ΑγροτικάΕλλάδα

Η 25χρονη Μυρτώ Λύκα από τη Θεσπρωτία και η φάρμα των 1.000 ζώων

Η 25χρονη Μυρτώ Λύκα από τη Θεσπρωτία και η φάρμα των 1.000 ζώωνΕπέλεξε να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο της αγροτικής ζωής και συγκεκριμένα της κτηνοτροφίας, αν και γνώριζε πολύ καλά πόσο σκληρές είναι οι συνθήκες εργασίας, ειδικά για μία νέα κοπέλα. Την ώρα που οι συνομήλικές της κάνουν διακοπές ή έχουν ελεύθερο χρόνο, εκείνη βρίσκεται επί ποδός 365 ημέρες τον χρόνο για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της δουλειάς της.

Η 25χρονη Μυρτώ Λύκα από το Μαργαρίτι Θεσπρωτίας, όμως, δεν μετανιώνει για την επιλογή της. Μάλιστα, φύσει δυναμικός και μαχητικός άνθρωπος, βρίσκεται από το 2015 στο «τιμόνι» του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας και αγωνίζεται για την καλυτέρευση των συνθηκών του επαγγέλματός της.

«Ήταν συνειδητή επιλογή να ακολουθήσω το επάγγελμα του κτηνοτρόφου και όχι ανάγκη λόγω κρίσης. Σπούδασα ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, έμεινα για αρκετό καιρό στη Θεσσαλονίκη, έκανα διάφορες δουλειές, αλλά θέλησα να γυρίσω στο χωριό και να συνεχίσω την αγροτική επιχείρηση του πατέρα μου», λέει στην «ΥΧ» η κα Λύκα και προσθέτει: «Η δουλειά μου είναι δύσκολη, αλλά και όμορφη ταυτόχρονα. Δεν έχω γιορτές, δεν έχω αργίες. Πρέπει να φροντίζω τα ζώα. Υπάρχουν μέρες που πρέπει να πάω στον στάβλο στις τρεις τα χαράματα, γιατί γεννάει κάποιο ζώο. Όμως, παίρνω μεγάλη ευχαρίστηση από αυτό που κάνω, από την επαφή μου με τα ζώα και τη φύση».

Η οικογενειακή επιχείρηση αποτελείται από μια φάρμα 1.000 ζώων, γίδια και πρόβατα, το γάλα των οποίων προωθείται σε μεγάλη γαλακτοβιομηχανία. Το 2014 εντάχθηκε στο πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών, το οποίο αποτέλεσε σημαντικό εργαλείο για το ξεκίνημά της.

«Θα πρότεινα σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα μόνο αν γνωρίζουν καλά αυτό που κάνουν και έχουν τη δυνατότητα να το υποστηρίξουν. Τα προγράμματα είναι πολύ σημαντικά, αρκεί να δίνονται με σωστά κριτήρια. Θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που δίδονται ειδικά στους κτηνοτρόφους. Πρέπει να εντάσσονται στα προγράμματα και ας μην έχουν ζώα για να μπορέσουν με τον τρόπο αυτόν να αποκτήσουν και να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία».

Παράλληλα, τονίζει ότι θα πρέπει να αλλάξει το στρεβλό σύστημα των επιλέξιμων βοσκότοπων.  «Οι νέοι, που ενταχθήκαμε στο τελευταίο πρόγραμμα το 2014, πήραμε όλοι δικαιώματα. Όχι αυτά που έπρεπε, αλλά πήραμε. Οι αδικημένοι της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι εκείνοι που εντάχθηκαν το 2009, γιατί πήραν τότε δικαιώματα από το απόθεμα της προηγούμενης ΚΑΠ, ό,τι είχε περισσέψει. Και αυτό τους μπλόκαρε στο να πάρουν νέα δικαιώματα», καταλήγει η κα Λύκα.

Παγωτό και τυριά

Στα άμεσα σχέδιά της είναι η μεταποίηση του προϊόντος που παράγει μέσα από τη δημιουργία σύγχρονου τυροκομείου. Μάλιστα, σπούδασε και τυροκομία για να είναι σε θέση να εκπληρώσει τους στόχους της. «Σκοπεύω να φτιάχνω παγωτό και τυριά. Θέλω να δώσω αξία στο προϊόν μου. Περιμένω τα σχέδια βελτίωσης για να κάνω μια πρότυπη κτηνοτροφική φάρμα, επισκέψιμη για τον κόσμο και να ‘‘στήσω’’ το τυροκομείο. Δυστυχώς, όμως, η πολιτεία καθυστερεί σημαντικά να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της», τονίζει η κα Λύκα.

Κατά των μεταλλαγμένων

Πριν από έναν χρόνο συνεργάστηκε με την Greenpeace, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας ενάντια στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, προκειμένου να  παράγει τις δικές της ζωοτροφές. Προχώρησε στην καλλιέργεια ψυχανθών (λούπινο μπιζέλι και κουκί), τα οποία λιπαίνουν το έδαφος με φυσικό τρόπο, οπότε απαιτούνται λιγότερα ή καθόλου λιπάσματα για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Σκοπός της είναι να φτιάξει το σιτηρέσιο των ζώων της με βάση τις ζωοτροφές που παράγει, για να αποφύγει τη σόγια που συνήθως είναι μεταλλαγμένη. Παράλληλα, επιτυγχάνει τη σίτιση των ζώων της με ποιοτικές τροφές για την παραγωγή πιο θρεπτικού και υγιεινού γάλακτος.

  • Νικολέτα Τζώρτζη

ypaithros.gr

περισσότερα
Back to top button