάν τροφής σε όλους.
Σαν Φρανσίσκο
Η πόλη είναι φημισμένη για τις διατροφικές καινοτομίες της – στα εστιατόρια σερβίρουν μέχρι και έντομα (!). Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Σαν Φρανσίσκο προσφέρει άφθονα και δωρεάν τρόφιμα στους κατοίκους και τους επισκέπτες του. Ήδη υπάρχουν 25 αστικοί οπωρώνες σε όλη την πόλη, ενώ γίνονται προσπάθειες να φυτευτούν εκατοντάδες περισσότεροι.
Πηγή: Enallaktikos