11 Ιουνίου του 2013. Η μέρα που έπεφτε το μαύρο στην ΕΡΤ και έμεναν στον δρόμο πάνω από 2.500 εργαζόμενοι. Ήταν εκείνη η μέρα που η κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενη τα υπέρογκα κόστη, την κακοδιαχείριση και τις σπατάλες, έκλεινε εν μία νυκτί τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Η ΕΡΤ βέβαια, ήταν πλεονασματική μέχρι και το κλείσιμο της, ενώ οι σπατάλες και τα υπέρογκα κόστη αφορούσαν μια χούφτα ανθρώπων, που αποτελούσε κατά καιρούς τον κατεξοχήν στενό προπαγανδιστικό κύκλο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.
Για ένα μεγάλο διάστημα ένα κομμάτι του ελληνικού λαού πίστεψε την δικαιολογία της κυβέρνησης, ότι η ΕΡΤ έκλεισε για να εξοικονομηθούν χρήματα για το Δημόσιο. Μετά από λίγο καιρό ωστόσο, ο πραγματικός και κύριος λόγος για τον οποίο έπεσε το μαύρο στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, θα γινόταν γνωστός. Είχε όνομα. Τον έλεγαν DIGEA.
Ποια είναι η DIGEA;
Η DIGEA ήταν μια κοινοπραξία των 8 ιδιωτικών καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας (Alpha TV, Alter Channel, ΑΝΤ1, Μακεδονία TV, Mega Channel, ΣΚΑΪ, Star Channel) όπου έγινε ο αποκλειστικός πάροχος του ψηφιακού σήματος για τα ιδιωτικά κανάλια πανελλήνιας αλλά και περιφερειακής εμβέλειας. Ποιος ήταν πάροχος μέχρι να γίνει η DIGEA; Μα φυσικά η ΕΡΤ…
Λίγους μήνες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, τον Φεβρουάριο του 2014, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε ”πλειοδοτικό” διαγωνισμό για να παραχωρήσει για 15 χρόνια το σύνολο του ψηφιακού φάσματος. Σε αυτόν τον διαγωνισμό υπήρξε τελικά μόνο ένας συμμετέχων όπου και εξασφάλισε τελικά το σύνολο του ψηφιακού φάσματος στην αστεία τιμή εκκίνησης των 18 εκατομμυρίων ευρώ. Με έναν μόνο συμμετέχοντα άλλωστε η τιμή που αγοράζει κάποιος δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να είναι μεγαλύτερη από αυτή της εκκίνησης.
Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος πως είναι δυνατόν να γίνεται πλειοδοτικός διαγωνισμός με έναν συμμετέχοντα; Μα φυσικά λόγω των πολυάριθμων φωτογραφικών διατάξεων και όρων του διαγωνισμού. Μεταξύ αυτών των όρων, ήταν και αυτός που προέβλεπε ότι σε περίπτωση που υπάρχει μόνο ένας συμμετέχων δεν ακυρώνεται ο διαγωνισμός αλλά κατοχυρώνεται υπέρ του μοναδικού ενδιαφερόμενου. Τι και αν ο πρωτοφανής αυτός όρος αντιβαίνει τον Κανονισμό Προμηθειών του Δημοσίου και την σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπουν ότι σε περίπτωση μιας μόνο συμμετοχής, ο διαγωνισμός ακυρώνεται και επαναλαμβάνεται για ευρύτερη συμμετοχή, ώστε να επωφεληθεί το Δημόσιο από τον ανταγωνισμό; Αφού ο διαγωνισμός εξ αρχής είχε έναν στόχο. Να συμμετέχει μόνο η DIGEA και να αγοράσει σε τιμή εξευτελιστική το σύνολο του ψηφιακού φάσματος.
Ένας άλλος ευρωπαϊκός και ελληνικός κανονισμός απαγόρευε στους πάροχους περιεχομένου να είναι και πάροχοι δικτύου. Εν ολίγοις απαγόρευσε σε ιδιοκτήτες καναλιών να γίνουν ιδιοκτήτες ψηφιακού φάσματος. Η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) ωστόσο με μια απίστευτη … ”νομική ντρίπλα” το ξεπέρασε και αυτό.
Ένα δίχως τέλος όργιο μεθοδεύσεων από την πλευρά της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου για να καταλήξει το ψηφιακό φάσμα στη DIGEA.
Η απάτη ωστόσο δεν σταματά εδώ. Και ίσως λαθεμένα την αποκαλώ απάτη. Όλα έγιναν…βάσει νόμου. Η ΕΡΤ ως πάροχος ψηφιακού σήματος κάλυπτε το 99% του πληθυσμού της χώρας. Για την DIGEA ωστόσο που αγόρασε μπιρ παρά το ψηφιακό σήμα, το κόστος για αυτόν τον βαθμό κάλυψης ήταν υπέρογκο. Έτσι λοιπόν, έπειτα από τροπολογίες και μαγειρέματα, με κοινή υπουργική απόφαση το πλήθος των σημείων εκπομπής που ήταν υποχρεωμένη να έχει η DIGEA (ή όποια άλλη εταιρία πλειοδοτούσε καθώς όλα αυτά έγιναν πριν τον διαγωνισμό) γίνονται από 275, 156! Το κόστος της κάλυψης για όσους πολίτες έμεναν εκτός του ψηφιακού φάσματος πήγαινε στους Ο.Τ.Α !,ένα κόστος που στο σύνολο του υπολογίστηκε πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ. Ο ελληνικός λαός εν ολίγοις, θα έπρεπε να πληρώσει από την τσέπη του 20 εκατομμύρια αναλαμβάνοντας μια υποχρέωση της DIGEA.
Για να συνειδητοποιήσουμε τα οικονομικά μεγέθη και τα δώρα της κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στους χρεοκοπημένους καναλάρχες που συγκρότησαν την DIGEA, ο διαγωνισμός για την απόδοση φάσματος 72 mh σε τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για εκμετάλλευση 15 ετών, κόστισε πάνω από 300 εκατομμύρια, ενώ η διαγωνιστική διαδικασία είχε 10 γύρους δημοπρασίας. Για το ίδιο χρονικό διάστημα και την ίδια περιοχή συχνοτήτων, φάσμα 240 mh αποδόθηκε στην DIGEA όπως προείπαμε για 18 εκατομμύρια.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί δε, ότι σύμφωνα με μελέτη που είχε στα χέρια της η Βουλή και την είχε επικαλεστεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου η ψηφιακή εκπομπή που πουλήθηκε για 18 εκατομμύρια αξίζει πάνω από 700….
Η ΝΕΡΙΤ, το τηλεοπτικό μόρφωμα που διαδέχτηκε την ΕΡΤ μετά το πραξικοπηματικό λουκέτο, πλήρωνε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ στην ιδιωτική DIGEA για να εξασφαλίζει ψηφιακό σήμα. Η σπάταλη ΕΡΤ ήταν πάροχος και δεν πλήρωνε ευρώ στους ιδιώτες.
Ακόμα και σήμερα ολόκληρες περιοχές της Ελλάδας δεν έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή τηλεόραση. Αυτή είναι η DIGEA και αυτοί είναι οι καναλάρχες που με θέρμη υπερασπίζονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με την πρώτη να καταγγέλλει μέχρι σήμερα πως θα ακυρώσει, όταν επανεκλεγεί στην κυβέρνηση, την διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών.
Είναι σαφές. Το παλιό πολιτικό προσωπικό αυτής της χώρας μοιάζει να έχει αλλεργία στο Δημόσιο Συμφέρον. Δείχνει να προτιμά εκείνους τους διαγωνισμούς, εκείνες τις υπουργικές αποφάσεις που χαρίζουν εκατομμύρια σε ολιγάρχες, καθιστώντας όμηρο έναν ολόκληρο λαό.
Η αλήθεια να λέγεται, που λέει τώρα τελευταία και ο ΣΚΑΙ. Αυτή την αλήθεια ωστόσο δεν μας της αποκάλυψε ποτέ στα δελτία ειδήσεων.
Θάνος Νασόπουλος